logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY VAIO VGN-P11Z - Jak działa slot na kartę SIM w laptopie?

soniac 26 Cze 2009 13:36 7123 11
REKLAMA
  • #1 6705893
    soniac
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam wejście w laptopie na sim karte telefou komórkowego, jednak nie mam pojęcia o co się tu rozchodzi?
    Po co ono jest?
    Czy jeśli włożę tam karte z mojej komórki tel. oznacza to że będzie działał komputer jak telefon?
    A może tylko do nawigacji GPS, jest ona potrzebna, by łączyć się i pobierać pieniądze?
    Czy muszę zakupić jeszcze coś aby karta sim, zaczęła działać w laptopie?

Laptopa posiadam
    SONY VAIO - VGN-P11Z

http://www.spaceone.pl/index.php/sklep/vmchk/...y-vaio-vgn-p11z/r/detailed-product-flyer.html
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6705936
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Laptop wyposażony jest w kartę 3G+ WAN 7.2Mbps (HSDPA/HSUPA, UMTS, EDGE, GPRS). Karta SIM jest potrzebna jak w modemach zewnętrznych do komunikacji z operatorem sieci komórkowej oferującym dostęp do internetu.
  • REKLAMA
  • #3 6706171
    soniac
    Poziom 10  
    Czyli płacę za każdą sekundę korzystania z internetu w laptopie, poprzez rachunek telefoniczny. Jeśli tak , to wszystko jasne.
    Zatem nigdy używał tego nie będę.
    Dziękuję bardzo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6706294
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    GPS z GSM nie ma nic wspólnego. Masz w laptoppie modem GSM (GPRS/EDGE/UMTS) i możesz sobie kupić kartę SIM, np. iPlus Simdata czy Orange Free i mieć mobilny dostęp do Internetu. Płacisz za ilość przesłanych danych, nie za czas połączenia. Dostępne są zarówno oferty przedpłatowe (tzw. "na kartę"), jak i z abonamentem.
    Czasem z tego korzystam, kupuję kartę Orange Free za 20zł i mam Internet na czas wyjazdu. Zazwyczaj nie "doładowuję" tych kart, tylko kupuje kolejne, jak akurat potrzebuję, choć teraz częściej korzystam z pakietów na Internet, bo nie mam modemu w laptopie, a przekładanie kart w telefonie jest uciążliwe.
  • Pomocny post
    #5 6706998
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Jak napisał -tzok- masz możliwość korzystania z mobilnego internetu i nie płacisz za minuty a za dostęp i tu zależnie od abonamentu jaki wybierzesz masz różne możliwości. Ogólnie bardzo dobra rzecz, bo nie trzeba żadnych zewnętrznych urządzeń do tego celu, a internet możesz mieć nawet "w lesie".
  • #6 6708312
    soniac
    Poziom 10  
    A można by było podać tak w przybliżeniu ile za to 20 zł, mam minut czytania wiadomości np. z onet. ?
    Ja mam domowy internet lecz jak jestem na wakacjach w Polsce miło było by mieć dostęp do internetu. No i ciekaw jestem również czy jeśli włożył bym Angielską karte tel. czy w Polsce działało by, i na odwrót.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6709028
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Ostatni raz jak bylem w Polsce korzystalem z Heyah, mieli zdecydowanie najtansza opcje chyba 2gr/MB ?
    Calkiem milo ogolnie :)
    Jak wylaczysz wszystkie ekstra reklamy i niepotrzebne grafiki to calkiem niezle to wychodzi i mozna korzystac ile sie da.
  • Pomocny post
    #8 6709474
    tzok
    soniac napisał:
    A można by było podać tak w przybliżeniu ile za to 20 zł, mam minut czytania wiadomości np. z onet. ?
    Powtarzam - płacisz za przesłane dane, a nie za czas połączenia!

W Orange Free na kartę płacisz 3gr za każde rozpoczęte 100kB, co daje Ci ok 65MB za 20zł. Warto więc wyłączyć aktualizacja automatyczne w systemie i programach na czas korzystania z mobilnego internetu. Warto dodać, że Orange wymusza połączenia przez swoje PROXY, który znacznie redukuje rozmiar grafiki na stronach (niestety również jakość).
  • #9 6711878
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Heyah wlasnie sprawdzilem 2gr za 100kb. Edge dzialal jak sie patrzy w jakiejs wsi na slasku :)
  • #10 6712144
    soniac
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za rady, Od teraz zawsze gdy będe na wakacjach w Polsce, nie zostanę już bez internetu. :D od razu zakupie karte Heyah i heja :D szkoda ze w laptopie zostać juz ona nie może by mój tebook pracował jak telefon, znaczy odbierac rozmowy i dzwonić do kogoś mógłby by.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 6712214
    tzok
    Rozmowy z tych kart są zupełnie nieopłacalne... na wykorzystanie środków wstępnych z karty Orange masz 1 miesiąc, po doładowaniu za 50zł - 3m-ce.
  • #12 6712726
    soniac
    Poziom 10  
    Wakacje trwaja troche krócej :D zatem kilkanaście dni i karta do kosza zawsze ląduje.
    Zastanawiam się tylko czy wkładając karte tel. do netbooka, mogę wykonywać komputerem rozmowy i odbierać rozmowy przychodzące.
    Dziekuję.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop SONY VAIO VGN-P11Z posiada wbudowany modem 3G+ WAN obsługujący technologie HSDPA/HSUPA, UMTS, EDGE oraz GPRS, który wymaga karty SIM do nawiązania połączenia z operatorem sieci komórkowej w celu uzyskania mobilnego dostępu do internetu. Karta SIM nie umożliwia wykonywania połączeń głosowych ani funkcji telefonu, a GPS w laptopie działa niezależnie od modemu GSM. Opłaty za korzystanie z internetu mobilnego naliczane są na podstawie ilości przesłanych danych, a nie czasu połączenia. Dostępne są oferty prepaid (karty "na kartę") oraz abonamentowe, np. iPlus Simdata, Orange Free czy Heyah, z cenami rzędu kilku groszy za 100 kB danych. Warto wyłączać automatyczne aktualizacje i reklamy, aby ograniczyć zużycie transferu. Karta SIM z innego kraju może działać w Polsce, o ile operatorzy wspierają roaming. Laptop nie obsługuje funkcji telefonicznych, więc nie można wykonywać ani odbierać rozmów przez modem 3G.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA