logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MDS-JE480 - Jakie napięcia na stronie wtórnej transformatora?

Karol 1 19 Maj 2004 18:05 1277 8
  • #1 649455
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam! Mam uszkodzone trafo sieciowe w tym minidisc'u. jest problem z uzwojeniem pierwotnym.. nie mam servisówki... a interesuje mnie jakie napięcia powinny być na stronie wtórnej (zmienne) może ktoś już to przerabiał?? trafo orginalne o nr.142973611. jest dostępne .. ale po takiej cenie że niewiadomo z której strony czytac tę liczbe 8O.
  • #2 650554
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    Czy sprawdziłeś bezpiecznik termiczny w trafie?Zamontowany jest pomiędzy ostatnim a przedostatnim pinem trafa.
  • #3 650685
    Karol 1
    Poziom 25  
    Bezpiecznik termiczny jest ok... co dziwne nie uszkodził sie... jest czarne uzwojenie pierwotne... i zakopcone... i oczywiście z przerwą... tak jak po zwarciu międzyzwojowym... albo wyładowaniu atmosferycznym, co wolałbym nie....
  • #4 650957
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    oblicz moc trafa, i mozesz przewinac, srednice drutu znasz
  • #5 650985
    Karol 1
    Poziom 25  
    Jasne... dzieki... ale szukałem bardziej łatwego rozwiązania... znając napiecia na wyjściu możnaa by dobrać inne trafo... ale pewnie trzeba bedzie tak zrobić jak radzisz... echhhh jak ja lubie takie prace.... ale dzięki.
  • #6 651514
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    albo idz do servisu i zaplac kolo 100 zl za nowe :) + robocizna bo bez tego nie sprzedadza.

czyli koszty zamkna sie gdzies w 230 zl
  • #7 651983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 652912
    Tomi2
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

Proponuję nowy transformator, koszt 140zł, termin realizacji ok 7 dni
  • #9 654996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego transformatora sieciowego w minidisku MDS-JE480, ze szczególnym uwzględnieniem napięć na stronie wtórnej. Uszkodzenie dotyczy uzwojenia pierwotnego, które jest zakopcone i przerwane, prawdopodobnie na skutek zwarcia międzyzwojowego lub wyładowania atmosferycznego. Brak serwisówki utrudnia ustalenie dokładnych wartości napięć wtórnych. Proponowano obliczenie mocy transformatora i przewinięcie uzwojenia pierwotnego, co wymaga znajomości średnicy drutu. Alternatywnie sugerowano zakup nowego oryginalnego transformatora o numerze 142973611, jednak jego cena jest wysoka. Wskazano również możliwość skorzystania z usług profesjonalnego zakładu przewijającego transformatory, co jest tańszą i skuteczną metodą. Zwrócono uwagę, że transformator w minidisku jest wieloodczepowy, więc wymiana na inny model wymagałaby modyfikacji konstrukcyjnych. Koszt nowego transformatora wraz z robocizną może wynieść około 230 zł, a czas realizacji około 7 dni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA