logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki STX GDN 20/50/8 SC - opinie i różnice między modelami SP i SC

DJ Max 21 Maj 2004 20:35 45779 16
REKLAMA
  • #1 653109
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Jaka jest Wasza opinia na temat głośników GDN 20/50/8 SC firmy STX?? Dostałem dzisiaj paczkę, całkiem nieźle grają, tylko mam kłopoyt z połączeniem wzmacniacza... Ale o tym w innym poście. Aha, głośnika nie ma na stronie STX, bo zamawiałem typu SP, ale nie mieli, i uzgodniłem żeby był SC - różnią się tym że SP ma membranę z polipropylenu a SC z celulozy impregnowanej czyli mówiąc po ludzku papieru :)
  • REKLAMA
  • #2 653243
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Ja mam mieszane uczucia co do tej firmy, ale wiem napewno że "GDWK 9-150-8 PJ" (sopran) jest totalnie do bani,sam piasek słychać adradzam wszystkim ! Natomiast jestem zadowolony z "GDN 22-120-4 SS" mam go w podstawkowcach i grają nieźle tylko nie schodzą tak nisko jak chciałem.
    Miałem jeszcze "GDN 25-150-8 SW" jest nawet spoko jak na taką cenę, mam dwa suby na nich i dają naprawdę kopa. kiedyś kupiłem również "GDN 20-80-8 PP" < totalna porażka ! napewno nie mają 80wat!
    "GDN 27-150-8 SC" też niepolecam, po 3 miesiącach użytkowania przepaliły się noi oczywiście nie grały już tak samo. Z twoim głośnikiem jescze się niespotkałem. Wiadomo również że stxy potrzebóją mocnych wzmaków, u mnie np. miniwierza miała z "GDN 20-120-4 SS" spore problemy(mocno się przesterewywał, nie dlatego że 4ohm) natomiest na "klocku" grają całkiem nieźle, jak dotąd najlepsze stx jakie miałem.

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 653284
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Hehe STX jak na głosniki klejone w garażu to są full wypaśne. Pozatym bazujac na koszach TONSIL-a nawe w domu zrobish takie głosniki jak STX.
  • REKLAMA
  • #4 653663
    DJ Max
    Poziom 30  
    Mam też GDWK 9/150/8 PJ, według mnie nie są złe. Tylko są za duże do moich kolumn (Space 86), zastanawiam sie czy je sprzedać czy wsadzić do innych kolumn, a może do głośnika centralnego?
    GDN 20/50/8 SC całkiem nieźle daje, ale niestety nie w Space 86 - wytłumiłem je, a żeby nie zmniejszać drastycznie objętości, dałem grubość 2-3cm, i wtedy STX gra gorzej nawet od Hermann-a... Tyle że może to wina zwrotnicy - elektrolity z lat 80-tych, dodatkowo jakiś rezystor dla basowego...
  • #5 653833
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: Dj Max
    nie wiem czym się kierowałeś pochlebiając "GDWK 9-150-8 PJ" może ceną ? U mnie soprany z miniwieży grały poprawniej niż ww głośnik. A co do "gnd 20-50-8 SC" to w ofercie stx nie mogłem znaleźć tego głośnika, może się pomyliłeś z tym "SC" , albo mam starą ofertę. Osobiście nielubię budrzetówek stxa, jak otworzyłem paczke z "
    GDN 20-80-8 PP" no to się troche wkur... . O te najtańsze oni chyba wogóle niedbają, na głośniku wszędzie było widać ślady klejenia, a klej to chyba wikol.

ps

Spotkał się już ktoś z serią ''AK'' stx ?
  • REKLAMA
  • #6 654787
    DJ Max
    Poziom 30  
    :arrow: Trzygrosze
    To nie pomyłka - zresztą napisałem ze na stronie go nie znajdziecie - miał być GDN .... SP czyli z membraną polipropylenową, ale takich nie mieli i wkleili papierowe... Zresztą uzgodnili to ze mną.. Akurat te były dobrze sklejone, tylko na średniotonówkach miałem resztki kleju i niedoklejone zawieszenie.... A co do jakości to nie mam takich dużych wymagań...

Wracając do GDWK ..... to ich gra mi się podoba... Przynajmniej na cichym słuchaniu... Głośno nie miałem okazji próbować, bo zawsze ta cisza nocna, albo dzieci u sąsiada śpią :) Ale dziś pojechałem na max (koło 21) to trochę się zawiodłem - daje się we znaki szum, szczególnie przy głosce "S"

Jeszcze takie pytanko - co sądzicie o GDN 30/100/8 PP?? Myślałem zamówić dwa takie, ale nie wiem czy warto??
  • #7 654826
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    PP to plastikowy kosz 8O niewiem czy 30cm głośnik nie rozleci sie
    od 20 wat parametry w nim na bank są z kosmosu głośnik z 92db spl
    fs 31hz i ceną 64 zł 8O to alda kosztuje 70
    z 30 podobnych mnie kiedyś wojciech _pieniak polecał bodajrze gdn 32/150/4 sc tylko że koło 100wat wymagają :( ale parametry też chyba z kosmosu
  • #8 655049
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: Dj max
    nie wiem poco ci taki duży głośnik (GDN 30-100-8 PP) skoro i tak głośno nie słuchasz muzyki, pewnie chcesz z nim niżej zejść, ja go nie miałem, ale wątpię czy zejdzie do 30hz i to bardzo. Lepiej kup coś mniejszego, może tesli ? Jeśli stx to polecam "GDN 22-120-4 SS " tylko trochę wolny on jest, ale za 50zł, nienarzekam, pozatym wygląda kosmicznie (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) z kewlarową membraną. Nie sugeruj się wielkością głośnika względem ceny, bo to naprawdę bezsensu ! Kosztem rozmiarów w dół idzie jakość. Zresztą nie wiem, bo może ty lubisz Duże głośniki. :P

pozdrawiam
  • #9 655058
    Troll26
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Chyba najwieksz zaleta głośników tej marki jest stosunek jakosci do ceny.. czyli tak wiele za tak nie wiele :)
  • #10 656770
    sadi7
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    STX robi bardzo ladnie wygladajace glosniki w rewelacyjnie niskiej cenie no ale parametry.... Tesla i Alphard troche drozsze,ale warto nad nimi pomyslec-no chyba ze basowy glosnik koniecznie musi miec min.30 cm srednicy:)))
  • #11 656829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 657348
    DJ Max
    Poziom 30  
    A jaki (duży - 25, 30cm) głośnik polecacie, mam zamiar kupić obudowy od Altusów 110 lub 140 bez głośników i wiadomo, mniejszego nie wsadze, a kasy nie mam za dużo... Czy może lepiej uzbierać na oryginalne Tonsile?
  • #13 1031892
    Vizzle
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Jak dla mnie to lepiej uzbierac te 115zł na GDN 25/60/1 i miec swiety spokuj i obudowe pod glosnik niz wydac 150zł za 2 glosniki i cala kolumne grajaca jakos nijak.
  • #14 1033250
    DJ Max
    Poziom 30  
    Teraz to mi nie potrzebne już nic :P:D Przynajmniej narazie, do stycznia
  • #15 1033281
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    teraz na ww.stx.pl są chyba prawdziwe parametry i wszło tragiczne spl dlaczego to mocnego wzmaka potrzebuje 14 cm i tp mają po 81 db czyli tragrdia no ale niby cena np większośc 30 cm jest po 65 zł zatyle tylko alde sie kupi a tu masz ts jeszcze i one mają 87 db jeszcze nie taki zły wynik a ts masz i nawet na prawdziwe wygląda

nigdy z stx bym śednich nie kupił no jak można słuchać muzy z średniego który ma 81 db przecież nigdy go nie bedzie słychać to wole kupić 10 cm do auta żeby chociaż87 db miały nawet cena tych średnich nie usprawiedliwia

wysokie maą fajne 97 db spl nawet sie zgadza i 16 zł sztuka chyba ze 2 wezme
  • #16 2514635
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Chciałbym sie dowiedzieć co sądzicie o głosniku estradowym GDN-30-200-8-AE - STX oczywiscie. Bo mam zamiar wymienic orginały na te cacka, słyszałem ze dobrze grają z altusami 140. Prosze o wasz opinie.
  • #17 2517204
    DJ Max
    Poziom 30  
    Lepiej kup na allegro oryginalne tonsile lub... zregeneruj swoje. To naprawde dużo lepsze rozwiązanie.

Pozatym, czy warto za tą cenę? Ja za 220zł z przesyłką ostatnio kupiłem 2 Tonsile 15", oczywiście estradowe, o mocy znamionowej 150W. Membrana z celulozy, zawieszenie stanowi jedną część z membraną a różni się jedynie tym, że jest zaimpregnowane. Kosze to odlewy aluminiowe.

Dodano po 3 [minuty]:

Notabene, przez te 2 lata wiele się zmieniło jeśli chodzi o moje doświadczenia z dźwiękiem.

Mogę powiedzieć że po przesłuchaniu ogromnej ilości głośników, przeważnie poslkich STX i Tonsil, wniosek jest jeden: dla niewymagającego wiele odbiorcy STX jest dobry, ale mozna mieć lepiej - wiadomo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii i różnic między głośnikami STX GDN 20/50/8 SC oraz SP, gdzie SP posiada membranę z polipropylenu, a SC z impregnowanej celulozy (papieru). Użytkownicy wskazują, że głośniki STX cechują się dobrym stosunkiem jakości do ceny, jednak często wymagają mocnych wzmacniaczy ze względu na niską skuteczność (np. 81 dB SPL dla średniotonowych). Modele z serii budżetowej bywają krytykowane za słabą jakość wykonania i trwałość, np. przepalanie się głośników po kilku miesiącach. Wskazywano, że głośniki STX lepiej sprawdzają się przy cichym słuchaniu, a przy głośniejszym pojawiają się szumy i przesterowania. Porównania do innych marek, takich jak Tonsil, Tesla, Alphard i Alda, sugerują, że dla bardziej wymagających użytkowników lepszym wyborem są oryginalne lub regenerowane Tonsile, które oferują wyższą jakość i trwałość. W dyskusji pojawiły się także pytania o modele estradowe STX (np. GDN-30-200-8-AE) oraz rekomendacje dotyczące głośników basowych o średnicy 25-30 cm, gdzie użytkownicy radzą ostrożność przy wyborze dużych głośników STX ze względu na wątpliwe parametry i niską skuteczność. Wspomniano również o problemach z połączeniem wzmacniacza do głośników STX oraz o wpływie zwrotnic i obudów na jakość dźwięku.
REKLAMA