logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić emulator E4 w Mondeo 93 1.8 z instalacją LPG II generacji?

makada 22 Cze 2009 13:38 7352 17
REKLAMA
  • #1 6687914
    makada
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Panowie pytanie ja sprawdzić taki emulator wtrysków bo mam wrażenie że "popuszcza" mi PB i chodzi sobie "od czasu do czasu bo nie zawsze" na dwóch paliwach. Ponieważ jeżdzę na gazie a mam wrażenie że PB też ubywa .Aha może napiszę Mondeo 93 rok 1,8 instalacja II generacji.
  • REKLAMA
  • #3 6688132
    makada
    Poziom 12  
    Kolego tą wypowiedz już czytałem ale myślę sobie że może emulator ma padnięty jakiś kondensator i on tylko lekko "popuszcza" benzynę a jak będę wiedział co odłącza wtryski "+" czy "-" to będę w stanie to zmierzyć.
  • #4 6688538
    Toudi_E39
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Albo ja mam ciężki dzień, albo Ty nie potrafisz przekazywać, na piśmie, swoich myśli?? ;)

Po pierwsze, emulator to zwykłe przekaźniki odcinające wtryskiwacz benzyny i dołączające odpowiednie obciążenie, aby serownik benzyny "widział" wtryskiwacz i nie wyrzucał błędu.
    Więc emulator, albo puszcza, albo nie puszcza benzynę. Pojęcie
    Cytat:
    lekko "popuszcza"
    nie istnieje w tym układzie.
    albo styki zwarte, albo rozwarte (niema możliwości, lekko zwarte) ;)

Nie mogę pojąć o co Ci chodzi z tym "+"/ "-"
    Zasada mówi że wtryskiwaczem benzynowym steruje "-" i ten właśnie przewód się przecina (nieważne kostki, czy przewody).
    Jeżeli chodzi o to, co uruchamia emulator, to jest "+" ze sterownika LPG

Jeżeli w danym momencie wydaje Ci się że auto chodzi na LPG i Pb, to odłącz kostkę z emulatora, jak zauważysz zmianę w pracy silnika, to jest to wina emulatora.
    To pojęcie
    Cytat:
    lekko "popuszcza"

zdarza się, gdy uszkodzeniu ulegnie wtryskiwacz benzyny. Jego odłączenie nie powoduje zatrzymania dopływu benzyny do silnika. Możesz zastosować układ odłączający pompę paliwa podczas pracy na LPG, wtedy przekonasz się czy auto rzeczywiste nie pracuje na dwóch mieszankach.
  • #5 6691795
    makada
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie kolego za tak obrazkowy opis, teraz już prawie rozumiem wszystko ale możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak sprawdzić czy wtryskiwacz jest rozłączany przez emulator? Przykładowo : podpinam voltomierz pod wtryskiwacz podczas pracy na PB jest na nim napięcie i jak przełączę na gaz też jest napięcie jak to jest? Dodam że wpinam się pod dwa przewody wtryskiwacza.
  • #6 6957986
    kryniu235
    Poziom 2  
    witam wszystkim.mam pytanie dotyczące nissana sunny 1.6 16v w gazie.mam problem z obrotami.mianowicie chodzi o to ze po przełączeniu na gaz obroty gwałtownie spadają, momentami nawet auto gaśnie.wymieniłem świece kable kopułke i niestety nic nie pomogło.gazownik powiedział żebym wymienił emulator wtryskiwaczy.czy może mi ktoś powiedzieć czy to faktycznie jest wina emulatora czy może czegoś innego?
  • REKLAMA
  • #7 6958223
    slodky
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    makada napisał:
    Dzięki wielkie kolego za tak obrazkowy opis, teraz już prawie rozumiem wszystko ale możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak sprawdzić czy wtryskiwacz jest rozłączany przez emulator? Przykładowo : podpinam voltomierz pod wtryskiwacz podczas pracy na PB jest na nim napięcie i jak przełączę na gaz też jest napięcie jak to jest? Dodam że wpinam się pod dwa przewody wtryskiwacza.

Po prostu rozłącz wtyczkę z emulatora tak jak wcześniej Ktoś doradził........ tak będzie najszybciej i bez zbędnych pytań
  • #8 7372893
    skipi29
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witajcie borykam się z problemem odpalania auta na zimnym silniku problem się pogłębia z temperaturą im zimniejszy tym większy problem z odpaleniem gorący pali na pół obrotu wału sprawdziłem pompę paliwa pompuje 4 bary wymieniłem świece przewody kopułkę przy czyszczeniu wtryskiwaczy dostrzegłem że nie zawsze działa wtrysk paliwa autko to honda civic 1,5 16v zasilana również gazem podejrzewam emulator wtryskiwaczy wiec na parę dni przestałem używać LPG problem znikł pali normalnie na benzynie nie to samo auto czy to możliwe aby emulator był temu winien pali mi się też kontrolka wtrysku lub błęndu na desce kiedy silnik pracuje na gazie dotąd uważałem to za normalne bo odkąd kupiłem te auto tak było i działało czy możliwe aby emulator nie włonczał wtryskiwaczy jak jest zimny silnik
  • REKLAMA
  • #9 7376539
    dariusz105
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    kłopoty z zapalaniem mogą być spowodowane wysyłaniem adaptacji kompa PB w kosmos w czasie jazdy na LPG.jeśli to ten silnik z podwójnym wtryskiem wymaga specjalnego emulatora a kontrolka może razić właśnie z powodu jego braku.
  • #10 7376659
    skipi29
    Poziom 11  
    tak to silnik na podwójnym wtrysku mam pytanie jaki emulator zastosować może wiesz kolego teraz mam E 4 chodziło ze świecącą kontrolką ale teraz już niestety nie odpalanie silnika po jezdzie na gazie stało sie wręcz niemożliwe można kręcić rozrusznikiem 3<4minuty zanim odpali
  • #11 7376813
    kapral3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam.problem z odpalaniem może powodować "puszczający" reduktor a nie emulator.natomiast samo świecenie kontrolki jest efektem złego emulatora.
  • #12 7376827
    dariusz105
    Poziom 26  
    mieli taki w AC lub AEB 446,PROTEC DIGITAL PD-44.najtaniej było chyba w AC SA.
  • #13 7377814
    skipi29
    Poziom 11  
    Witajcie dziękuje za podjęcie tematu mam pytanie Co oznacza' puszczający reduktor 'puszcza GAZ a może płyn chłodzący na wtrysk reduktor sprawdzę akurat mam jeszcze inny zanim wymienię emulator na nowy
  • REKLAMA
  • #14 7378672
    dariusz105
    Poziom 26  
    puszczający reduktor oznacza nie zamykający dokładnie elektrozawór i powodujący w ten sposób zalewanie kolektora ssącego gazem.
  • #15 7380960
    skipi29
    Poziom 11  
    czyli mógłbym wymienić sam elektrozawór a nie cały reduktor ? Dziękuje za informacje
  • #16 7384398
    skipi29
    Poziom 11  
    witam dziś zabrałem się za reduktor wymieniłem cały na inny i dzięki wam HEHE znów kocham moje auto pali jak talala zimny ciepły pół obrotu rozrusznikiem i silniczek gada ale najwyższy czas też pozbyć się palącej kontrolki i wymienię również emulator wtrysku na odpowiedni dzięki jeszcze raz wielkie!!!!!!!!!
  • #17 7384402
    dariusz105
    Poziom 26  
    można a jest taka potrzeba???
  • #18 10966444
    makada
    Poziom 12  
    Odpisuje dopiero teraz ponieważ zapomniało mi się o tym temacie. Uszkodzony był regulator ciśnienia paliwa na listwie wtrysków.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z emulatorem wtryskiwaczy w Fordzie Mondeo z 1993 roku, silnik 1.8, z instalacją LPG II generacji. Autor podejrzewa, że emulator "puszcza" benzynę, co powoduje jednoczesne zasilanie silnika benzyną i gazem. Emulator działa jako przekaźnik odcinający wtryski benzyny i dołączający obciążenie, aby sterownik benzyny nie zgłaszał błędu. Wtryskiwaczem steruje przewód minusowy, który jest przecinany przez emulator, a sygnał uruchamiający emulator pochodzi z plusa sterownika LPG. Sprawdzenie działania emulatora można wykonać przez odłączenie kostki emulatora i obserwację zmiany pracy silnika. Pomiar napięcia na wtryskiwaczu podczas pracy na benzynie i gazie może być mylący, gdyż emulator odcina minus. W dyskusji pojawiły się także problemy z odpalaniem na zimnym silniku w autach z LPG, które mogą być spowodowane uszkodzonym emulatorem lub "puszczającym" reduktorem, czyli elektrozaworem niedomykającym się i zalewającym kolektor ssący gazem. Wymiana reduktora lub elektrozaworu może rozwiązać problem. Wspomniano o emulatorach dedykowanych do silników z podwójnym wtryskiem, np. E4, które mogą powodować problemy z odpalaniem i świeceniem kontrolki wtrysku. Ostatecznie w przypadku Mondeo problemem okazał się uszkodzony regulator ciśnienia paliwa na listwie wtrysków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA