logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys WRT54GL jako wzmacniacz sygnału Wi-Fi?

szymon_sz 18 Cze 2009 14:31 1572 3
REKLAMA
  • #1 6672109
    szymon_sz
    Poziom 10  
    Cześć.
    Mam taki problem. Posiadam w firmie router linksys WRT54GL podłączony pod modem DSL z TPSA. Wszystko działa poprawnie. Problem jest w tym, że ostatnich pokojach w firmie nie dochodzi sygnał. Mam w firmie drugi taki sam router i chciałem użyć go jako wzmacniacz sygnału.

Zrobiłem to tak że kablem sieciowy w którym jest sygnał internetowy podłączyłem do portu Internet. Skonfigurowałem sobie Wireless itp i wszystko niby działa, ale na komputerach, które łączą się z tym drugim routerem co chwile ginie połączenie z inretnetem. Połączenie lokalne jest cały czas ale sygnał internetowy wyłącza się co chwile.

Drugi router otrzymuje IP przez DHCP, a później wpisałem mu statyczne IP i problem jest cały czas ten sam. IP podawałem:
    192.168.1.84
    255.255.255.0
    192.168.1.1
    i dns podane przez TPSA

Zrobiłem też również upgrade firmware na drugim routerze i dalej lipa :(

Co jeszcze możę być problemem? Czy w ogóle takie rozwiązanie ma sens?

Popraw tytuł wątku na zgodny z regulaminem - p. 11
    mat_ed
  • REKLAMA
  • #2 6672177
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Czyli od 1 routera masz kabelek. Wpinasz go w 2 routerze w port Internet. Internet na komputerze po kabelku działa cały czas ? a po wifi rozłącza ? Jakie są sygnały ? Jaki kanał ? Próbowałeś zmienić kanał na inny ?
  • REKLAMA
  • #3 6672188
    szymon_sz
    Poziom 10  
    Od 1 routera idzie kabelek do portu internet do drugiego routera. Połączenie wywala zarówno po kablu jak i po wifi. Połączenie lokalne jest cały czas. Tylko czasem jest: połączenie lokalne i internet a czasami tylko połączenie lokalne.

Poprawi Kolega temat, jak prosił mat_ed, czy nie?
    Gusioo.
  • #4 6672218
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Wepnij kabel do portu na przykład numer 1 i w tym linksysie wyłącz DHCP serwer. Powinno Ci przydzielić pulę z adresów którą przydziela 1 router.

Pytanie adres 1 routera to 192.168.1.1 tak a 2 ? Taki sam ?
    Jeśli tak to zmień adres tego 2 na 192.168.2.1 i pulę adresów przydzielaną przez DHCP też na 192.168.2.xxx i wepnij kabelek w port Internet.
REKLAMA