logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat lodówka Indesit - co podkręcic lub naprawic

yarokfd 21 Cze 2009 21:28 31327 10
REKLAMA
  • #1 6685846
    yarokfd
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Siemka
    Jako ze to moj pierwszy post mam nadzieje ze zrobielm go w odpowidnim miejscu.

Moja lodowka marki Indesit (ma ok 3 lat) zaczela mi robic za zamrażarkę (tj temp ponizje 0 C a nie 1,2 czy 3) ;) na nic regulacja, dzialalo tylko wylaczenie pokretlem ale o to sie chyba zepsulo jak pokrecilme kilka razy.

Tak wiec wyjalem termostat i postanowilem zobaczyc co sie dzieje w srodku.
    Po zdjeciu elementu obudowy widac srubke ktora mozna wyregulowac.

Czy dokrecenie lub odkrecenie cos pomoze? Ew co sprawdzic czy nie spadlo ze regulacja przestala dzialac?

Sa oczywiscie 2 srubki, jedna mniej widoczn z taka sprezynka a druga to ta oznaczona na foto.

Jesli nic nie pomoze to oczywiscie kupie nowy, ale wiadomo ze warto najpierw pokombinowac ;).

Licze na sugestie lub przekierowanie do tematu z pomoca.
    Dodam ze zanim w ogle wyjalem to przeczytalem kilka watkow na tym forum ;)

Pozdrowionka
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 6686056
    grzegorzhel1
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Witam jaki to jest model chłodziarki , to że mrozi jak zamrażarka to wcale nie musi być termostat , może być problem z układem chłodniczym np niedrożnosc , czy tylna scianka w chłodziarce zaszrania się równomiernie czy od góry jest grubsza warstwa szronu a od dołu cieńsza . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 6686099
    tonk07
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Napisz jeszcze jak wygląda tylna ścianka w środku chłodziarki. Czy na całej jej powierzchni pojawia się równy szron. Jak będzie nieszczelność lub przypchany układ to w jednym rogu zrobi się śniegowa buła. Termostat się nie reguluje tylko wymienia na nowy
  • REKLAMA
  • #4 6686438
    yarokfd
    Poziom 10  
    szron jest na calej sciance od gory do dolu.
    Kurcze ani regulacja na min ani na max nic nie daje, caly czas sie wlacza i chlodzi na max :)

Co to za model niestety nie wiem, jest tylko z tylu nalepka

Dzieki za pomoc :)
  • #5 6687183
    yarokfd
    Poziom 10  
    Ok ostanie pytanie, poszukuje od wczoraj termostatu, czy ktos by mi tylko podpowiedzial jaki tu model moze siedzec?

czy to taki jak tu?

http://czesci-agd.com.pl/termostat-danfos-077b6150-w352-p-4569.html

Na foto wyglada identycznie.

To moja (ten plastik zdjalem z gory aby obadac czy tam wszystko jest ok)
    Wyjscie kapilary jest z boku, styki tak jak na foto tj 3,4 i z boku jest jeszcze (na foto jest przodem wiec nie widac od boku)

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 6687226
    tonk07
    Poziom 17  
    Może być taki jak podałeś ma 150cm albo 6100 z 100cm czujnikiem
  • #7 6687255
    yarokfd
    Poziom 10  
    bo roznica jest tylko w koncowce nazwy

U mnie 077b6189 a ten 077b6150

Przeszukalem i nigdzie nie ma tego z 89 (tylko wywala mi strony aukcyjne w UK) stad tylko upewnienie czy bedzie pasowac ten 077b6150.

Rozumiem wiec ze to roznica w dlugosci kapilary, tak? moj ma 189 a ten 150 cm?

Dzieki. :)
  • #8 6687356
    tonk07
    Poziom 17  
    Wyciągnij swoją kapilarę zmierz będziesz wiedział ile ma i taką sobie kup. Najszybciej dostaniesz w jakimś serwisie agd w twojej miejscowości. A jak dalej nie będzie się wyłączać po wymianie to masz nieszczelność.
    powodzenia
  • #9 6687431
    yarokfd
    Poziom 10  
    Czy tak naprawde najwazniejsza jest dlugosc kapilary? :)
    W takim razie zaraz wyciagne i bede mierzyc ;)

Jeszcze raz dzieki i milego dnia.
  • #10 6687471
    tonk07
    Poziom 17  
    Nie zauważyłem wcześniej na zdjęciu podanych wartości.
    Termostat danfos 6150 jest na -8.3 -18 rozrażanie 3.5
    A ty szukaj -16 -32 rozmr 4
  • #11 6689307
    yarokfd
    Poziom 10  
    ok wiec zagonilem do hurtowni z sugestia tego 6100 :)
    Facet sprzedal zapewniajac ze jest ok, ale zwrocielm wuage wlasnie na temp.
    Wybral wiec jakis najbardziej zblizony, bodajze -28 i 4 cos takieg.
    Podlaczylem i na razie dziala lux. Nie dziala tylko wylaczanie bo tam ilosc stykow jest troche inna wiec pewnie dlatego.
    Najwazniejsze ze nie mrozi prdouktow i nie jest za cieplo.
    Do tego wlacza sie i wylacza a wczesniej caly czas pracowala :)

Dzieki za pomoc!
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lodówka marki Indesit, mająca około 3 lat, zaczęła nadmiernie chłodzić, osiągając temperatury poniżej 0°C, co sugeruje problem z termostatem lub układem chłodniczym. Szron pojawia się równomiernie na tylnej ściance chłodziarki, co wyklucza miejscową niedrożność lub nieszczelność. Termostat nie reaguje na regulację pokrętłem i wymaga wymiany. Wymontowano termostat, gdzie zauważono dwie śrubki regulacyjne, jednak regulacja mechaniczna nie przyniosła efektu. Poszukiwano odpowiedniego modelu termostatu, porównując go do termostatu Danfoss 077B6150, który ma kapilarę o długości 150 cm, podczas gdy oryginalny model ma 189 cm (oznaczenie 077B6189). Kluczowa jest długość kapilary oraz zakres temperatur pracy termostatu. Po zakupie termostatu o zbliżonych parametrach (-28°C, rozruch 4) i podłączeniu, lodówka działa poprawnie, chłodzi odpowiednio i włącza się oraz wyłącza, choć różni się ilością styków. W przypadku dalszych problemów z wyłączaniem należy sprawdzić szczelność układu chłodniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA