logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony TC-K570 - zawyżone napięcie 12V, brak wyłączania podświetlenia

djlj24 22 Cze 2009 20:04 2244 3
REKLAMA
  • #1 6689788
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Magnetofon Sony TC-K570 (model 3 głowicowy, uproszczona wersja TC-K670). Problem jest taki - był wypalony rezystor na linii zasilania 12V (cóż oczywiście wartość nieznana), dobrałem coś według mnie zbliżonego do oryginału ale mam zawyżone to napięcie do 20V - tak jakby nie działała stabilizacja. Tranzystory zmierzyłem, wątpliwy podstawiłem z innego miejsca w magnetofonie (tam zachowuje się ok) a napięcie dalej za wysokie. Jest to obwód zasilający silniki oraz podświetlenie kasety - dodatkowo zauważyłem, że nie jest wyłączany po wyłączeniu magnetofonu (normalnie po wyłączeniu zasilania powinien się wyłączyć po ustawieniu mechanizmu w pozycję stop a tu świeci się ciągle podświetlenie kasety). Oczywiście schemat nie jest do znalezienia, może ktoś walczył z taką usterką i zwalczył.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6692804
    djlj24
    Spec od car audio
    A ja tak szukałem i nie mogłem znaleźć. Wygląda na to, że jest jeszcze nadzieja na tego decka.
  • #4 6757331
    djlj24
    Spec od car audio
    Magnetofon zrobiony. Uszkodzony okazał się tranzystor Q809 (na schemacie 2SC2603 w decku fabrycznie był zamontowany 2SC1740) - miał przerwę na złączu EB. Po wymianie napięcie wróciło do normy. Do wymiany był jeszcze silnik bo stabilizator w nim wyglądał jak skwarek - ponieważ w decku siedzi wersja z lewymi obrotami a miałem silniki z samochodówki z prawymi obrotami przełożyłem elektronikę w silniku (jest taka sama - silnik lewy i prawy różni się tylko komutatorem) i deck śmiga. Teraz trzeba wygrzać, sprawdzić parametry i kolejne kilka lat przed nim - mam taką nadzieję.
    Od razu uwaga dla naprawiających magnetofony Sony z takim mechanizmem. Nie testujcie mechanizmu podając napięcia na silnik funkcyjny bo koło funkcyjne powyrywa switche (ograniczniki są dużo dalej i nie chronią ich).
REKLAMA