logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować analogowego robota Minisumo z niskim budżetem?

Owczak 28 Cze 2009 15:14 1698 1
REKLAMA
  • #1 6714032
    Owczak
    Poziom 11  
    Witam ! Jestem pewien ,że każdy kiedyś chciał zrobić sobie robota Minisumo lecz brakowało kasy, doświadczenia, informacji bądź motywacji. Nie inaczej było ze mną. Długo przeglądając różne projekty wymyśliłem swój projekt takiego robota umiejętnie wykorzystując projekty innych. Nie mam żadnego doświadczenia elektronicznego ( no, może wiem mniej więcej co jak działa ale to samouczenie się ) umiem tylko trochę lutować. Ale uważam, że takiego robota zrobi każdy kto się do tego przyłoży. Mam wątpliwości co do tego czy robocik będzie prawidłowo działał. I to czy będzie spełniał zasady minisumo zależy od waszego wykonania. Ale ja swojego robię po to by zdobyć trochę doświadczenia i dla zabawy, nie po to by go brać na zawody ( na pewno by przegrał, przecież to niskobudżetówka ). Teraz tak. Kosz części to około 25 zł w sklepie TME. Ja silniki mam swoje z przekładniami więc koszt mnie wyszedł 16 zł. Teraz tak - rozpis tego wszystkiego czego potrzebujemy, zakładam ,że nic nie mamy.

Komponenty :

1 x Układ L293D - 4,99zł
    2 x Układ QRD1114 - 2 x 2,99zł
    1 x Zestaw 100 x Rezystor 1/4W 220R - 1 x 100 x 0,029zł
    ( w TME w tym przypadku można kupić minimum po 100 )
    3 x Mikroprzełącznik MSM-22 - 3 x 0,98zł
    ( w TME w tym przypadku można kupić minimum po 3 )
    2 x Jakieś blaszki które mają służyć do "przedłużenia" dźwigni Mikro przełączników
    1 x Kabelki do łączenia tych komponentów ( jak robimy na Pająka )
    1 x Jakieś zasilanie 5V
    2 x Kółka kompatybilne z silniczkami
    2 x Silniczki ( z przekładniami )
    1 x Jakieś materiały na ścianki i podłoże, to już zależy od was
    1 x Trochę Cyny

Narzędzia :

Jakieś podstawowe, śrubokręty może wiertarka. Obowiązkowo lutownica.

I teraz tak. Schemat wyglądał by tak :

Mam nadzieje ,że jest prawidłowy. Proszę, oceńcie go XD

A teraz idea ( robot widziany z góry, kolor podpisany odpowiada kolorowi części na rysunku ) :

Ogólnie chodzi o to, że robocik sobie jeździ po arenie która jest cała biała i ma obramowanie na czarno. Gdy robot jedzie po białym to jedzie normalnie do przodu cały czas. Gdy jednak któryś z czujników trafi na czarne obramowanie jeden z silników się zatrzyma i spowoduje skręt. I tak w kółko, lecz gdy robocik natrafi na jakiś przedmiot ( poczuje to poprzez nagięcie dźwigni mikroprzełącznika ) automatycznie zależnie od tego który mikroprzełącznik został poruszony jeden z silników zostanie zatrzymany i spowoduje to obrót aż do punktu w którym żaden z mikroprzełączników nie będzie stymulowany ( czyli przeciwnik będzie z tyłu lub z przodu ). Jeżeli będzie z przodu, dwa silniczki będą działać i siłować się z przeciwnikiem. Jeżeli będzie z tyłu to będzie jechał do momentu natrafienia na brzeg areny na której skręci za sprawą czujników "od linefollowera" i możliwe że uda mu się w tym zrobić unik przed przeciwnikiem z tyłu.

Budowa :

Totalny banał. Najpierw łączymy wszystko tak jak jest na schemacie. Potem chwytamy za mikroprzełączniki i przedłużamy ich dźwignie jakimiś blaszkami. Układamy wszystko tak jak jest na rysunku ideowym, czyli czujniki z przodu, skierowane w dół. Mikroprzełączniki po bokach. Kółka tak samo. Dorobimy jakąś skromną Puszeczkę i mamy Mini-LAME-Sumo XD

Oczywiście jest to wersja BETA 1.0V także gdy go zrobię, na pewno będę go modernizował.

PS : Pomysł jest mój, jest to hybryda Linefollowera bez Uc z pewnej rosyjskiej stronki i mojego pomysłu systemu mikroprzełączników.

Proszę o ewentualne poprawki itp. Mam nadzieję ,że mój pomysł spodoba się mniej zaawansowanym użytkownikom takim jak ja XD

PS 2 : Jak dokupię wszystkie części umieszczę fotkę mojego cudeńka
  • REKLAMA
REKLAMA