logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mondeo 94 1.6 16V - pompa paliwa i wiatrak działają, brak iskry na świecach

damkoz 27 Mar 2008 19:53 2664 12
  • #1 4962087
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    czy spotkał się ktoś z takim problemem w mondeo z 94r silnik 1.6 16v

po włączeniu zapłonu startuje pompa paliwa oraz wiatrak na chłodnicy, i tak sobie pracują aż do wyłączenia zapłonu mimo że silnik nie uruchomiony - bo się nie da.
    Tzn brak iskry na świecach.
    W aucie sekwencyjne LPG
  • #2 4962167
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Co do braku iskry to sprawdź czy masz + stały na cewce po zapłonie , na jednym z 3 pinów. Co do wentylatora i pompki to masz gdzieś zwarcie . Posprawdzja wyjmując bezpieczniki.
  • #3 4962254
    damkoz
    Poziom 19  
    zasilanie +12 na cewce jest (środkowy pin) brak impulsów przy kręceniu silnikiem. wentylator i pompka są sterowane z ecu i zastanawiam sie czy to on nie wysiadł.
  • #4 4962336
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Aby napewno bezpośrednio z ECU?
  • #5 4962476
    damkoz
    Poziom 19  
    no nie bezpośrednio, przez 2 niezależne przekaźniki
  • #6 4962527
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2103
    Na pewno z ECU (przez przekaźniki)
    Sterownik podaję masę na przekaźniki pompy i wentylatorów?
  • #7 4962553
    damkoz
    Poziom 19  
    jeszcze nie mierzyłem, ale wg schematów tak to wygląda. sterownik podaje masę na przekaźniki sterując nimi. Jutro pomierzę i odłączę sterownik, zobaczę czy gdy odłączony to wiatrak z pompą też pracują. jeżeli pracują oznaczało to będzie instalację a jeżeli nie to raczej sterownik. mogę sie mylić.
  • #8 4962762
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    A może przekaźniki masz zwarte ?Posprawdzaj przewody od czujnika temperatury i sam czujnik to samo z innymi czujnikami, może tutaj jest problem . Braki masy i zasilań mogą dużo namieszać.
  • #9 4965810
    damkoz
    Poziom 19  
    dziś obadałem dokładniej auto i wygląda to tak.
    gdy podłączona jest cewka zapłonowa, wszystko jest ok, tzn wiatrak i pompa paliwa pracuje prawidłowo. gdy cewkę się odłączy - wiatrak i pompa pracują ciągle (na włączonym zapłonie). Czasem zdarza się ze mimo odłączonej cewki, pompa i wiatrak też pracują prawidłowo ale sporadycznie. O ile podłączona jest cewka przy kręceniu silnikiem, wtryskiwacze i pompa paliwa włącza się, prawidłowe impulsy na wtryskiwaczach i brak impulsów na cewkę zapłonową. Impulsy na cewce pojawiają się gdy się ją odłączy.
  • #11 5001280
    damkoz
    Poziom 19  
    Pomierzyłem i wyszło, że jest zwarcie między masą a przewodami sterującymi między ecu a cewką, wymieniłem je i auto odpalało i jeździło bez kłopotów przez ok 25km. Kłopoty zaczęły się gdy auto przełączono na LPG (instalacja sekwencyjna). Teraz problem polega na tym ze auto nie ma mocy, dosyć dziwnie wchodzi na obroty (tak jakby był przestawiony zapłon). Czy to możliwe ze sterownik od gazu poprzestawiał i namieszał w mapach wtryskowych benzyny??? Próbowałem odłączyć całkowicie instalację gazową i zobaczyć jak samochód pracuje na benzynie i bez zmian.
  • #12 5001868
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    To musisz chwilę na tej benzynie pojeździć.
    Ale wydaje mi się że masz jeszcze jakieś problemy podstawowe, zasilanie, masa. Sprawdź masę silnika i masowanie sterownika. I zasilania.. A co za sekwencja ?
  • #13 5002237
    damkoz
    Poziom 19  
    zasilania posprawdzane na samym początku, jak narazie odesłałem auto na komputer bo nie mam pod czym sprawdzić forda. Pytam czy gaz może coś do tego mieć. Co do modelu instalacji to nie zapamiętałem ale coś na E emmagas czy coś

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Fordzie Mondeo z 1994 roku z silnikiem 1.6 16V i sekwencyjną instalacją LPG występuje problem z brakiem iskry na świecach, mimo że pompa paliwa i wentylator chłodnicy uruchamiają się po włączeniu zapłonu i pracują stale. Sprawdzono zasilanie cewki zapłonowej, które jest obecne, jednak brak impulsów podczas kręcenia silnikiem. Wentylator i pompa są sterowane przez ECU za pomocą dwóch przekaźników, które podają masę na te elementy. Podejrzewano zwarcie w przekaźnikach lub instalacji, a także problemy z czujnikami temperatury i masą. Po wymianie przewodów sterujących między ECU a cewką, które miały zwarcie do masy, samochód odpalał i jeździł poprawnie przez około 25 km. Problemy pojawiły się po przełączeniu na LPG, gdzie auto traci moc i dziwnie wchodzi na obroty, co może wskazywać na błędy w mapach wtryskowych benzyny lub ingerencję sterownika LPG. Po odłączeniu instalacji gazowej problem nie ustąpił. Zalecane jest sprawdzenie masy silnika, masowania sterownika oraz zasilania, a także diagnostyka komputerowa pojazdu. Model instalacji LPG nie został dokładnie określony, ale może to być system na bazie Emmagas lub podobny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA