logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakodować licznik 1J0920 825B w VW Bora 2001 po rozkodowaniu EEPROM?

szawal 28 Cze 2009 13:17 3021 6
REKLAMA
  • #1 6713529
    szawal
    Poziom 10  
    Witam mam problem posypał mi się sterownik w vw bora z 2001 1.9TDI 110cv sterownik zaprogramowałem na stole wsadem wcześniej zgranym , po czym na stole vag go widział, chece się zaczęły jak włożyłem go do auta licznik nie puszczał połączenia ze sterownikiem kasowanie błędów nic nie dało więc odpaliłem tacho 2.5 i zacząłem kombinować aż kliknąłem write eeprom i poszło licznik się rozkodował i niemogę zakodować, jak by ktoś wiedział jak to ugryść proszę o pomoc. dane licznika 1J0920 825B boo w załączniku dołączam zczytany eeprom vagiem. proszę o pomoc i dziękuję
    Załączniki:
    • bora.rar (2.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6713637
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 514
    Co Ty tu dałeś?, nawet nie wysiliłeś się sprawdzić jaki eep jest w tym budziku? a wstawiłeś zawartość jakiegoś procesora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6714050
    szawal
    Poziom 10  
    to co potrzeba abym umieścił tutaj?? Sterownik silnika już jest ok, tylko licznik mi się posypał, wszędzie same 0 trzeba by go zakodować, czytałem już po forach jak zakodować ale nie mogę się zalogować bo się rozłącza jak wpiszę kod więc nie wiem czy nie potrzeba całego nowego wsadu którego nie posiadam, to co umieściłem wcześniej to był zczytany polskim vagiem eeprom z licznika
  • #5 6714073
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    jakim programem otwieracie te pliki panowie ??
  • REKLAMA
  • #6 6714094
    szawal
    Poziom 10  
    to jest zwykły plik hex

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

janusz2008 napisał:
    Co Ty tu dałeś?, nawet nie wysiliłeś się sprawdzić jaki eep jest w tym budziku? a wstawiłeś zawartość jakiegoś procesora.

mam eep ale już po wszystkim wcześniej nie zapisałem
    Załączniki:
    • boraeep.rar (103 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 6714372
    szawal
    Poziom 10  
    posiada może ktoś wsad eep do tego licznika??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakodowania licznika o numerze 1J0920 825B w Volkswagenie Bora z 2001 roku, silnik 1.9 TDI 110 KM, po rozkodowaniu EEPROM. Po wymianie i zaprogramowaniu sterownika na stole, licznik nie nawiązuje stabilnego połączenia ze sterownikiem w pojeździe, a próby kasowania błędów nie przynoszą efektu. Użytkownik użył programu Tacho 2.5 do modyfikacji EEPROM, co spowodowało rozkodowanie licznika i niemożność ponownego zakodowania. W dyskusji pojawiły się pytania o poprawność pliku EEPROM, jego format (plik hex) oraz o dostępność oryginalnego wsadu EEPROM do tego modelu licznika. Brak jest jednoznacznej odpowiedzi na temat sposobu kodowania licznika po rozkodowaniu, wskazując na potrzebę posiadania właściwego wsadu lub specjalistycznego oprogramowania do ponownej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA