logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY TC-K520 - Elektronika szaleje niedługo po włączeniu / dziwne zachowanie

wojciechkrak 19 Wrz 2015 23:54 5667 12
REKLAMA
  • #1 15006597
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Posiadam magnetofon SONY TC-K520 , w którym niedługo po włączeniu (2-6 minut) zaczyna "szaleć elektronika". Objawy: gasnący wyświetlacz (częściowo/cały), wcześniej błędne wyświetlanie licznika taśmy , samoczynne włączenie "MEMORY" idt. Po uruchomieniu odtwarzania kiedy dopadnie go "szaleństwo" magnetofon dalej odtwarza mimo wyłączenia głównym włącznikiem sieciowym. Dopiero wyciągnięcie wtyczki z sieci przerywa to "zawieszenie". Posiadam również drugi magnetofon SONY TC-RX70, w którym od niedawna pojawiają się zbliżone objawy. Czytając posty w tym temacie wnioskuje, że takie niedomagania to typowa starcza choroba sprzętów tej firmy, w końcu 25lat eksploatacji to i tak dobra trwałość. Niestety w postach nie ma konkretnego rozwiązania tego stanu. Może jednak komuś udało się porządnie zgłębić temat i rozwiązać ten problem?
    Z punktu widzenia laika postawił bym na wymianę elektrolitów (starzenie) , tylko które bo wszystkich jest ponad 60szt?
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15006637
    grafii1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam , jak masz oscyloskop to można zobacz które elektrolity są nie takie , co do nich to trudno coś powiedzieć i zazwyczaj ( przynajmniej w moich przypadkach ) elektrolity stabilizują się podczas dłuższej pracy . Ja bym na początek przyjrzał się napięciom zasilającym układ sterowanie , stabilizatorom itp
  • REKLAMA
  • #3 15007484
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Dziękuje za podpowiedź. Niestety w moim przypadku niewiele ona mi pomoże. Przepraszam, ale mój zasób wiedzy i przyrządów jest znikomy. Traktuje to bardziej jako nowe hobby, przez ostatnie dwa lata udało się przywrócić do służby dwie płyty główne z komputera (wybulone kondensatory) i parę chińskich żarówek led (wymiana przepalonych diod). Lepiej czuje się w mechanice precyzyjnej, umie jednak trzymać lutownice w dłoni, wspomagam się też multimetrem. Niestety brak wiedzy przeszkadza w głębszym poszukiwaniu problemu. To tyle jeśli chodzi o mnie, więc sami rozumiecie, bez podania choćby przybliżonego konkretu na niewiele się to przyda.
    Próbuje dalej zgłębić temat, bo widzę że identyczny problem dotyczy wielu zbliżonych modeli tej firmy. Czytałem kilka postów między innymi: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1930210.html , oraz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1349166.html . Znalazłem również na niemieckiej stronie: http://www.hifi-forum.de/viewthread-185-268-24.html jakieś informacje odnośnie wymiany kondensatorów w układzie zasilania. W każdy razie szukam dalej, na pewno w wolnym czasie pokuszę się na wymianę ich w modelu TC-RX70. Dalej jednak zastanawiam się nad TC-K520, ktoś piszę "odłącz" tranzystor w ukłądzie IR". To niewielki problem (poza rozbiórką płyty z panelem) by go wylutować, gdyby jeszcze wiedzieć który to będzie według oznaczenia na płycie głównej magnetofonu. Myśląc jednak logicznie, kastrowanie sterowania podczerwienią celem próby "naprawy" całości to raczej kiepski pomysł i nie na długo (jeśli w ogóle zadziała). Stawiam na kondensatory, przede wszystkim te większej pojemności w układzie zasilania. Trudno będzie jednak po każdej takiej próbie ich wymiany składać to do kupy i testować. Kto rozkręcał ten model to wie o czym mówię (należy rozkręcić dosłownie wszystko łącznie z mechanizmem i panelem przednim by dostać się do płyty). Niedawno zrobiłem wymianę obydwóch pasków napędowych, a to tylko ułamek trudności jaka czeka przy dobraniu się do płyty głównej, która biegnie w obudowie pod kątem i jest nierozłączna z przednim panelem sterującym (chyba że ją odlutujemy).
    Podsumowują, może ktoś z Państwa naprawiał ten model i mógłby podać "na tacy" które elementy wymienił?. Wiem, że za wiele oczekuje, ale czasem cuda się zdarzają, a przywrócenie jakiego kolwiek urządzenia (bez konkretnej wiedzy) to ogromna satysfakcja.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 15008509
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , jest jeszcze jedna metoda dla osób które elektroniką zajmują się od czasu do czasu , sam jestem z zawodu zegarmistrzem lecz z elektroniką jestem od podstawówki , ale wracając do tematu - metoda termiczna ; może dziwne ale to temat dla tych co nie mogą zlokalizować uszkodzeń w standardowy sposób . Sprawdzić który z elementów po pewnym czasie nagrzał i wtedy można go schłodzić , trzeba zakupić zamrażacz w aerozolu , co jakiś czas schładzać różne regiony płyty oczywiście w odstępach czasowych
  • REKLAMA
  • #5 15011071
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Witam, każda metoda jest dobra jeśli przyniesie konkretny skutek. Ja spróbuje zamiast zamrażacza (wilgoć i woda to z prądem przygoda) użyć nawiewu chłodnego powietrza. Na tę okoliczność użyłem wentylatora komputerowego 8cm podłączonego do zewnętrznego zasilacza 12V. Dmuchanie w okolicę zasilacza na płycie głównej magnetofonu zdecydowanie opóźnia "nadejście usterki". Wymontuje zatem płytę główną magnetofonu (niestety rozbiórka całego, łącznie z mechanizmem, panelem/wyświetlaczem). I co dalej? Pomierzyć tranzystory mocy, diody prostownicze?. Planuje profilaktycznie wymianę elektrolitów zasilacza. Przy okazji kupiłem okazyjnie drugi identyczny Sony TC-K520 (uszkodzony). Będę miał wzorzec do podłączania plątaniny kabli z płyty. Szkoda, że nikt z kolegów na forum nie przerabiał wcześniej tego tematu, padło na amatora :)

P.S. może ma ktoś schemat TC-K520? Chciałbym zlokalizować na płycie magnetofonu tranzystor ( Q*** ?) o którym pisał kolega andriej "Miałem dokładnie taki sam problem z moim Sony TC-K520. Po usunięciu tranzystora na linii odbiornik IR-mikroprocesor objawy ustały i nie mam obecnie z nim jakichkolwiek problemów"
  • #6 15011215
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , zamrażacz został specjalnie stworzony do lokalizacji uszkodzeń metodą termiczną , jedyna woda jaka będzie to kondensacja jej z powietrza " zimne piwo w ciepłym otoczeniu " , oczywiście jak przesadzisz z ilością środka to normalna reakcja
  • Pomocny post
    #7 15011256
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Proszę, serwisówka:
    Załączniki:
    • sony_tc-k520.pdf (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15011358
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje koledze ciasteczkowypotwor za serwisówkę. Żebym jeszcze jako amator potrafił zidentyfikować na płycie ten tranzystor na linii odbiornik IR-mikroprocesor to byłby jakiś niewielki sukces (jak nie pomoże wymiana elektrolitów w zasilaniu, możne spróbować w ostateczności kastracji). Magiczne Q i trzy cyfry, oj wiedza której mi baruje (jak chol*ra)
    Kolega grafii1 wskazał mi sposób lokalizacji usterki (termicznej), użyłem wentylatora bo miałem go pod ręką, a zamrażacz w sklepie :) . Na dodatek te trzy tranzystory (wyglądają jak tranzystory-jestem amatorem) były przykryte pod dużymi blachami radiatora (tranzystory w środku między dwoma blachami) i nie bardzo było by jak na nie"psiknąć". SONY TC-K520 - Elektronika szaleje niedługo po włączeniu / dziwne zachowanie SONY TC-K520 - Elektronika szaleje niedługo po włączeniu / dziwne zachowanie
  • #9 15012098
    grafii1
    Poziom 17  
    Co prawda nie odpowiem który to element jest tym szukanym ale jeszcze możesz odwrócić płytę i obejrzeć ją pod kontem tak zwanych zimnych lutów , przydało by się jakieś szkło powiększające
  • #10 15015013
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Witam
    Na chwilę obecną wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne w module zasilania na płycie głównej magnetofonu - niestety nic to nie dało. Wymiana wszystkim w magnetofonie (ok. 70 elektrolitów) była by czasochłonna i nieopłacalna, tym bardziej że nie ma gwarancji że pomoże. Dalej występuje usterka.
    Chciałbym przy okazji podziękować koledze andriei , który poratował mnie informacją odnośnie numeru usuniętego tranzystora (Q811) w układzie IR (magnetofon Sony TC-K520). Kastrowanie będzie planem "B", na razie jeszcze się pogłowie, może ktoś z kolegów podsunie jakieś sensowne rozwiązanie. Szkoda było by tracić obsługę z pilota.
  • #11 15015231
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    @wojciechkrak Wymiana elektrolitów na pałę, to nie naprawa. Tym bardziej, ze założysz tam pewnie chińskie badziewie ze sklepu elektronicznego.
  • REKLAMA
  • #12 15016222
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Słuszna uwaga, oglądałem te 25 letnie wylutowane, żadnych objawów krystalizacji elektrolitu. Dokonałem też sprawdzenia "na zwarcie" multimetrem - ok (tyle mogę). Wizualnie wyglądają lepiej niż te nowe kupione. Oczywiście nie wyrzucam, odłożyłem do woreczka. Mam jeszcze drugi magnetofon (uszkodzony) może kiedyś się uda coś zrobić.

Nie mam wiedzy technicznej w kwestii naprawy, a oddawanie do serwisu jest nieopłacalne (przekroczy wartość identycznego sprawnego sprzętu). Traktuje to jako hobby, ostatnio "ożywiłem" monitor lcd - pomogła wymiana pięciu wybulonych elektrolitów w przetwornicy. Więc po co się za to biorę skoro jestem zielony? Liczę, że ktoś skutecznie walczył z takim problemem i może zechce się podzielić rozwiązaniem. Może...?
    A przy okazji dla potomnych i żeby wykorzystać możliwości Elektrody podaje oznaczenia pasków gumowych do magnetofonu Sony TC-K520 , te same pasują też do model TC-RX70 z autorewersem (również w nim wymieniałem):
    pasek płaski
    symbol oryginalny
    335946701
    67x4x0,5mm

pasek kwadratowy
    symbol oryginalny
    335946601
    22,5x1,3mm
  • #13 15071411
    wojciechkrak
    Poziom 10  
    Pora zamknąć temat - niestety nierozwiązany. Realna wartość sprzętu jest na tyle niska, że wszelkie próby wsparcia (naprawa w serwisie) mijają się ze zdrowym rozsądkiem. Jedynym sensownym wyjściem w tej kwestii była porada kolegi andriei. Po usunięciu wskazanego przez niego tranzystora Q811 w układzie IR, rzeczywiście sprzęt odzyskał sprawność (kosztem braku sterowania pilotem). Jeszcze raz bardzo dziękuje koledze andriei i wszystkim innym, którzy zabrali głos w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem SONY TC-K520, który po kilku minutach od włączenia zaczyna wykazywać nieprawidłowe zachowanie, takie jak gasnący wyświetlacz, błędne wyświetlanie licznika taśmy oraz samoczynne włączanie funkcji "MEMORY". Wskazano, że podobne objawy występują w modelu SONY TC-RX70. Użytkownik sugeruje, że problem może być związany z wiekowymi elektrolitami, jednak nie ma pewności, które z nich wymienić. W odpowiedziach zaproponowano różne metody diagnostyczne, w tym pomiar napięć zasilających oraz lokalizację uszkodzeń metodą termiczną. Po wymianie kondensatorów w module zasilania problem nie ustąpił, a ostatecznie usunięcie tranzystora Q811 w układzie IR przywróciło sprawność urządzenia, choć kosztem utraty funkcji pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA