Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ELEMIS 5511 Poziomy ,kolorowy pasek u góry ekranu

dami17 22 Jun 2009 16:47 2835 4
    dami17
    Level 11  
    Witam wszystkich mam problem z TV Elemis 5511.

Na ekranie ,na samej górze widać pasek czerwono zielono niebieski , brak dźwięku .
    Jak podaje sygnał przez EURO to jest obraz ale rozmazany ,dźwięk jest normalny .

Zauważyłem ,że po wciśnięciu jakiegoś przycisku z pilota ,nie wyświetlają się numery kanałów tylko taki pasek (-) , gdy zwiększam głośność to pojawia się linijka która pokazuje poziom głośności ,w sprawnym TV ta linijka wyświetla sie 1-2 sekundy u mnie odrazu znika , przy zmianie ostrości itp dzieje się to samo.

Na początku podawałem mu tylko sygnał z anteny ,więc myślałem że to wina pionu.
    Wymieniłem kondensatory przy pionie ,posprawdzałem napięcia i wymieniłem cały układ.

Proszę o jakieś wskazówki .
    dami17
    Level 11  
    Wymieniłem TDA8305A i poprawa lutów nic nie dało
    Wymiana TDA3505 i elektrolitów nic nie dała .
    Po wymianie TDA4555 pojawił się śnieg , nie wiem na jak długo bo czasami mi też się pojawiał śnieg .

Teraz mam zwężony obraz u góry i te kolorowe paski na górze dalej są .
    No i to co pisałem wcześniej nie wyświetlają mi się numery kanałów i grafika szybko znika.

Ma ktoś jakieś pomysły
    pożeracz kartofli
    Level 26  
    Quote:
    Ma ktoś jakieś pomysły

Wymieniaj dalej w końcu musisz trafić.
    mic3
    Level 14  
    Witam .

Sprawdź R423 68kOhm , R488 10KOhm . T201 ( BC238 ) do sprawdzenia .Na przetwornicy C593 wymień .
    Napisałeś że wymiana elek nic nie dała , tylko czy aby na pewno zmieniłeś elki na przetwornicy ? Strona wtórna i pierwotna .
    Co do zwężonego obrazu , sugeruje to na blok odchylenia pionowego ( TDA3654 ) , również i tu należy wymienić leki i prawdopodobnie sam układ TDA3654 będzie do wymiany . Z tego co piszesz , blok odchylenia już masz przerobiony więc pozostaje powyższe posprawdzać .
    Pozdrawiam