Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z wentylatorem chlodnicy peugeot 406

wielkidaniel 20 Jun 2009 13:40 9045 6
  • #1
    wielkidaniel
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z wentylatorem ktory sie nie zalancza. Problem wyglada tak: nagrzalem auto i zaczel mi pikac STOP a temperatura na wskazniku byla nadal 90stopni, wentylator sie nie zalaczyl. Domyslam sie ze moze to byc jakis czujnik ale ktory? I gdzie on sie znajduje? Jedno co juz znalazlem to przepalony opornik od jednego z biegow. Wentylator jest sprawny na 100% przekazniki przeczyszczine i dzialaja wiec sam nie wiem co robic. Moze ktos ma schemat instalacji elektrycznej tego ukladu.
    Jest to peugeot 406 2.0 HDI z jednym wentylatorem i klima ktora jest obecnie nie szczelna wiec nie dziala ale to chyba nic nie powinno miec wspolnego.
    Dzieki za wszelka pomoc
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    Karol966
    Level 30  
    Generalnie czujniki temperatury do włączania wentylatora wmontowane są w chłodnicę. Obejrzyj ją dokładnie, jak znajdziesz już ten czujnik i upewnisz, się, że jego wiązka przewodów łączy się z wiązką przewodów od wentylatora to po prostu zewrzyj te 2 przewody od czujnika - wentylator musi zadziałać nawet bez kluczyka w stacyjce.
  • #3
    Jacek79
    Level 37  
    Karol966 wrote:
    Generalnie czujniki temperatury do włączania wentylatora wmontowane są w chłodnicę.

    Ale piszesz bzdury. Admin cię zbanuje za błędne\wprowadzające w błąd informacje.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    wielkidaniel
    Level 10  
    Kolega chcial pomoc ale chyba faktycznie nie ma racji. Jeden czujnik znajduje sie na termostacie i jak gdzies wyczytalem ze po zdjeciu wtyczki z niego zalancza sie wentylator i tak jest faktycznie, czyli mozna przyjac ze uklad dziala ale chyba problem w czujniku. Nagrzalem ponownie silnik i znow zaczol pikac STOP a wskaznik na 90, ale wentylator ani rusz. No i wciaz mam przepalony jeden z opornikow. Dzieki za schemat moze mi pomoze w wykrycu tego problemu.
  • #6
    Jacek79
    Level 37  
    To zdrutuj ten opornik na krótko ( tymczasowo).
  • #7
    wielkidaniel
    Level 10  
    Tak tez myslalem tylko nie bylem pewien czy mozna, ale czy to cos da sprobuje