logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić drukarkę z Windows XP Professional na XP Home?

KowaI 22 Cze 2009 17:19 3917 4
REKLAMA
  • #1 6688936
    KowaI
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Mam problem z udostępnieniem drukarki. Drukarka zainstalowana na Win XP prof. i udostępniona. Na komputerze z Vista Business po wpisanie \\xx-xx (nazwa komputera xp prof.) bez problemu otwiera się okienka z udostępnionymi zasobami. Natomiast na XP Home po wpisaniu \\xx-xx wyskakuje że nazwa sieciowa jest nieprawidłowa a jak wpisze po IP \\192.168.2.10 to wywala że zasób sieciowy jest niedostępny. Czy w XP home jakoś specjalnie trzeba to robić. Konto gościa włączałem i wyłączałem i jest to samo. Żaden firewall nie jest uruchomiony.

Temat poprawiłem. Regulamin, punkt 11.
    Gusioo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6690326
    KowaI
    Poziom 12  
    Jutro sprawdzę dokładnie. Na razie pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. Jutro opisze co dalej.
  • REKLAMA
  • #4 6693571
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A masz włączone udostępnianie na viście w Centrum sieci i udostępniania?
  • #5 6694971
    KowaI
    Poziom 12  
    Już sobie poradziłem. Z Vistą wszystko było OK. Dziwna sprawa była na tym XP HOME. W konfiguracji karty sieciowej wszysto było jak potrzeba. Na wszelki wypadek wpisałem IP i DNS na sztywno i po zatwierdzeniu okazało sę że uruchomiony jest tylko protokół TCP/IP natomiast klient sieci Microsoft Network i Udostępnianie Plików i Drukarek było odhaczone. Pozaznaczałem i wszystko ruszyło.
    Dzięki za zainteresowanie.
REKLAMA