logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić wtyczkę mikrofonu w Cb radiu na wtyczkę jack?

pingor 22 Cze 2009 19:43 9090 7
REKLAMA
  • #1 6689668
    pingor
    Poziom 10  
    Chcę sobie wbudować do moto cb radio - chce kupić jakieś najtańsze i dokupić sobie do tego zestaw słuchawkowy, coś podobnego jak tutaj
    http://allegro.pl/item_intercom_na_skuter_rozmowa_podczas_jazdy.html

Jakiś schemat może posiadacie, a może gdzieś idzie kupić takie przejściówki???

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin, punkt 10.11.
    Proszę zapoznać się z regulaminem. Następnym razem taki temat trafi do kosza.
    Link zmieniony na nieaktywny.

• REKLAMA
  • #2 6690022
    konstruktor_2006
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Kolego zapomnij wtyk typu jack nawet stereo ma 3 piny i mic cb radia potrzebuje 4 pin chyba że chcesz mieć tylko nasłuch bez nadawania .

Ewentualnie możesz zrobić na dwa wtyki jack lub bezpośrednio połączyć sluchawki z mikrofonem do wtyczki w radiu ale potrzebujesz dołączyć jeden przewód żeby zrobić przełącznik TX .

Opisz dokładnie o co kaman bo jeśli chodzi o to żeby podłączyć słuchawki z mikrofonem do radia samochodowego to nie widzę problemu .

Problem jest jeśli chcesz nadawać przez kask.
  • REKLAMA
  • #3 6690093
    pingor
    Poziom 10  
    Tata ma motocykl z już wbudowanym CB radiem - a mi chodzi o to, żebym mógł się z nim porozumiewać.
    On posiada kaski z interkomem - a ja chcę sobie kupić byle jakie CB, tylko po to, żeby ewentualnie pytać się o radary lub gadać z tatą.

A jeśli chodzi o wtyki jack, to te zestawy na allegro mają 2 jacki ( do mic i dźwięku )

Więc jest możliwość podłączenia tego CB tak abym mógł nadawać ???

Jak tak to jak to podłączyć???
  • Pomocny post
    #4 6690170
    konstruktor_2006
    Poziom 15  
    A więc tak jak ci pisałem jest możliwość zrobienia tego na dwa wtyki jack , lub zrobienie specjalnego kabla który pomiędzy twoim kaskiem a radiem będzie miał przycisk ptt .

Zrobienie takiego kabla to nic trudnego potrzebujesz schemat twojego radia konkretnie wyjścia mikrofonu , słuchawki z mikrofonem i przełącznik który zamontujesz przy kierownicy !

Chyba że masz inne miejsce ale proponuje przy pulsacyjnym długim ( wygoda) jeśli to będziesz miał to większośc osób ci tu narysuje schemat .
  • REKLAMA
  • #5 6690495
    pingor
    Poziom 10  
    No to bardzo bym był wdzięczny za taki schemacik :D

Na tej stronce znalazłem taki schemacik
    Jak przerobić wtyczkę mikrofonu w Cb radiu na wtyczkę jack?

Można się do niego jakoś odnieść ?????? - nie ma w nim jeszcze przycisku do mówienia.

A tak po za tematem jakie polecacie tanie radyjko do moto - dobrze jak by było z jakimś filtrem, żeby mi non stop nie syczało ( mam namyśli radyko w cenie do 200 zł )
  • #6 6690860
    konstruktor_2006
    Poziom 15  
    Kolego to połączenie jest ogólne i tak jak ci napisałem tylko rx czyli odbiór jak chcesz to napisz jutro n priv to narysuje cie połączenie .

Jeszcze ważna info czy chcesz połączenie kablowe czy bezprzewodowe ?

A co do modelu radia to polecam uniden albo onwa mk3 jeśli chcesz uniknąć szumów z eteru a tak jak napisałeś że chcesz kontakt z tatą polecam podkanały każde radio da się przerobić .
  • REKLAMA
  • #7 6692888
    profesorek1950
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    A co byś powidział na temat voxa to działa bez przycisku ptt.
  • #8 6694126
    konstruktor_2006
    Poziom 15  
    Oczywiście że to dobre rozwiązanie tylko ja osobiście nie spotkałem się z radiem cb z tą funkcjom , na ogół stosowana jest w ręcznych PMR 446 .

A kolega pisał wyrażnie że chce rozmawiać z tatą a on ma fabryczne CB

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki wtyczki mikrofonu w CB radiu motocyklowym na wtyk typu jack, aby umożliwić podłączenie zestawu słuchawkowego z mikrofonem, podobnego do zestawów interkomowych dostępnych na Allegro. Standardowy mikrofon CB wymaga wtyku 4-pinowego, podczas gdy wtyk jack stereo ma 3 piny, co komplikuje bezpośrednie podłączenie. Rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch wtyków jack – osobno do mikrofonu i słuchawek – lub wykonanie specjalnego kabla z przełącznikiem PTT (push-to-talk) montowanym przy kierownicy, który umożliwi nadawanie. Schematy połączeń wymagają znajomości wyjść mikrofonu i słuchawek w konkretnym modelu radia. W dyskusji pojawił się link do ogólnego schematu, który jednak nie uwzględnia przycisku PTT. Poruszono także temat funkcji VOX (aktywacja głosem) jako alternatywy dla PTT, jednak jest ona rzadko spotykana w CB, częściej w ręcznych radiotelefonach PMR 446. W kwestii wyboru taniego radia do motocykla z filtrem eliminującym szumy rekomendowane są modele Uniden oraz Onwa MK3, które pozwalają na korzystanie z podkanałów i redukcję zakłóceń. Podsumowując, do podłączenia zestawu słuchawkowego z mikrofonem do CB radia motocyklowego konieczne jest wykonanie dedykowanego kabla z przełącznikiem PTT lub zastosowanie dwóch wtyków jack, a wybór odpowiedniego modelu radia wpływa na komfort użytkowania i jakość transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA