logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz tranzystorowy 20-30W zamiast LM3886 do małego pomieszczenia?

tacman 29 Cze 2009 01:21 2551 13
REKLAMA
  • #1 6716456
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie wszystkich.
    Mam już jakby to napisać dość dźwięku z układu LM3886 i pragnę zbudować wzmacniacz na tranzystorach.
    Co możecie mi polecić. Moc maksymalnie około 20-30W.
    Nigdy nawet i to nie zostanie wykorzystane ze względu na wymiar pomieszczenia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6716472
    luiskon2009
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    a jaką impedancjię ma mieć ten wzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #4 6716584
    tacman
    Poziom 17  
    Jeżeli chodzi o impedancję wyjściową to 8Ω.

Obejrzałem linki i mam pytanie. Czy nie będzie problemu przy zasilaniu +/- 50V ?
    Mam takie trafo i mógłbym je wykorzystać. Jak w prosty sposób się nie da to kupię inne. Chodzi mi przede wszystkim czy dużo się zmienią wartości rezystorów itd. bo tranzystory to można wsadzić na wyższe napięcia.

Pozdrawiam
  • #5 6717287
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Witam
    Przerobić w ten sposób się raczej da (ogólnie rzecz biorąc wartości rezystorów wzrosną proporcjonalnie do wzrostu napięcia), ale musisz się liczyć z tym, że moc wzmacniacza bardzo (nawet kilka razy) wzrośnie. Twój głośnik może nie wyrobić, a i tranzystory będą musiały być na wyższe napięcie, ale też będą wymagały lepszego chłodzenia.
    Pozdrawiam
  • #6 6717330
    tacman
    Poziom 17  
    Kolumny mam 50W RMS 75W Muzycznej więc te 25W to tak w sam raz. Nie będę kombinował, transformator to w sumie nie majątek.

Jak wykonam ten wzmacniacz to napiszę na ile jest lepszy od LM3886.
  • #7 6717349
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Sam nie słuchałem nic na LM3886 ale jestem ciekaw co ci tam nie pasuje?
  • REKLAMA
  • #8 6717387
    tacman
    Poziom 17  
    Nie wiem jak to określić by przekazać odczucia. Może tak - gubi się przy szybszym basie, to znaczy w pomieszczeniu 20 m kw przy 1/4 mocy dudni - efektu tego nie ma nawet na starym wzmacniaczu polskim, któremu brakuje za to wiele innych aspektów dźwiękowych. Moim zdaniem ma przesadzony środek. Wyraźnie słychać dominację nad resztą pasma. I na koniec - moim zdaniem brak szczegółowości.
    Oczywiście to moje odczucie po wysłuchaniu dużej ilości wzmacniaczy :)
    Dodam, że jestem przeciwnikiem jakichkolwiek korektorów w torze audio. Autorzy konkretnej CDA wiedzą najlepiej jak ma brzmieć i nikt nie powinien poprawiać tego. Wszystko zależy od sprzętu jaki się ma.
    Na koniec podkreślę - to moje zdanie.
  • #9 6718058
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Może zbyt mała wartość kondensatora na wejściu, albo napięcie przysiada przy dużej ilości basu.
  • #10 6721247
    tacman
    Poziom 17  
    Trafo 2x17V co po wyprostowaniu i wygładzeniu daje około 2x26V (zamierzone by nie przekroczyć pewnej wartości mocy - scalak pracuje poprawnie od 22V). Filtracja 10.000 mikro na gałąź. Napięcie przysiada o około 0,3V przy prawie pełnej mocy. Z kondensatorem też próbowałem.
    Być może problemem jest to, że kolumny mam z serii monitor a to oznacza, że niosą możliwie liniowo a kostka może jest bardziej stworzona do normalnych kolumn :)

Edycja godzina około 17:00
    Złożyłem i uruchomiłem wzmacniacz z linków powyżej. Gra o kilka lat świetlnych lepiej niż LM3886.
    Wreszcie bass się tak nie gubi i wysokie tak nie "sypią". Dźwięk jest jakby to napisać bardziej naturalny.
    Na razie będę testował tą konstrukcję, gdyby jednak ktoś miał jeszcze jakieś schematy to chętnie je sprawdzę w praktyce.

Pozdrawiam
  • #11 6723760
    joozwa
    Poziom 31  
    Witam
    Też go pewnie wykonam :) Coś w tym jest, że układy na elementach dyskretnych grają najczęściej lepiej od scalaków, nawet wspomnianego LM3886, który bywa tak chwalony.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 6724533
    tacman
    Poziom 17  
    Sprawdziłem wiele kostek scalonych i jednak dyskretne elementy są moim zdaniem nie do pobicia.
    Ciekawe jest też to, że przy tym samym trafie (1x17V) ten wzmacniacz 2x25W i tak jest głośniejszy od LM3886 tak ze dwa razy. Czyżby w nocie od LM-a lekko przeinaczyli prawdę? A może ten wzmacniacz ma o wiele więcej niż 25W?
    W każdym razie na pewno będę szukał dalej, ten jak na razie jest najlepszym wzmacniaczem jaki złożyłem :)

Pozdrawiam

Edit:
    Wypadały by jeszcze zabezpieczyć ten wzmacniacz. Na razie jest opóxnione dołączanie kolumn do wyjścia oraz bezpieczniki topikowe na gałęziach +/- oraz na pierwotnym. Podejrzewam, że należało by jeszcze coś zrobić na wypadek awarii któregoś z tranzystorów mocy by nie "puścić z dymem" kolumn w takim przypadku.
    Może ktoś coś doradzić? Najlepiej wypróbowanego osobiście.
    Jak wykonuję jakąś konstrukcję to wolę ją wykonać bardzo dobrze. Jak ukończę finalnie to dam ją do działu DIY :)

Pozdrawiam
  • #13 6733921
    joozwa
    Poziom 31  
    Witam
    Nie jest to łatwe. No chyba najprościej byłoby zastosować jakiś bezpiecznik o odpowiedniej wartości w szereg z głośnikiem i rezystorem R18. To na pewno zwiększy szanse kolumn w wypadku pojawienia się składowej stałej, bo uszkodzonemu tranzystorowi i tak już nic nie pomoże ;(

Ja właśnie zerkam w noty katalogowe, bo myślę, żeby parę IRF532 - IRF9532 zastąpić IRF540 - IRF9540 (mocniejsze), bo takie akurat mam. Co myślicie?
    -------
    Wygląda na to, że się da - zrobił tak np. Kolega End

Pozdrawiam
  • #14 6736236
    tacman
    Poziom 17  
    U mnie działają IRF540/9540 i nie ma problemu. Wszystko OK.

Podczas uruchamiania spaliłem jednego IRF540 ale niestety nie wiem jak. Nawet doświadczalnie kręcąc w każdą stronę PR-kiem nie udało się zmusić kolejnego IRF-a do kapitulacji. Jedyne co wydumałem to to, że fabrycznie coś już mu dolegało :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania wzmacniacza tranzystorowego o mocy 20-30W jako alternatywy dla układu scalonego LM3886 do zastosowania w małym pomieszczeniu. Wzmacniacz ma pracować z impedancją 8Ω, a użytkownik dysponuje transformatorem 2x17V (około 2x26V po prostowaniu). Zwrócono uwagę, że przy wyższym napięciu zasilania wartości rezystorów w układzie muszą być proporcjonalnie zwiększone, a tranzystory powinny mieć wyższą wytrzymałość napięciową i lepsze chłodzenie. Wzmacniacz na elementach dyskretnych z linków podanych w dyskusji został zbudowany i oceniony jako znacznie lepszy od LM3886, szczególnie pod względem naturalności dźwięku, lepszego basu i mniejszej dominacji środka pasma. Poruszono też kwestie zabezpieczeń wzmacniacza, sugerując stosowanie bezpieczników topikowych na zasilaniu i w szereg z głośnikiem, aby chronić kolumny przed uszkodzeniem w przypadku awarii tranzystorów. Wzmacniacz wykorzystuje tranzystory MOSFET, m.in. IRF540 i IRF9540, które sprawdzają się dobrze, choć podczas uruchamiania zdarzyło się spalenie jednego egzemplarza. Dyskusja potwierdza, że wzmacniacze na elementach dyskretnych często przewyższają pod względem brzmienia popularne układy scalone, takie jak LM3886.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA