logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vista gubi ustawienia WiFi z routerem D-Link DL-524 - jak to naprawić?

@Kamil 28 Cze 2009 19:12 1415 4
REKLAMA
  • #1 6714930
    @Kamil
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Witam, nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, więc jak coś to proszę o przeniesienie. Problem mam następujący, znajoma chciała podzielić internet na dwa komputery jeden to stacjonarny ma być po kablu a drugi to laptop (niestety nie jestem w tej chwili w stanie napisać jaki to model). Na laptopie vista na stacjonarnym xp. Zakupiliśmy router d-link Dl - 524 wpisałem dane, ustawilem sieć bezprzewodową i chciałem zeby przydzielało ip automatycznie czyli DHCP włączone. Wszystko działało do czasu, na viście po prostu nie chciał się łączyć z siecią, na stacjonarnym wszystko ok. Pomogła zmiana nazwy sieci i znów działa, na tydzień i znów problem się powtórzył. Wyczytałem, że vista nie lubi DHCP czyli ip na sztywno i ustawiłem w routerze żeby ip przydzielało automatycznie od adresu 192.168.0.101 a viście przypisałem 192.168.0.100 (również musiałem zmienić nazwę sieci bo inaczej nie chciał się łączyć) no i wszystko działało aż do dziś i znów ten sam problem. Może ktoś ma jakieś rozwiązanie na ten problem ? Bo juz nie mam sił co tydzień zmieniać nazwę sieci.
  • REKLAMA
  • #2 6716198
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A czy znajoma nie grzebie w ustawieniach?
    Sam mam Vistę i nie tylko na komputerze domowym ale również w firmie i takich dziwnych rzeczy z siecią bezprzewodową jak Ty nie mam.
  • REKLAMA
  • #3 6719638
    @Kamil
    Poziom 23  
    No właśnie ona mówi że nic nie grzebie, więc nie wiem czmu to sie tak dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 6720905
    @Kamil
    Poziom 23  
    hudy87 napisał:
    http://support.microsoft.com/kb/928233

Tak tylko to jest łatka, żeby się łączył przez DHCP, czytałem o tym ale co jeśli mam ustawione IP na sztywno ? To wtedy też potrzebne ?
REKLAMA