logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg WI-FI, nie zmieniając położenia routera?

sargen 15 Wrz 2014 15:21 2640 18
REKLAMA
  • #1 13962562
    sargen
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mieszkam w bloku, stara płyta. Moim providerem jest UPC. Mam pociągnięte przez całe mieszkanie kabel koncentryczny. Jedno przyłącze jest w salonie (dekoder) drugie w pokoju PC (w załączniku rozkład mieszkania). W pokoju PC stoi router wi-fi do którego po skrętce podpięty jest komp. Koncentryk znajduje się pod drewnianymi listwami przykręconymi/przyklejonymi do ściany a także częsciowo pod podłogą, więc zmiana jego położenia odpada. Jak mogę w prosty sposób zwiększyć zasięg WI-FI w salonie? Czy możliwe sensowne jest zestawienie drugiego routera w salonie (korzystając z kabla pociągniętego do dekodera?). Czy jedyną opcją będzie reapeter w przedpokoju ?

Będę wdzięczny za odpowiedź :).
    Załączniki:
    • Jak poprawić zasięg WI-FI, nie zmieniając położenia routera? rozklad_mieszkania.png (66.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13962610
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Witaj,
    Jesli masz możliwość to pociągnij skrętkę komputerową od aktualnego routera Wi-Fi do wybranego miejsca (pewnie w salonie TV) żeby do tej skrętki podłączyć drugi router, albo Access Point Wifi. A jeśli nie masz jak tego zrobić - to przydałby się repeater. Ale ja bym go postawił obo TV :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13962635
    sargen
    Poziom 11  
    Niestety, nie mam możliwości puszczenia skrętki przez całe mieszkanie (albo inaczej, nie chce tego robić bo nie mam jak ponownie ukryć kabla).

Czy ma sens, stawiać repeater na skraju zasięgu sygnału?
  • Pomocny post
    #4 13962690
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5818
    Oczywiście że stawianie repeatera przy Tv jest pozbawione sensu. Ogólnie jak już chcesz go użyć to musisz go ustawić w miejscu gdzie poziom sygnału routera głównego wynosi ok. -70dBi aby miał co wzmocnić. W tym celu zrób pomiary siły sygnału za pomocą inSSIDera lub WiFi Analyzera( na Android). Musisz się jednak liczyć ze spadkiem prędkości internetu o min. połowę oraz możliwością zrywania połączenia. Tak działa wzmacniacz oparty o jedno radio do odbioru WiFi i dalszego nadawania. Czy masz karty WiFi w dekoderze, TV w salonie, chcesz je podłączyć do sieci?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 13962823
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Lepiej zakup PLC z wifi lub dokup osobny AP do PLC.
  • #6 13964793
    sargen
    Poziom 11  
    Cytat:
    go ustawić w miejscu gdzie poziom sygnału routera głównego wynosi ok. -70dBi aby miał co wzmocnić. W tym celu zrób pomiary siły sygnału za pomocą inSSIDera

Tak uczyniłem, miejsce w którym miałby pojawić się Repeater wykazuje spore wahania od -60dBi do -80dBi. To raczej nie są dobre wieści ?

Cytat:
    Lepiej zakup PLC z wifi lub dokup osobny AP do PLC.

Czy moc przesyłu nie jest zależna od przewodów instalacji elektrycznej? Bo blok jest z lat 70, co znaczy, że sam Bóg pewnie tylko wie jakiej jakości kable pociągnięto.

Która z technologii repeater czy plc, sprawdzi się lepiej pomijając już powyższe (stabilność, transfer)?
  • #7 13964818
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Nie wielki koszt do wzmocnienia sygnału sieci Wi-Fi dokupić tzw. repeater jest to urządzenie które pobiera słaby sygnał wzmacnia i rozsyła. Ceny to różnie widziałem od 90 zł do nawet 250zł ale to już górna półka.

http://www.ceneo.pl/27366860
  • Pomocny post
    #8 13964827
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli chodzi o PLC to ich działanie zależy od instalacji oraz odległości. Sam używam na dystansie( sieć energetyczna) ok. 25m. Stara instalacja aluminiowa, ogólnie słaba. Ze stabilnością nie ma problemów, dużo lepiej niż po WiFi ale prędkości też trochę przycięte. Używam zestawu D-Link zakupionego w salonie Plusa http://www.plus.pl/adaptery , tego za 99 zł. Do niego podłączony po LAN dodatkowy AP, który skonfigurowałem na WR-740. Sieje WiFi dalej i mam jeszcze switch 3xLAN. Cenowo wychodzi około 150 zł za komplet. Dziwne te wahania sygnału , który pomierzyłeś. Osobiście wcześniej używałem AP Client+AP ale zmieniłem na ten PLC+AP. Co kabel to kabel, nawet energetyczny. Repeater jest bardziej zawodny jak każde urządzenie wykorzystujące jedno radio do odbioru i dalszego przekazywania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 13964972
    sargen
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    Jeśli chodzi o PLC to ich działanie zależy od instalacji oraz odległości. Sam używam na dystansie( sieć energetyczna) ok. 25m. Stara instalacja aluminiowa, ogólnie słaba. Ze stabilnością nie ma problemów, dużo lepiej niż po WiFi ale prędkości też trochę przycięte. Używam zestawu D-Link zakupionego w salonie Plusa http://www.plus.pl/adaptery , tego za 99 zł. Do niego podłączony po LAN dodatkowy AP, który skonfigurowałem na WR-740. Sieje WiFi dalej i mam jeszcze switch 3xLAN. Cenowo wychodzi około 150 zł za komplet. Dziwne te wahania sygnału , który pomierzyłeś. Osobiście wcześniej używałem AP Client+AP ale zmieniłem na ten PLC+AP. Co kabel to kabel, nawet energetyczny. Repeater jest bardziej zawodny jak każde urządzenie wykorzystujące jedno radio do odbioru i dalszego przekazywania.

Czyli wyglądałoby to mniej więcej tak (patrz załącznik)?
    Załączniki:
    • Jak poprawić zasięg WI-FI, nie zmieniając położenia routera? rzut_mieszkania_plc.png (19.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 13965075
    matek451
    Poziom 43  
    Dokładnie tak. Przy czym PLC1 może być przy routerze. Dobrze wpiąć je bezpośrednio do kontaktu unikając listew zasilających.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 13965081
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Podstawowym warunkiem w PLC jest by łączone gniazda były na tej samej fazie.
  • #12 13965427
    sargen
    Poziom 11  
    hermes-80
    I dlatego jak tylko wrócę do domu, pierwsze co zrobię to oblecę z miernikiem mieszkanie :)).
  • REKLAMA
  • #13 13965625
    matek451
    Poziom 43  
    W bloku powinieneś mieć tylko jedną fazę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 13965870
    sargen
    Poziom 11  
    Ok wygląda na to, że jest na jednej fazie.

Teraz kwestia które PLC wybrać?
  • #15 13965963
    matek451
    Poziom 43  
    Dałem ci linka do zestawu D-Link DHP-309AV, 2 szt za 99 zł w salonie firmowym Plusa. W Gdańsku masz przy Grunwaldzkiej 87/91. To transmitery 500Mb/s, taniej nigdzie nie kupisz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 13968153
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Witam,
    Kiedyś kupiłem chyba pierwsze z tej serii TP-Linki, ale nie będę oszukiwał - działało to bardzo powoli. Tak jak pisał kolega wcześniej - 2 szt. za 100 zł - to świetna cena.
  • #17 15027159
    sargen
    Poziom 11  
    Odświeżam temat. Chciałbym aby PLC posiadało dodatkowo WI-FI i możliwość podpięcia przez kabel ethernetowy. Wówczas mógłbym po kablu podpiąć ps3 w salonie a pozostałe urządzenia łączyć za pomocą wi-fi. Opcjonalnie fajnie, gdyby każdy adapter posiadał dodatkowy kontakt ale nie jest to wymóg konieczny.

Z powyższych względów D-Link DHP-309AV odpada, gdyż nie posiada wi-fi a nie chcę dodawać kolejnych urządzeń jak AP.

Co sądzicie o Zyxel PLA4231-EU0101F lub LINKSYS PLWK400-EU?
  • #18 15027534
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Albo TP-link z serii WPA.
  • #19 15031492
    sargen
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc, ostatecznie kupiłem zestaw startowy AVM FRITZ!Powerline 540E WLAN Set .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zwiększenia zasięgu Wi-Fi w bloku bez zmiany położenia routera. Użytkownik posiada router w pokoju PC, a sygnał w salonie jest słaby. Proponowane rozwiązania obejmują użycie repeatera, który powinien być umieszczony w miejscu z odpowiednim poziomem sygnału (-70dBi), lub zastosowanie adapterów PLC z funkcją Wi-Fi. Użytkownicy podkreślili, że repeater może powodować spadek prędkości internetu, a stabilność sygnału zależy od jakości instalacji elektrycznej. Wskazano na modele adapterów PLC, takie jak D-Link DHP-309AV, Zyxel PLA4231 oraz LINKSYS PLWK400, a także na zestaw AVM FRITZ!Powerline 540E WLAN Set jako ostateczny wybór użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA