logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy anteny nakręcane na router faktycznie zwiększają zasięg sieci Wi-Fi?

jadame 10 Paź 2009 18:21 5885 7
REKLAMA
  • #1 7112136
    jadame
    Poziom 2  
    Witam
    Czy ktoś ma może doświadczenie z antenami nakręcanymi na router, a podobno
    zwiększającymi zasięg sieci, czy to zadziała?
    bo nie wiem czy kupić.
  • REKLAMA
  • #2 7112371
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Można samemu wykonać antenę, dużo tematów na forum. Twoje pytanie jak sam widzisz, jest zbyt ogólne.

1. Zatem podstawowe pytanie jakie anteny?
    2. Może się przydać informacja jaki router.
    3. Jaki dokładnie efekt (przyrost zasięgu sygnału) chcesz osiągnąć?
  • REKLAMA
  • #3 7112424
    jadame
    Poziom 2  
    ok
    a więc router to dlink chyba n
    potrzebny przyrost zasięgu to kilka metrów (nie mam internetu w pokoju a mam w reszcie domu).
    anten nie mogę bliżej opisać wiem tylko że są większe od tych oryginalnie zamontowanych na routerze (mają około 30 cm).
  • #4 7113527
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Te anteny działają
    cyt: są większe od tych oryginalnie zamontowanych na routerze (mają około 30 cm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 7275759
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Co z tymi antenami? Może lepiej poszukać innej, bardziej centralnej lokalizacji dla routera, czasem wystarczy postawić go wyżej np na szafie lub ostatecznie pociągnąć skrętką. 2,4 GHz to prawie mikrofalówka - przyrost zysku anteny o 3 dbi podwaja emitowaną moc, a 12dbi -> 10x !!!. Trochę rozsądku nie zaszkodzi, bo przecież nie chcemy usmażyć siebie i rodzinę.
  • #7 7276475
    carlooss
    Poziom 12  
    Ocena: 56
    Naprawde aż tak źle z tymi falami????????
  • #8 7276544
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    "Czy naprawdę tak źle z tymi antenami?" Gdyby problem wpływu na zdrowie nie istniał to już producenci dołączali by anteny o dużo większym zysku. Nie warto przesadzać, zwłaszcza w pomieszczeniach mieszkalnych czy też biurowych. Więcej w Google.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy skuteczności anten nakręcanych na router w celu zwiększenia zasięgu sieci Wi-Fi. Użytkownik posiada router D-Link (prawdopodobnie standard N) i chce poprawić zasięg o kilka metrów, aby mieć internet w pokoju, gdzie obecnie sygnał nie dociera. Anteny, o których mowa, są większe od oryginalnych, mają około 30 cm długości. Potwierdzono, że takie anteny mogą działać i zwiększać zasięg. Pojawiła się też sugestia, że lepszym rozwiązaniem może być zmiana lokalizacji routera na bardziej centralną lub podniesienie go na wyższą powierzchnię, co często poprawia zasięg. Wskazano, że wzrost zysku anteny o 3 dBi podwaja moc sygnału, a anteny o zysku 12 dBi mogą zwiększyć moc nawet dziesięciokrotnie, jednak należy zachować ostrożność ze względu na potencjalny wpływ promieniowania na zdrowie. Jeden z uczestników zapytał o skuteczność taniej anteny dookólnej 12 dBi dostępnej na Allegro, co wskazuje na zainteresowanie niedrogimi rozwiązaniami. Podsumowując, anteny nakręcane na router mogą zwiększyć zasięg, ale warto rozważyć także optymalizację położenia urządzenia i świadomie dobierać parametry anteny, mając na uwadze bezpieczeństwo użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA