logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób zwiększyć zasięg WiFi w routerze bez routingu?

Adrian_1591 29 Cze 2009 03:25 7107 12
  • #1 6716507
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Witam.
    Posiadam Router < Asus Wireless ADSL Router WL-AM604g > Oto jego specyfikacja:
    Producent: ASUS
    Nazwa produktu: Asus, WL-AM604g, Wireless 802.11g Router, 4xLAN, 1xWAN (ADSL 2/2+ Annex A) - WL-AM604g
    Klasa produktu: Router (bramka internetowa)
    Port WAN: 1xADSL Annex A (RJ11)
    Port LAN: 4x10/100BaseTX (RJ45)
    Wbudowany modem: ADSL (Annex A) - Neostrada
    Zarządzanie, monitorowanie i konfiguracja: zarządzanie przez przeglądarkę WWW
    Obsługiwane protokoły routingu: brak
    Obsługiwane protokoły i standardy: DDNS - Dynamic Domain Name System, NAT - Network Address Translation, DHCP Server - Dynamic Host Configuration Protocol Server
    Protokoły uwierzytelniania i kontroli dostępu: ACL bazujący na adresach MAC, ACL bazujący na adresach IP i typie protokołu
    Ochrona przed atakami Denial of Service (DoS): Ping of Death, Syn Flood, LAND Attack, IP Spoofing
    Obsługiwane sieci WirelessLAN: IEEE 802.11b - Wireless LAN 11Mbps, 2.4GHz, IEEE 802.11g - Wireless LAN 54Mbps, 2.4GHz
    Szyfrowanie: 64 bit WEP, 128 bit WEP, AES - Advanced Encryption Standard, TKIP - Temporal Key Integrity Protocol, WPA2 Enterprise mode (802.1x), WPA2 (PSK) - WiFi Protected Access 2 (Pre-Shared Keys)

Chodzi mi o to,że na ogrodzie,który jest przy domu w niektórych miejscach zanika sygnał Wi-Fi,a potrzebuję go do mojego fona i Notebooka. Myśle o jego wzmocnieniu... Myslałem w 2 kwestiach:
    -Zastosować Access Point
    -Zastosować jakis przekaźnik
    Co do dołożenia AP nie jestem do końca pewien,ponieważ w specyfikacji znajdziemy coś takiego: "Obsługiwane protokoły routingu:brak " -nie znam sie na tym do końca,ale obawiam się,że mój router nie będzie osługiwał dodatkowego AP(jestem zielony,więc jesli się myle proszę sprostujcie mnie :) )Jesli ten AP by jednak działał,to jaki by to miało zasięg( o ile by wzrósł)?? Czytałem jeszcze kiedyś w PC Format o takich urządzeniach,co podłączamy w dowolnym miejscu w domu Tylko do gniazdka sieciowego i już mamy przekaźnik sieci WiFi(oczywiście jakaś tam konfiguracja obowiązuje :) )... Jeśli ktoś,kto się zna na tym i mógłby mi poradzić w tej kwestii byłbym naprawdę wdzięczny :) Ale jeszcze jedna rzecz-nie jestem milionerem,takze jakieś AP za 700 zł nie wchodzą w grę :( Bardziej bym wolał te przekaźniki,bo są mobilne i dyskretniejsze,i jeśli by ktoś coś takiego widział na necie,to bym prosił o link ;) Aha. i jeszcze jedno - Wpadłem na taki oto pomysł- a może dało by sie podłączyć jakiś wzmacniacz bezpośrednio pod router w miejsce antenki??
    Liczę na waszą pomoc i z góry wielkie dzięki :)
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Mam Pytanko. Czy takie urządzonko to było by to,czego ja szukam?? http://www.twenga.pl/cena-WRE54G-LINKSYS-Inne-elementy-sieci-bezprzewodowej-4862-0
  • #2 6716596
    mm2006
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    To co podałeś w linku by się nadało ale jak widać nie jest zbyt tanie. Ja kupiłbym access pointa i pociągnął do niego kabel z routera ustawiając go w sąsiedztwie ogrodu. Kawałek kabla i AP to dużo mniejsza kwota niż tego urządzenia które podałeś w linku.
  • #3 6716605
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Może spróbuj na początek trochę lepszą antenkę założyć (poszukaj np. "Digitus DN-70100" w google) i kosztem 20-30 złotych możesz zwiększyć zasięg ponad 2 razy (z tego co przeczytałem o twoim routerku, ma on odkręcaną antenkę).
  • #4 6719914
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ja osobiście wpadłem na taki pomysł. A jakby kupić ten przekaźnik Wi-Fi który jest w linku,króry podałem i zamontować go na strychu tuż pod dachem? Jest tam sucho,a mój router bezproblemowo dostarczy do niego sygnał,a te urządzonko przekaże je z dużo większą mocą,a ponadto położenie urządzenia zapewni dobry zasięg:)) Dodam tak nawiasem,że mieszkam w domu jednorodzinnym,także nikt mi nie rąbnie przekaźnika. :) Osobiście kładzenia przewodów przez dosłownie pół domu nie chciał bym ponieważ położenie mojego pokoju narzuca ten warunek,a idea kucia ścian i ich borowania jest...bezsensowna,a dużo większa antena może nie dawać rządanych efektów,ponieważ sygnał musiałby przelecieć przez 3 ściany i pokonać odległość okolo 50metrów,więc niedyrydy. :/ Na taki przekaźnik jeszcze mnie stać(z bulem...kieszeni ;) ),ale teraz pytanie. Jakie ewentualnie mógłbym mieć z nim kłopoty? Następna sprawa - nie będzie takich jaj,że jesli mój sąsiad tez sobie założy sieć Wi-Fi i że ja mu będe sygnał wzmacniać kosztem mojego łącza? takie pytanko... zakładając,że mam sieć wi-fi i już udostępniam komuś łącze . . . I czy dokładając te urządzenie wzmacniające będzie to równoznaczne z wprowadzaniem zmian konfiguracji u tej drugiej osoby?? I prosiłbym jeszcze mi powiedzieć, na ile te cacko jest "MOCNE" -jaki zasięg...
  • #5 6725003
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Znalazłem na Allegro coś takiego i bardzieł byłbym do tego skłonny:

Niewiem tylko czy coś takiego będzie dobre,jeśli antene zamontuje w górnej części pokoju lub jak dam rade na strychu(można kupić dłuższy przewód antenowy AP-->Wzmacniacz.) I mam jeszcze 2 pytania: czy takie coś jest bezpieczne dla zdrowia i czy mimo zwiększenia długości tego przewodu(złączki) to nie strace n a jakości sygnału ??

Proszę nie podawać linków do Allegro.
    Gusioo.
  • #6 6727443
    borys891029
    Poziom 11  
    Wystarczy zmienić antenkę i powinno być po problemie ale jeżeli kabel będzie za długi to licz się z niewielkimi stratami
  • #7 6727606
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    No też tak myslę,ale te straty jak mogą sie objawiać??

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Mam pytanie. Czy ta antenka:
    Specyfikacja techniczna:
    - Zysk energetyczny : 9~12 dBi
    - Częstotliwość pracy : 2,400-2,483 GHz
    - Wysokość : 41 cm
    - VSWR < 1.5 Average
    - Kąt promieniowania w płaszczyźnie pionowej - 12 stopni
    - Kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej - 360 stopni
    - Polaryzacja : pionowa
    - Impedancja : 50 Ohm
    - Temperatura pracy : -10-+60 stopni
    - Maximum Input Power 50 W
    - Rodzaj złącza : RP-SMA
    Pasowała by do mojego routera? Chodzi mi o dane techniczne. Antenka ma zysk 9~12 dBi a AP w Router ma moc wyjściową 16dBm. I jedno pytanko,bo jestem zielony - jeśli da sie do mojego routera o mocy wyjściowej 16dBm antenke o zysku 16dBi to zostanie wykorzystane jego 100 % mocy,a dając antenke 2 dBi zostanie wykorzystane 1/6 jego mocy?? Jestem zielony,więc błagam,żeby mi to ktoś wytłumaczył,żebym zakapował "co jest pięć" :)
  • #8 6729026
    al777
    Poziom 27  
    Zysk energetyczny anteny to wskaźnik informujący o tym, o ile lepiej dana antena "rozsiewa" sygnał w porównaniu z anteną wzorcową (najczęściej tzw. dipolem półfalowym, czyli zwykłym metalowym prętem o dobranej długości 1/2 λ). Obecnie przy twoim routerku masz antenę fabryczną niewiele różniącą się od takiego dipola (typowo fabryczne antenki mają zysk na poziomie 1.5-2 dBi). Zakładając że nowa antenka ma zysk ~9dBi, to jej założenie podniesie poziom sygnału o 9-2=7dB, czyli ponad 2 razy. To tak w skrócie i sporym uproszczeniu.
    [edit]
    Aha, nie załamuj rąk jeśli zaraz po założeniu nie uzyskasz spodziewanego efektu. Spróbuj wtedy ponachylać odrobinę antenkę (odchylać nieco od pionu) i zobacz co się stanie z zasięgiem.
    Dodam na wszelki wypadek - router z anteną odsuń od większych powierzchni zawierających metal, jak monitor lub obudowa komputera, kaloryfer itp.
  • #9 6729118
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ziom dzięki wielkie,już zaczynam łapać ;) . ALe takie pytanko. Ja mam właśnie router pod monitorem(półka niżej) a antena jest na przewodzie. Moge np. Router zostawić w spokoju,a z przemieszczaniem to się antenką "pobawić" ?? przewód ma od 2 metrów do 3 (w zalezności którą bym kupił na necie)
  • #10 6730015
    al777
    Poziom 27  
    Jak najbardziej. Krytyczne są okolice w których jest zamontowana antena (nie wiedziałem że jest z kablem, myślałem ze to sam "bat" ze złączką).
    Większe metalowe elementy znajdujące się blisko anteny zakłócają proces "wypromieniowywania" przez nią energii (radiowcy mówią też, że antena w sąsiedztwie metalowych płaszczyzn się "rozstraja" i metal "wsysa" to co ona wypromieniuje).
  • #11 6733109
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Jest problem,bo [...] sam zobacz :( :

W jaki sposób zwiększyć zasięg WiFi w routerze bez routingu? W tym miejscu jest pełno metalu i kabli. Biurko-metalowe,grzejnik,rury,komp, wieża Hi-Fi, wzmak audio ,monitor, 2xDrukarka(na tej focie nie widać bo była robiona około 2 msc temu,ale reszta bez zmian) 8 głośników przy kompie i 2 subwoofery(kolo kompa jeden i drugi koło wiezy) i jeszcze jeden Blaupunkt'a 300Watt ,którego nie widać,ale jest przez wzmaka podłączony pod kompa i jeden od kina domowego za szafą.za biblioteczką (o nią opierałem aparat i na niej jest alarm tez mojej roboty) sterownik mojej roboty wraz z przetwornicą(awaryjne zasilanie) i akumulator 72Ah-odpowiednio wentylowany(słuzy jako kondensator do wzmacniacza i jako źródło zasilania dla przetwornicy 12v-230V,prostownik) (sterownik obsługuje prostownik,przetwornice,akumulator,wzmacniacz) Po prostu:patrząc na zdjęcie jest od groma części metalowych,kabli(z kilka set metrów spokojnie - bardzo lubie sie w elektryke i elektronike "bawić" więc widać tego efekty)) Myślałem przy suficie,ale kur*a belki stalowe,okno - tez ma metal .Cały sprzęt który wymieniłem jest podłączony z kompem . . . ,czyli to jest jedna wielka siec :( :( Poradź. Co robić,żeby ta antenka jakoś działała w miare poprawnie ?

Moderowany przez Gusioo:

Kolego, proszę nie stosować wulgaryzmów, nawet jak są "zagwiazdkowane". Kolejny taki post i będzie ostrzeżenie.

• #12 6733181
    al777
    Poziom 27  
    Oddal na przynajmniej 0.5m antenę od dużych elementów metalowych (kaloryfer, biurko). Mniejsze (np. głośnik w kolumnie) nie będą tak szkodliwe. No i poeksperymentuj z położeniem anteny. Żaden program komputerowy nie wyliczy dokładnego rozkładu pola elektromagnetycznego, nawet fachowcy robią to "na wyczucie" i czasem też się mylą. Rozważ możliwość zawieszenia anteny na ścianie (może nie przy samym suficie, ale powyżej poziomu kaloryfera i blatu biurka).
  • #13 6734046
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Czyli z tego co zrozumiałem proponujesz,aby routerkowi odpuścić przeprowadzek,a antene wyrzucić z okolic kompa na odległość minimum 0.5metra tak? [...] W suficie idą stalowe belki,a nad oknem mam metalowy karnisz,okno ma rame tez pewnie z metalu, a nad oknem na 100% idzie stalowa belka,także ściana od strony okna na 100% odpada :( Ale ja wykombinowałem,aby tą antenkę przymocować w okolicach kanapy... Kanapa ma naprawdę mało metalowych części a ta ściana jest pozbawiona części metalowych :) Powiesić antenke mniejwięcej nad oparciem kanapy(które widać na zdjęciu) aby podstawa anteny zaczynała się nieco powyżej tej wysokosci,na jakiej są te srebne głośniki leżące na kolumnach,czyli tak około 1.5/1.7 metra nad podłogą... Co ty na to??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu WiFi w routerze Asus WL-AM604g, który nie obsługuje protokołów routingu. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę fabrycznej anteny na antenę o wyższym zysku energetycznym (np. 9-12 dBi), co może podwoić zasięg sygnału. Zaleca się stosowanie anten z odkręcaną końcówką RP-SMA oraz eksperymentowanie z położeniem anteny, unikając bliskości dużych metalowych elementów, które mogą tłumić sygnał i powodować rozstrajanie anteny. Wskazano, że długość kabla antenowego powinna być umiarkowana, gdyż zbyt długi przewód powoduje straty sygnału. Alternatywnie sugerowano zastosowanie access pointa podłączonego kablem Ethernet do routera, co jest tańszą i bardziej efektywną metodą niż wzmacniacze WiFi. Rozważano także montaż przekaźnika WiFi na strychu, jednak pojawiły się pytania o potencjalne problemy i zakłócenia. Wskazano, że moc wyjściowa routera (16 dBm) i zysk anteny sumują się wzmocnieniem sygnału, a optymalne ustawienie anteny może znacząco poprawić zasięg. Podkreślono konieczność unikania metalowych przeszkód w pobliżu anteny oraz eksperymentowania z jej pozycją, np. zawieszenie na ścianie powyżej kaloryfera i biurka lub nad kanapą, gdzie jest mniej elementów metalowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA