logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Sequent 24 - Lokalizacja czujnika ciśnienia gazu i wpływ sond lambda

Jarrek7 30 Wrz 2014 11:12 13737 9
REKLAMA
  • #1 14002983
    Jarrek7
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Witam, mam problem z instalacja gazowa brc sequent 24 gdyz przelacza mi z gazu na benzyne, wyczyscilem reduktor, filtry wszelkie masy i jest troche lepiej ale dalej sa problemy.Wyczytałem ze problemem może byc czunik cisnienia gazu ale za cholere nie mogę go odnależć..na listwie wtryskowej go nie ma, sprawdzałem map sensor to idą od niego trzy przewody z czego jeden do reduktora , drugi centrali a trzeci to wiązka kabli .
    Jeszcze mama pytanie czy w/w objawy mogą być spowodowane uszkodzonymi sondami lambda ? byłem na komputerze i komputer wykrył uszkodzone sondy lambda.
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 14004444
    proc31
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witaj.W instalacji BRC 24 Sequent czujnik ciśnienia znajduje się w listwie wtryskowej,a map sensor wykorzystywany jest tylko do programowania.Widziałem instalację przerobioną w ten sposób,że wykorzystuje się czujnik ciśnienia P1 od innych instalacji BRC .Sprawdż czy przewód gazowy z końca listwy wtryskowej podłączony jest do czujnika MAPsensora.
    Jeżeli tak jest tz że to jest czujnik ciśnienia po przeróbce.Sonda lambda w tej instalacji nie jest podłączona do sterownika centralki BRC.
  • REKLAMA
  • #3 14004545
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Sonda lambada musi być sprawna w instalacji sekwencyjnej.

Po drugie naprawę zaczyna się od odpytanie komputera gazu odnośnie błędów, zawsze są jak system tak działa jak piszesz.
  • #4 14005708
    Jarrek7
    Poziom 12  
    proc31 napisał:
    Witaj.W instalacji BRC 24 Sequent czujnik ciśnienia znajduje się w listwie wtryskowej,a map sensor wykorzystywany jest tylko do programowania.Widziałem instalację przerobioną w ten sposób,że wykorzystuje się czujnik ciśnienia P1 od innych instalacji BRC .Sprawdż czy przewód gazowy z końca listwy wtryskowej podłączony jest do czujnika MAPsensora.
    Jeżeli tak jest tz że to jest czujnik ciśnienia po przeróbce.Sonda lambda w tej instalacji nie jest podłączona do sterownika centralki BRC.

Dokładnie jest tak jak kolega pisze, więc aby dostać się do czujnika cisnienia gazu muszę odkrecic listwe wtryskowa, tylko czy później komputer nie zwariuje jezeli porusze wtryski ?
  • #5 14005994
    proc31
    Poziom 2  
    Z komputerem nic się nie stanie.Mapy pozostaną w pamięci.Proponuję sprawdzić programem diagnostycznym BRC.Czujnik demontuje się bez demontażu listwy wtryskowej.
  • REKLAMA
  • #6 14006234
    Jarrek7
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedź:)

Dla ułatwienia wrzuce zdjęcia z listwy wtryskowej gazu : BRC Sequent 24 - Lokalizacja czujnika ciśnienia gazu i wpływ sond lambda
    i jak widać są tylko 4 wtryski,czujnika cisnienia gazu nie widać, na map sensorze nie ma , w reduktorze(parowniku) jest tylko czujnik temperatury więc gdzie jeszcze może się znajdować ?
    Ewentualnie co jeszcze może odpowiadać za przełączanie się z gazu na benzyne podczas jazdy?(reduktor i wszystkie filtry wyczyszczone)
    Aktualnie znajduje sie poza granicami Polski i cięzko tutaj o gazownika a tym bardziej który ogarnia BRC.
    Pzdr!
  • #8 14006472
    Jarrek7
    Poziom 12  
    Tak jak kolega wyżej pisał, ten węzyk idzie do map sensora. W map sensorze znajduja sie trzy przewody z czego jeden idzie od wtryskow, drugi do centrali a trzeci do wiazka kabli.

Dodano po 59 [minuty]:

Witam ! Jednak to co nazywałem map sensorem tak naprawdę jest to czujnikiem cisnienia P1 ! Dzięki koledzy za pomoc !
    Czy ten czujnik cisnienia P1 mogę samemu zregenerować czy jedynie jechac pod komputer/lub nowy ?
  • REKLAMA
  • #9 14007181
    proc31
    Poziom 2  
    Po czyszczeniu parownika należy sprawdzić ciśnienie/wyregulować/ .Jeżeli nie masz możliwości sprawdzenia ustawień na komputerze ,to proponuję podnieść ciśnienie na parowniku.W centralnej części parownika jest śruba regulacyjna na klucz ampułowy,/imbusowy/,którą należy regulować.Nad śrubą jest" plus i minus"/zwiększanie lub zmniejszanie ciśnienia.
  • #10 14007561
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2067
    Jakie tam masz kolory przewodów? Czarny i czerwony to odpowiednio masa i zasilanie. Zielony to sygnał. Sprawdź płytke na zimne luty, wiązkę, czy wszystko dochodzi do płytki wewnątrz czujnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją gazową BRC Sequent 24, która przełącza się z gazu na benzynę. Po czyszczeniu reduktora i filtrów sytuacja się poprawiła, ale problemy nadal występują. Użytkownik podejrzewa czujnik ciśnienia gazu oraz sondy lambda, które zostały zidentyfikowane jako uszkodzone przez komputer diagnostyczny. W dyskusji wyjaśniono, że czujnik ciśnienia gazu znajduje się w listwie wtryskowej, a map sensor jest używany tylko do programowania. Użytkownik odkrył, że to, co nazywał map sensorem, to w rzeczywistości czujnik ciśnienia P1. Zasugerowano również, aby sprawdzić ciśnienie w parowniku oraz regulować je, jeśli nie ma możliwości diagnostyki komputerowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA