logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Smart 1000 - migające diody AKU po wymianie przy większym obciążeniu

strato 29 Cze 2009 09:01 5553 6
REKLAMA
  • #1 6716694
    strato
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    APC Smart 1000 - migające diody AKU po wymianie przy większym obciążeniu
    Witam serdecznie.
    Jak w temacie - po wymianie AKU zaczynają migać wszystkie diody pokazujące stan akumulatorów, ale dzieje się tak dopiero po przekroczeniu jakiejś tam wartości obciążenia w okolicach 3 diody obciążenia po zmniejszaniu obciążenia do np jednej diody, te od AKU przestają migać.
    Podczas wykonywania statycznych testów przy obciążeniu ok. 500W trzymał ok. 18 min...
    Dodam, że przeszukałem fora pod tym kątem, ale zawsze problem mrugających diod obciążenia jest związany z miganiem innych diod tu migają tylko te od AKU.
    Pozdrawiam serdecznie_Strato
  • REKLAMA
  • #2 6737016
    ElFi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mój znajomy ma dokładnie to samo w UPS-ie 1500.
    Trochę się nim bawiłem, ale dawno temu i nic nie poradziłem i doszedłem do wniosku, że to jakieś uszkodzenie fizyczne.
  • REKLAMA
  • #3 6743915
    strato
    Poziom 15  
    Trochę marna to pociecha...
  • #4 6748909
    SLAL
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    1. UPS jest czarny czy biały?
    2. Jaka jest wersja firmware?

SLAL
  • REKLAMA
  • #5 6751786
    strato
    Poziom 15  
    Witaj :arrow: SLAL
    Fajnie że się odezwałeś bo studiując forum czytałem Twoje merytoryczne wypowiedzi i liczę, że ....razem coś wykombinujemy :D
    UPS jest koloru czarnego, a firmware nie mam jak odczytać bo przy podłączeniu do komputera z komend terminalowych nie mam takiej która ten stan podaje jedynie np. serial nr-chyba że się mylę.
    Natomiast osławiony program tu na forum, APCFIX jest nie do ściągnięcia nawet w wersji demo....tak więc jedyne co to że jest czarny....
    pozdrawiam_Strato
  • REKLAMA
  • #6 6776835
    SLAL
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    Edit:08 Lip 2009 11:20
    1. Zapewniam, że APCFIX w wersji demo jest dostępny.
    2. Proszę poszukać, zainstalować, uruchomić, wskazać wyniki.
    3. W przypadku braku możliwości pozyskania APCFIX proszę
    o kontakt na PW.
    SLAL
    Nie miałem problemu ze "ściągnięciem" APCFIX-a.
    Scaliłem posty TONI_2003
  • #7 7546184
    lewandek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Temat trochę wiekowy, ale przez tydzień męczyłem się z tym samym problemem.
    Rzecz w tym, że UPS zapamiętuje dość mocno stan poprzedniej baterii i na jej podstawie wylicza sobie czas podtrzymania (runtime).

U mnie problem rozwiązało przeprogramowanie czasu podtrzymania zgodnie z opisem:
    :arrow: APC SMART 1000 - hyperterminal, kalibracja - opis.

Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie akumulatorów w zasilaczu awaryjnym APC Smart 1000 pojawia się miganie diod wskazujących stan baterii przy obciążeniu powyżej około trzech diod obciążenia. Przy zmniejszeniu obciążenia do niższego poziomu miganie ustaje. Problem ten nie jest typowy, gdyż zwykle migają diody obciążenia, a tutaj migają tylko diody akumulatorów. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem w modelu UPS 1500, sugerując możliwe uszkodzenie fizyczne. Dyskusja poruszała także kwestie odczytu wersji firmware, która nie jest łatwo dostępna przez terminal, oraz trudności z pobraniem programu APCFIX, który służy do diagnostyki i kalibracji UPS. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się przeprogramowanie czasu podtrzymania (runtime) UPS-a zgodnie z opisem kalibracji przez hyperterminal, co pozwoliło na poprawne działanie i eliminację migania diod akumulatorów przy większym obciążeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA