logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson T610 - jak zresetować kod zabezpieczający?

=X= 26 Cze 2009 17:00 4452 6
REKLAMA
  • #1 6706683
    =X=
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam,znalazłem ten telefon w szufladzie.Kiedyś używał go mój brat.Włącza się ale po włożeniu karty jest komunikat o podanie kodu zabezpieczającego.Brat go nie pamięta.Czy istnieje jakiś kod ,który przywraca ustawienia fabryczne albo może da się na płycie głównej coś zewrzeć i będzie reset?Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6707017
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 936
    Przywracanie ustawień fabrycznych wymaga podania kodu zabezpieczającego, przerobionym kabelkiem na COM zresetujesz ten kod lub w każdym serwisie za kilka zł :D
  • REKLAMA
  • #3 6710543
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Jak '0000' nie pomaga to trzeba zrobić to co wyżej napisano...
  • #4 6739058
    =X=
    Poziom 15  
    Mam teraz trochę wolnego czasu więc proszę o pomoc.Znalazłem kabel DCU-11 na USB.Czy jest możliwa jego przeróbka?Wstawiam fotki.Napiszcie co trzeba zrobić.

• REKLAMA
  • #5 6741512
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Te trzy linki powinny Ci pomóc:
    http://www.k700i.pl/viewtopic.php?t=3789
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1245629.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic320240.html

U Ciebie trzeba by,tak chyba będzie najłatwiej,odlutować wtyczkę do telefonu i przylutować ją na przewodzikach-z zamianą pinów,o których mowa w powyższych linkach.Choć mam pewne obawy co do tego,czy kabel USB z emulacją portu COM będzie chciał prawidłowo współpracować-do sprawdzenia w praktyce
  • #6 6741668
    =X=
    Poziom 15  
    Ok.A jakbym miał wtyczkę COM to nie wiesz który kabel przy wtyczce od telefonu odpowiada pinowi we wtyku COM?
  • REKLAMA
  • #7 6742525
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Witam.
    =X= napisał:
    Ok.A jakbym miał wtyczkę COM to nie wiesz który kabel przy wtyczce od telefonu odpowiada pinowi we wtyku COM?

Odpowiem tak: kabel pod COM nie jest tylko kawałkiem przewodu z podłączeniem odpowiednich pinów we wtyczce COM z odpowiednimi pinami we wtyczce do telefonu. Jest tam jeszcze układ dostosowujący poziomy napięć portu COM do poziomu napięć występującego w telefonie. Zaś kabel do telefonu podłączany do gniazda USB posiada jeszcze w sobie układ (wraz z odpowiednimi sterownikami zainstalowanymi w systemie) emulujący port COM-de facto robi to dodatkowy port COM, do którego podłączony jest interface COM-telefon.
    Proponuję postudiowanie dodatkowo linków, które podałem w poprzednim poście.
    Pozdrawiam.
    Mateusz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Sony Ericsson T610 wymaga podania kodu zabezpieczającego po włożeniu karty SIM, a standardowy kod "0000" nie działa. Przywrócenie ustawień fabrycznych wymaga znajomości tego kodu. Możliwe jest zresetowanie kodu zabezpieczającego poprzez modyfikację kabla DCU-11 USB na kabel COM, co pozwala na komunikację z telefonem i reset kodu. Konieczne jest przylutowanie wtyczki telefonu do przewodów z odpowiednią zamianą pinów, ponieważ kabel USB zawiera układ emulujący port COM, a kabel COM wymaga układu dostosowującego poziomy napięć między portem a telefonem. Wskazane jest zapoznanie się z instrukcjami i schematami dostępnymi na forach technicznych, które opisują szczegóły przeróbki kabla i połączeń pinów. Usługa resetu kodu jest również dostępna w serwisach za niewielką opłatą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA