logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd LG GSA-4163B nie czyta DVD-ROM i DVD Video - co robić?

Ryszardoo 21 Cze 2009 17:39 963 1
REKLAMA
  • #1 6684825
    Ryszardoo
    Poziom 10  
    Witam,

Napęd który obecnie używam (LG GSA-4163B) od jakiegoś czasu ma duże humory i przeważnie nie czyta oryginalnych płyt DVD (np. z oprogramowaniem), bądź DVD Video. Piszę przeważnie ponieważ problem charakteryzuje się okresową ślepotą na ww. formaty. Po włożeniu płytki dioda miga kilkadziesiąt sekund i nic się nie dzieje. Czasem wystarczy wrzucić inny format (np. CD-R) przed odczytaniem problematycznego DVD (albo powtórzyć operację wrzucenia/wysunięcia płytki kilka/kilkanaście razy) i za którąś próbą ślepiec nagle bezproblemowo czyta DVD.

Jednocześnie nadmienię że problem dotyczy jedynie formatów DVD-ROM i DVD Video - pozostałe np. DVD-R, DVD+R, CD-R czy CD-RW są czytane bezproblemowo (także płytki nagrywane w innych napędach).

Dodam że mam wgrany najnowszy Firmware do tego modelu oraz napęd był czyszczony płytką czyszczącą. Przejrzałem wszystkie wątki o nt. ww. modelu LG GSA-4163B i muszę przyznać że nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Co może być przyczyną kaprysów tego napędu który po mału doprowadza mnie do szaleństwa ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6684859
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Cytat:
    Co może być przyczyną kaprysów tego napędu który po mału doprowadza mnie do szaleństwa ?

Pierwsze oznaki kończącego się życia napędu :) jeśli zmiana firmware nie pomaga w połączeniu z czyszczeniem, pozostaje regulacja lasera lub podmiana elektroniki.
REKLAMA