logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Sequent24 - auto nie przełącza się na benzynę, miga rezerwa, brak mocy

galaksik 21 Cze 2009 22:50 3300 8
REKLAMA
  • #1 6686251
    galaksik
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam
    Problem jak w temacie. Miga mi rezerwa i auto się dusi brak mocy- brak gazu, jednak nie przerzuca go automatycznie na benzynę , czym to jest spowodowane? , zawór?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6687170
    MAX52
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Padł czujnik ciśnienia gazu na listwie wtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • #3 6687779
    Ugro
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Mnie się też nie przełącza automatycznie, tylko "krzyczy" pikając że gaz się kończy, czy taki czujnik można gdzieś oprócz serwisów Czakram dokupić i samemu zamontować, ile kosztuje?. Drugi mój problem z tą instalacją jest taki że wskaźniki poziomu gazu pokazują co chcą, raz prawdziwy stan, raz wszystkie migają (tak jakby sygnalizowały przepełnienie zbiornika), tyle że gazu może wtedy być mało, a nawet wcale. Gazownik powiedział że mogę z takim defektem jeździć, reszta pracuje prawidłowo, ale trochę mi to przeszkadza. Opel Astra II 1,4 twinport + LPG BRC FlySequent
  • REKLAMA
  • #4 6687839
    MAX52
    Poziom 21  
    Koszt wymiany z czujnikiem{nowy typ-niezniszczalny}ok 350PLN.Tylko warsztaty BRC.Czujnik poziomu-prawdopodobnie przetarty przewód pod podwoziem.Pozdrawiam.
  • #5 6687869
    Ugro
    Poziom 10  
    [quote="MAX52"]Koszt wymiany z czujnikiem
    Czyli jak rozumiem do wymiany cała listwa? Stąd ta cena.
  • #6 6687944
    MAX52
    Poziom 21  
    To czujnik ciśnienia do SQ24{nowy typ-stare są wycofane},Tobie może szwankować czujnik temperatury na raduktorze.Na cała listwę trzeba brać pożyczkę,jeden wtryskiwacz to ok 250PLN.Czujnik P1-MAP masz niezniszczalny przy FLY SEQUENT.Czujnik temperatury reduktora ok 100PLN.Trzeba podpiąć pod komputer i sprawdzić,tylko aby wówczas chciał przełączyć na benzynę z powodów usterek.
  • #7 6688006
    Ugro
    Poziom 10  
    Czyli reasumując, bo nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałem - Przy instalacji FLY SEQUENT problem z brakiem przełączania na Pb przy braku gazu może być związany z awarią czujnika temperatury na reduktorze, wystarczyłoby go zmienić i wszystko powinno być dobrze tak?
  • REKLAMA
  • #8 6688243
    galaksik
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    czyli rozumiem że powodem nie przełączania się automatycznie na benzynę jest padnięty czujnik ciśnienia na listwie wtryskiwaczy,a przetarte przewody dotyczą wskaźnika poz. gazu
  • #9 6688935
    MAX52
    Poziom 21  
    Do galaksik-TAK.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z automatycznym przełączaniem się instalacji LPG BRC Sequent24 na benzynę przy wyczerpaniu gazu jest spowodowany uszkodzeniem czujnika ciśnienia gazu na listwie wtryskiwaczy. Migająca rezerwa i brak mocy wynikają z braku gazu, jednak system nie przełącza się na benzynę z powodu awarii tego czujnika. Dodatkowo, niestabilne wskazania poziomu gazu mogą być efektem przetartego przewodu pod podwoziem, co wpływa na działanie wskaźnika poziomu gazu, ale nie na samą pracę instalacji. Koszt wymiany czujnika ciśnienia (nowy typ, niezniszczalny) wynosi około 350 PLN i jest dostępny głównie w serwisach BRC. Możliwe jest również uszkodzenie czujnika temperatury na reduktorze, co może powodować problemy z przełączaniem, dlatego zalecane jest podłączenie instalacji do komputera diagnostycznego w celu weryfikacji usterek. Wymiana całej listwy wtryskiwaczy jest kosztowna, pojedynczy wtryskiwacz kosztuje około 250 PLN, a czujnik temperatury reduktora około 100 PLN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA