logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnat Phantom - przetwornica nie działa, IRFZ44N się grzeją, brak napięcia wtórnego

senso 22 Cze 2009 15:42 1515 2
REKLAMA
  • #1 6688438
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam
    Proszę mi tylko nie mówić, że mam sobie odpuścić... szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
    Mam ten wzmacniacz.
    Problem polega na tym, że przetwornica świruje... Scalak kia494 wymieniłem na tl494, mosfety były popalone/5 szt/ więc wymieniłem wszystkie 8 x IRFZ44N. Tranzystory - służące do rozładowywania bramek MOSFET'ów wraz z diodami 1N4148 sprawne - podmienione. W chwili podłączenia zasilania /zasilacz 500mA/ protect świeci przez kilka sekund po czym gaśnie i nic. Przetwornica nie pompuje. Układ scalony steruje MOSFET'ami sygnałem przemiennym ok 3.2V ale z braku oscyloskopu nie jestem w stanie sprawdzić przebiegu tego sygnału.Problem w tym że IRF44 strasznie się grzeją, tak jak gdyby pracowały przy mniejszej częstotliwości niż zakłada przetwornica 20-40kHz, czyli na zwarciu.Na uzwojeniu wtórnym nie ma napięca. Możliwe że sygnał sterujący nie jest czysty, posiada składową stałą stąd IRF44 są ciagle otwarte a miernik napięcia zmiennego pokazuje przebieg zmienny. Nie ma zwarcia na tranformatorze, wymieniłem kondensatory 4.7nF, 2x100nF w okolicach tl494. Spotkał się ktoś z czymś takim? Zasilacz 500mA używam dlatego gdyż jak podpinam 2A to IFR44 się gotują - nadal są sprawne!.Podejrzenie moje pada na przetwornicę, może wzmacniacz błędu świruje? Jest tak układ 45580 - wzm. operacyjny jak pamiętam i coś na podobieństwo transoptora o symbolu K3l c117. Możecie coś zasugerować? pozdrawiam senso
  • REKLAMA
  • #2 6696452
    senso
    Poziom 20  
    A czy ktoś będący w posiadaniu tego wzmacniacza mógłby podać mi napięcia na poszczególnych pinach tl494? podczas pracy, zwłaszcza na wejściach wzmacniacza błędu /1,2,15,16/, choć potrzebowałbym opisówkę wszystkich pinów. W zamian ofiaruję 50 pkt. pozdrawiam senso
  • #3 6704583
    senso
    Poziom 20  
    Spalone tranzystory końcówki... po wylutowaniu protect gaśnie i zapala się zielona dioda. Temat do zamknięcia.
REKLAMA