logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5511ST - ciemny ekran i brak dźwięku z anteny, uszkodzony C532

zefer 18 Cze 2007 19:12 1703 8
REKLAMA
  • #1 3997057
    zefer
    Poziom 11  
    Witam.
    Kolejny problem ze starutkim Elemisem - brak obrazu (ciemny ekran) i dźwięku (cisza) z anteny. Z EURO jest poprawny dźwięk, obraz jak z anteny.
    Prawie poprawnie wyświetlają się numery kanałów i symbole przy zmianie nastaw: w momencie np. wyboru kanału z pilota, numer przez chwilę wyświetla się, a potem ciemnieje i jest słabo widoczny.
    Telewizor popsuł sie z hukiem. Znalazłem uszkodzony C532 - urwana noga, wymieniłem, pomierzyłem napięcia - są OK.
    Nie mam pomysłu gdzie dalej szukać usterki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3997551
    zefer
    Poziom 11  
    Moim zdaniem przy uszkodzonej głowicy byłby poprawny obraz ze złącza euro, a jest tylko dźwięk.
  • #4 3997833
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Sprawdź dekoder ogr.I kin.
  • #5 3998410
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Podmień US916 TEA2014.
  • REKLAMA
  • #6 4011769
    zefer
    Poziom 11  
    Zabrałem się za naprawę i okazało się, że u mnie jest moduł MET2046, a nie MET2050.
    Może ktoś poratuje mnie schematem do MET2046?
  • REKLAMA
  • #8 4270371
    zefer
    Poziom 11  
    Witam.
    Po wakacjach wróciłem do naprawiania i wymieniłem układy scalone na MD2044. Obrazu dalej brak ale sprawdziłem oscyloskopem, że:
    - sygnał video z eurozłącza dociera do tego modułu,
    - TDA4555 chyba nie identyfikuje czy sygnał jest PAL czy SECAM bo napięcia sterujące tranzystorami zmieniają się: jak dla PAL, a po około sekundzie jak dla SECAM i tak dzieje się cyklicznie,
    - impuls SSC ma kształt inny niż na schemacie, amplituda OK,

Przy sygnale podanym na EURO po RGB jest obraz, ale bez synchronizacji pionowej i poziomej, OSD wyświetla się poprawnie.

Gdzie szukać usterki?

Pozdrawiam.
  • #9 4271293
    baniaczek
    Poziom 16  
    Ja bym się uczepił tego sygnału SSC.Co w nim jest nie tak?Na pin 3 modułu MD2044 składają się dwa sygnały tworząc właśnie SSC.Wydaje mi się,że prawdopodobnie z pionu z pin 7 nie dochodzi jego składowa.Sprawdź to.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Elemis 5511ST, który ma ciemny ekran i brak dźwięku z anteny, podczas gdy sygnał z wejścia EURO jest poprawny pod względem dźwięku i obrazu. Uszkodzony został element C532 (urwana nóżka), który został wymieniony, a napięcia pomierzone i uznane za prawidłowe. Wskazano na konieczność sprawdzenia dekodera ogr.I kin oraz podmiany układu scalonego US916 TEA2014. Okazało się, że w urządzeniu znajduje się moduł MET2046 zamiast MET2050, co wymagało poszukiwania schematu do MET2046. Po wymianie układów scalonych na MD2044 obraz nadal nie pojawia się, jednak sygnał video z eurozłącza dociera do modułu. Zauważono, że układ TDA4555 nie rozpoznaje poprawnie standardu sygnału PAL/SECAM, a impuls SSC ma inny kształt niż w schemacie, choć amplituda jest prawidłowa. Przy sygnale z EURO na wyjściu RGB obraz jest bez synchronizacji pionowej i poziomej, natomiast OSD wyświetla się poprawnie. Sugerowano sprawdzenie sygnału SSC, zwłaszcza czy składowa z pinu 7 (pion) modułu MD2044 dociera prawidłowo do pinu 3, gdzie powstaje sygnał SSC, co może być przyczyną usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA