logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Tosca 303 jako końcówkę mocy bez strat w jakości dźwięku?

DJ Max 21 Maj 2004 20:44 3869 24
REKLAMA
  • #1 653128
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Podłączyłem, jak na rysunku. Po włączeniu samego AT9100 jest OK. Po włączeniu Toski, wszystko gra ciszej, ze względu na mniejszą moc Toski (2x27W, AT9100 - 2x45W). Głównie bas jest słabszy. Chcę aby podłączenie takie nie powodowało żadnych strat, jak to zrobić (układ...)??
    Nie wiem jak jest zrobiony np. Radmor 5102, że z dwóch kanałów są 4?? Właśnie chcę tak zrobić, tyle że wykorzystując końcówkę mocy Toski.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć Tosca 303 jako końcówkę mocy bez strat w jakości dźwięku? tosca 303 + at 9100.JPG (20.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 653257
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam ciagniesz z jednego preampa dwa wzmaki i dlatego jest ciszej msisz zrobic rozdzielacz, cos jak na tym schemacie.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć Tosca 303 jako końcówkę mocy bez strat w jakości dźwięku? audio_mixer.gif (31.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 653320
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    gra ci dlatego ciszej gdyż prąd idący z przedwzmacniacza rozdziela się na końcówkę do toscy i do tego AT9100 jest to chyba rzecz jasna i wszystko zgodznie z 1 prawem Kirchoffa
  • REKLAMA
  • #4 653383
    pawelpps
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    te wzmacniacze są sterowane prądowo a prąd jak już pisamo wyżej rozdziela się na dwa tory więc to byłoby logiczne.
    a swoją drogą widzę że użytkowników starej toski jest jeszzce sporo . też miałem i dobrze wspominam:)
  • REKLAMA
  • #5 653551
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    DJ Max napisał:
    Po włączeniu Toski, wszystko gra ciszej, ze względu na mniejszą moc Toski (2x27W, AT9100 - 2x45W).

Drobna poprawka, Tosca 2x25W, AT9100 2x27W.

Co do problemu, to albo zwiekszysz wejsciowa rezystancje stopnia mocy z Tosca, albo sygnal podasz przez jakis wzmacniacz, chocby na jednym tranzystorze. To powinno pomoc. Pozdrawiam
  • #6 653668
    DJ Max
    Poziom 30  
    Wiem czemu gra ciszej - przecierz jeśli oba wzmaki miałyby równą moc, wszystko grałoby tak samo, jak jeden wzmak. A że Tosca jest słabsza, po podzieleniu prądu z przedwzmacniacza, gra ciszej... Jeśli się mylę niech ktoś mnie oświeci :). Tylko chodziło o jakiś rozdzielacz. Dzięki Trzygrosze :)

:arrow: Denooky
    AT9100 nie może mieć 2x27W przy transformatorze 150W, a Tosca 2x25W przy trafo 90W. Z tego co wiem moc wzmaka to 30% mocy transformatora, tak więc 30% * 150 = 150 * 0,3 = 15 * 3 = 45..... 30% * 90 = 27.... Pozatym, jeśli miałyby one odpowiednio 25 i 27 W, moc wzrastałaby nieproporcionalnie do mocy transformatora....

I jeszcze taka sprawa Trzygrosze. Jaki transformator dać do zasilania tego układziku. Może być TS6/2*9 lub TS 6/C?? Czy lepszy jest 25watt-owy od wieży Daewoo?
  • #7 653785
    denooky
    Poziom 20  
    Nie tyle liczy sie moc transformatora, ile napiecie jakie daje, bo to od napiecia zasilania zalezy moc wzmacniacza.
    Dane, ktore podalem to dane katalogowe, takze spierac powinienes sie nie ze mna, a z S.P Kasprzakiem i Diora.

AT9110 ma mocny zasilacz i jest to sluszne rozwiazanie, im wiecej zasilacz ma zapasu mocy, tym lepiej (oczywiscie bez przesady).
  • #8 653811
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Do zasilania tego układu nie patrzebujesz dużej mocy, ja zasilanie biorę zawsze z urządzenia w którym się znajduje. Myślę że możesz użyć nawet zasilacza antenowego (tylko tego z wyj. 12v) A jak coś by nie tak było użyj większego.

pozdro
  • #9 653903
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    a co byście powiedzieli żeby wzmocnić prąd układem darwinga (chyba to się tak pisze)
    Załączniki:
    • Jak podłączyć Tosca 303 jako końcówkę mocy bez strat w jakości dźwięku? bez nazwy.jpg (5.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 653926
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Ręce opadają.
    Zrób tak jak Ci trzygrosze napisałi będzie OK. Zasilacza do tego rozdzielacza niemusisz robić, możesz wykozystać zasilanie z preampa z amplitunera.
    Przecierz przedwzmacniacz ma jakąc impedancje wyjściową. W raz z impedancją wejściową końcówki powstaje dzielnik napięcia. Jak dołaczyłes drugą końcówke to podział tego dzielnka się zwiekszył i dlatego gra ciszej. Możerz również zrobić wtórnik rozdzielacz na wzmacniaczu operacyjnym. Wtedy jego impedencja wyjśiowa będzie bliska 0 i to napewno zapewni optymalne warunki pracy końcówek.

Pozdrawiam
  • #11 653965
    denooky
    Poziom 20  
    janusz27 napisał:
    a co byście powiedzieli żeby wzmocnić prąd układem darwinga (chyba to się tak pisze)

Darlingtona sie pisze ;-)
  • #12 653979
    zoltar
    Poziom 24  
    Niby w czym ten darlinkton ma pomódz. Bo nierozumiem jaki prąd nim chcecie wzmacniać.
    Jak ten sygnału idącego do końcówek mocy to pomysł jest absurdalnie głupi. Prosze się nieobrażac za to określenie, ale impedencja wejściowa końcówek mocy jeat na pioziomie conajmniej kilomów, wiec prady płyną tam malutkie. To poco prąd wyjściowy z przedwzmacniacza wzmacniać np: 1000 krotnie, jak wystarczy 5 krotnie, gdzie jeden najprymitywniejszy tranzystor wyrobi. Pozatym , zeby układ darlingtona wykozystać, to bnależy go odpowiednio zaiplokawć , podobnie jak pojedynczy tranzystor.
  • #13 656172
    DJ Max
    Poziom 30  
    A moge dać prostownik i stabilizator z napięcia do żarówek - 27V??? Jaki powinienem rezystor dać żeby zmniejszyć to napięcie do odpowiedniego dla stabilizatora? I czy stabilizator może być inny, np. 7812, 7809, 7808, 7805???? Ile moge wzmacniaczy w ten sposób podłączyć??
  • #14 656283
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Niezabardzo rozumię co napisałeś w ostatnim poście

Jeśli chodzi ci o układ który ja ci zaproponowałem to jest to rozdzielacz tylko na dwa wzmaki, jeśli chcesz wiecej to mósisz zrobić więcej takich układów, stabilizator może być 7812 lub 7809 i lepiej kup osobny zasilacz do tego układu( żeby było "cacy"), no np ten antenowy(10zł), ajak już chcesz z tego samego trafa to rezystor powinien byś kilkadziesiąt ohm.
    Aha i jeszcze jedno rezystor nie zmniejsza napięcia.

pozdro
  • #15 656898
    zoltar
    Poziom 24  
    Śmiało możesz zasilić ten rozdzielacz bezpośrednio z zasilacza zasilającego przedwzmacniacz w tym amplitunerze. Najwyżej daj tranzystor na wyższe napiecie .
  • #16 656978
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 206
    Masz słaby przedwzmacniacz- duzy opór wyjsciwy. Musisz dać w nim bufor np. wtórnik emiterowy i będzie dobrze.
  • #17 657149
    zoltar
    Poziom 24  
    Diag, a czym jest ten rozdzielacz ?
  • #18 657362
    DJ Max
    Poziom 30  
    oki, dzis jade po czesci i zobacze co z tego wyjdzie :) jesli wogole wyjdzie
  • #19 666365
    DJ Max
    Poziom 30  
    Jeden kanał (lewy) działa i jest "git". Drugi niestety nie - przypuszczam że może tranzystor?? Jeszcze nie próbowałem na pełnej mocy no bo cisza nocna.. Ale nie wiecie czemu może być nie tak? Jak wezme potenciometr na max, dopiero coś słychać, po cichu. Przedwzmacniacz i wzmacniacz są OK, bo połączyłem wejście i wyjście i działało. Spróbuje wymienić tranzystor.

Pzdr

PS. Czy mogę użyc BC547 zamiast 548?
  • #20 666600
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: Dj Max

możesz użyć prawie każdego tranzystora npn(bc547 też), wymień ten tranzystor i powinno być ok.
  • #21 666685
    DJ Max
    Poziom 30  
    OK, zrobie to dziś. Jest tylko taki problem - włączam wzmacniacz i w głośnikach słychać buczenie około pół sekundy. Wcześniej tego nie było. Niewie ktoś czemu tak jest?
  • #22 666697
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja sądze że jakimś cudem masz przez pół sek stałe na wyjściu ja tak mam z końcówką z ws303 jak włącze to przez jakieś 3-4 sekundy buczy z srednią głośnością a potem cichnie i jest spox tylko że mi to buuu nie przeszkadza 8)
  • #23 667959
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: Dj max

Te buczenie to odkąd ten układ wmontowałeś się pojawiło ? jeśli tak to coś źle zrobiłeś, ja zrobiłem tych układów kilkadziesiąt i nie miałem z nimi nigdy problemu.

Jeśli nie przez układ to jest na to sposób, opuźnione załączanie kolumn, ale jakbym miał czekać 4 sek aż się uruchomi........ to lepiej usunąć usterkę,
    może uszkodzony jest przedwzmacniacz ? ja bym powymieniał kilka tranzystorów i kondziorów.
  • #24 668051
    DJ Max
    Poziom 30  
    Więc tak: oba kanały tego układu były dobre (sprawne), tylko wzmacniacz miał w prawym uszkodzone tranzystory (czemu?? moze zwarcie zrobilem, niewiem). Ale po usunieciu ukladu nie bylo buczenia. A usunalem go tez dlatego ze raz cos dawal (gralo OK), a innym razem gralo jakby ukladu nie bylo. Niewiem czemu. Mysle tez nad wsadzeniem koncowki z Tosci do AT i zrobienia wyjscia na 4 kolumny.
  • #25 684879
    spectrum
    Poziom 12  
    potrzebuje schematu tego amplitunera czyli Tosca 303 jak ktoś ma proszę o pomoc spectrum1600(_at_)op.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia wzmacniacza Tosca 303 jako końcówki mocy równolegle z AT9100 bez utraty jakości i głośności dźwięku. Użytkownik zauważa, że po podłączeniu obu wzmacniaczy sygnał jest cichszy, zwłaszcza bas, co wynika z dzielenia prądu z przedwzmacniacza na dwa tory, zgodnie z prawem Kirchhoffa. Rozwiązaniem jest zastosowanie rozdzielacza sygnału lub bufora (np. wtórnika emiterowego lub wzmacniacza operacyjnego) o niskiej impedancji wyjściowej, co zapobiegnie spadkom napięcia i zapewni optymalne warunki pracy końcówek mocy. Zwiększenie rezystancji wejściowej końcówki Tosca lub zastosowanie wzmacniacza tranzystorowego (np. z tranzystorem BC547) jako bufora również pomaga. Dyskutowano o zasilaniu układu, gdzie ważne jest odpowiednie napięcie, a moc transformatora nie jest jedynym czynnikiem. Pojawiły się problemy z buczeniem przy włączaniu, które mogą wynikać z uszkodzonych tranzystorów lub błędów w układzie rozdzielacza. Użytkownik rozważa także integrację końcówki Tosca z AT9100, aby uzyskać wyjścia na cztery kolumny. W dyskusji pojawiła się prośba o schemat Tosca 303.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA