logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter USB 2.0 SATA/IDE - brak sterownika dla Windows XP, co zrobić?

21 Cze 2009 13:37 40324 27
REKLAMA
  • #1 6683868
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 6683945
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Sprzedawca dobrze powiedział. Sterowniki nie są wymagane. Podałeś tyle informacji, że możemy tylko wróżyć, a wróżyć nikt nie będzie - to nie forum wróżbiarskie.

Jaki system? Jaki dysk podłączasz? Jak płyta główna? Zasilanie do dysku (w zależności od dysku) podłączyłeś?
  • REKLAMA
  • #3 7197606
    karo20
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam taki sam problem co PAWER. Mam XP Pro SP3, dysk WD Caviar 250 Gb i zasilanie które było dołaczone do zastawu. Chciałem podpiąc do lapka. Na windows vista działa bez problemów. Nie wiem co jest.
  • #4 7818225
    goblin666
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam ten sam problem co kolega a mianowicie podłączam dysk wpinam kabel usb i nic zero reakcji,w zarządzaniu dyskami też nic nie widzi proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #5 7818478
    janyo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pamiętam, że były przejściówki, które w przypadku dysku ATA wymagały jego konfiguracji jako MASTER. Być może tu tkwi problem.
  • #6 7818814
    Qcinski
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Przy takich przejściówkach czasem trafiają się dyski, które nie chcą współpracować. Próbowałeś z innym dyskiem? Albo w innym porcie USB?
  • #7 7821719
    goblin666
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    próbowałem na drugim dysku tylko że oba to western digital,a jeżeli chodzi o zworke to czytałem gdzieś że w przypadku tych dysków należy ją wyciągnąć bo wtedy jest master, sprawdzałem na dwóch laptopach na windowsie xp no i nic.

Wyciągłem nawet dysk z mojej ps2 segate barracuda no i też niestety nic zero reakcji
  • #8 7822295
    janyo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak długo czekasz na reakcje po podłączeniu? Niektóre przejściówki Windows XP wykrywa nawet po minucie albo i dłużej.
  • #10 7833533
    fatal1313
    Poziom 2  
    siemka czy ktos moze mi podac gdzie moge zdobyc sterownik do dysku sata zeby wgrac xp na viste
  • #11 7833564
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10462
    :arrow: fatal1313
    Musisz miec sterownik do KONTROLERA, a nie dysku. Znajdziesz na stronie producenta plyty/kontrolera.
  • #12 7833648
    fatal1313
    Poziom 2  
    mam powalonego hp i nie bardzo mi ta strona producenta pomogla nie namierzylem go
  • #13 8203108
    DaCoPL
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    U mnie z dyskami na adapterze USB ATA SATA 2,5" 3,5" nie ma żadnego problemu. Widzi wszystkie dyski. Ale mam jedno pytanie.

Czy jeśli tym adapterem podepnę dysk ATA 2,5" to on zasilanie ciągnie bezpośrednio z USB? Bo nie ma gdzie się wpiąć zasilaniem (bo przecież nie w piny zworek).

Pytam ponieważ jeden dysk 2,5" ATA jest widoczny w BIOSIE laptopa itd. ale nie można na nim zainstalować systemu, widzi go pqmgic i inne programy, ale przy jakiś operacjach wyskakuje error albo zawiesza komputer. A jak podłączam go pod USB przez ten adapter to wychodzi napis, że "dysk może być uszkodzony, ale nie dopasowano sterowników". Dzieje się tak zarowno na Win7 jak i XP.

On potrzebuje jakiegoś dodatkowego zasilania, sterowników czy po prostu jest uszkodzony?
  • #14 8849027
    slawarek
    Poziom 16  
    Ocena: 212
    Więc tak:
    dysk 2,5 ciągnie zasilanie bezpośrednio z przejściówki , a w 3,5 no to już trzeba podłączyc tylko nie ten zasilacz co jest razem z przejściówką bo strzeli po 10 min pracy tak jak mi i serce ci zadrży o dane i dysk. Najlepiej używac starych zasilaczy od pecetów.

Na tej przejściówce można postawic system XP i inne tylko trzeba w biosie wylączyc AHCI dla dysków sata , bo tak to tylko win7 pójdzie, bo tak to widziany jest przez wszystkie programy, wiem bo spędziłem kilka dni na zdobycie wiedzy.

I nie trzeba żadnych sterów do przejściówki.
  • #15 8850246
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Przejściówki takie mają dosyć duże wymagania co do wydajności prądowej USB (a przynajmniej część przejściówek). Stąd mogą być problemy.
  • #16 8861476
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Podzielę się doświadczeniem z dyskami Seagate:
    Dysk 500 GB - podłączam zasilacz do dysku, adapter do USB i dopiero włączam adapter do złącza dysku. Wtedy dysk wchodzi na obroty i po paru sekundach jest wykrywany w Win XP
    Dysk 320 GB - podłączam adapter do dysku i USB, po czym podłączam zasilanie dysku.

Próby innego podłączania kończą się nie wykrywaniem dysków.
    Każdy dysk jest wykrywany po restarcie komputera, jeśli jest podłączony przez adapter do USB i ma włączone zasilanie.
  • #17 9159002
    kuter1962
    Poziom 10  
    Również mam problem z adapterem IDE/SATA do USB. Oto mój adapter: http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-usb-2-0-na-ide-2-5-3-5-sata-i1453623907.html . Problem polega na tym, że podłączając dysk do USB zostaje wykryty sam kontroler (w menadżerze sprzętu widoczny jest tylko "AUM61ESP IDE Controller") i wyświetla się komunikat, że "Nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeń USB podłączonych do komputera ma awarie, ale system Windows nie może go rozpoznać". Próbowałem działać z różnymi portami USB, bez rezultatu. Problemy są tym dziwniejsze, że 1 raz podłączając adapter wszystko działało, bez problemu się załadował. Później podłączyłem inny dysk, nieużywany od kilku lat, który został wykryty, ale nie był dostępny w Moim Komputerze.
  • #18 9159063
    benbog
    Poziom 23  
    kuter1962, spróbuj według moich sposobów, o których pisałem powyżej.
  • #19 9159124
    kuter1962
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak, jak proponowałeś wcześniej, "odpaliłem" adapter jeszcze raz w Menadżerze urządzeń, tylko, że dopomina mi się o sterowniki, których nie mam, a na których pod WinXP powinien śmigać.
  • REKLAMA
  • #20 9159154
    benbog
    Poziom 23  
    Jeżeli nie masz sterowników, to doinstaluj z płyty Win XP, poza tym przyda się SP3. Bawię się w zgadywacza, bo nie napisałeś, jaki masz system. U mnie nawet bardzo stare dyski są obsługiwane.
  • #21 9159167
    kuter1962
    Poziom 10  
    Ok, działam. Mam WinXP z SP3.

... próbuję doinstalować sterowniki z Windowsa, jednak wyskakuje okienko,ze "Wystąpił błąd Podczas instalacji urządzenia".
  • #22 9159190
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Witam
    Mam kilka przejściówek, nigdy nie wymagały sterowników. Zawsze robiłem to tak:
    Przy wyłączonym komputerze podłączam wszystko + niezależne zasilanie! W jednym przypadku nie, przejściówka ma 2 wtyki USB - drugie to dodatkowe zasilanie. Wydajność prądowa USB to 500mA. Podpinam tylko w przypadku dysku 2,5" Uruchamiam i wchodzę do Bios jeśli widzę dysk to OK jeśli nie, zmieniam zworkę master/slave
    Jeśli widziałem dysk w Bios to zawsze miałem w Windows
    Czasem Bios nie przewidywał dysku USB wtedy zdawałem się na system.
    Dysk był włączony w trakcie uruchamiania systemu. W kilku przypadkach na kilkaset się to nie udało u klienta. Nie wnikałem dlaczego, jego system :)
    Na moich komputerach to działa, systemy: XP (SP3), W7, Linux

PS Jeśli USB było instalowane z niepowodzeniem, wyczyść cache USB - czasem pomaga.
  • #23 9159261
    kuter1962
    Poziom 10  
    W BIOSie nie wykrywa dysku (podłączonego do niezależnego zasilania), a po uruchomieniu systemu Windows mam komunikat, że znaleziono nowy sprzet - kontroler hosta SCSI/RAID. I wciąż dopomina się o sterowniki :).
    Czy może to być spowodowane, że podpinałem do tego adaptera dysk, nieużywany od paru lat?
  • #24 9164418
    kuter1962
    Poziom 10  
    Zastanowiła mnie dzisiaj jedna rzecz, włączyłem komputer przy odłączonym adapterze, a komputer wciąż się dopomina o sterowniki, więc może problem leży gdzie indziej?
  • #25 9220309
    kamil220288
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich. Mój adapter działa tylko z napędami a z dyskami ma taki oto problem:
    Podłączam dysk przez adapter na wszystkie możliwe sposoby (opisane w temacie)
    efekty są takie:
    1. Dysk wykrywany w biosie bez problemu (nawet bootuje z niego bezproblemu).
    2. Wykryty jako nowy sprzęt w windows xp sp3.
    3. Widoczny w menadżer urządzeń.
    4. W zarządzaniu dyskami widnieje jako niezainicjowany. Próba inicjacji kończy się nie powodzeniem, po tej operacji stan jest identyczny jak przed, nawet reset komputera nie pomaga.
    5. Nie widać go w moim komputerze ani w eksploratorze plików.

Dodam tyle że od święta włączy się normalnie
    Ktoś pomoże? mail kamil220288(_at_)gmail.com
  • #26 10296568
    tedi22-22
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja sprawdziłem opis Benboga i potwierdziło mi się co napisał odpaliłem dwa dyski i jest ok.
    Próbowałem też ze zworkami ale nie potwierdzę co pomogło,bo sam nie wiem.
  • #27 10425647
    K7650
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    U mnie w laptopie dysk podłączany na IDE jest uszkodzony wymaga wymiany.Posiadam sprawny dysk 2.5 cala do laptopa tylko za złączem SATA i chciałbym zainstalować ten dysk do laptopa.Istnieje możliwość zainstalowania takiej przejściówki IDE-SATA tak żeby się ona zmieściła w komorze laptopa w której montowane są dyski?

Zdjęcia dysków wysyłam w załączniku.
  • #28 10707223
    Damonk
    Poziom 1  
    Ja mam ide to sata or sata to ide adapter i chce go podłączyć do Dtsoft virtual CdrRom device i albo komputer się nie chce włączyć albo CdRom nie działa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problemy z adapterami USB 2.0 SATA/IDE na systemie Windows XP, głównie z brakiem wykrywania dysków lub ciągłym żądaniem sterowników. Adaptery tego typu zwykle nie wymagają dodatkowych sterowników, gdyż są obsługiwane natywnie przez system. Problemy często wynikają z niewłaściwego podłączenia zasilania do dysków 3,5", ustawienia zworki master/slave w dyskach ATA lub ograniczonej wydajności prądowej portów USB, szczególnie przy dyskach 2,5". W BIOS-ie dysk powinien być widoczny po prawidłowym podłączeniu, co jest kluczowe dla dalszej detekcji w systemie. W przypadku dysków SATA konieczne może być wyłączenie trybu AHCI w BIOS-ie, aby system XP mógł je rozpoznać. Niektóre adaptery mają dodatkowe złącza USB do zasilania dysków 2,5". Problemy z wykrywaniem mogą też wynikać z uszkodzenia dysku lub adaptera. Zaleca się podłączanie adaptera i dysku przy wyłączonym komputerze, a następnie uruchomienie systemu. W przypadku błędów instalacji sterowników warto wyczyścić cache USB i zainstalować najnowsze aktualizacje systemu (SP3). Adaptery działają poprawnie z różnymi systemami, w tym XP SP3, Windows 7 i Linux, jeśli są prawidłowo podłączone i zasilane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA