logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Raspberry Pi z Neostradą i No-IP - dostęp zdalny do nettemp

k750i 20 Maj 2014 01:02 2562 5
REKLAMA
  • #1 13618245
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam!
    Panowie potrzebuję pomocy odnośnie konfiguracji no ip i połączenia tego w jedną całość.
    Topologia sieci:
    neostrada-TD-W8950ND-wifi- wl5460ap w trybie client- rasperry pi podpięte po rj45 do wl5460AP.
    Ogólnie na raspberry pi mam zainstalowany raspbmc oraz projekt nettemp do monitorowania temperatury. Zależy mi na tym aby można było się dostać do wyników z dowolnego miejsca poprzez internet.
    Co już zrobiłem:
    na stronie noip utworzyłem host- solartemp.zapto.org w trybie DNS Host (A).
    Na routerze w8950nd
    w zakładce advanced setup /dns/ dynamic dns dodałem hostname: solartemp.zapto.org i dane do zalogowania.
    Jak wejdę na moje konto w noip to ładnie aktualizuje mi się adres ip- czyli coś już działa.
    jak w sieci wewnętrznej wpiszę solartemp.zapto.org to otwiera mi się strona logowania do routera, ale z kolei jak z innej sieci wpiszę ten adres to mam odpowiedź, że strony nie znaleziono.

Gdzie tkwi problem?
    Nie wiem czy dobrze myślę, ale w pierwszej kolejności powinienem zrobić tak aby po wpisaniu solartemp.zapto.org wyskakiwała mi strona do logowania na router a następnym krokiem przekierowywanie portów dalej do raspberry.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13618509
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Nie będzie tak - będzie się otwierała od razu strona konfiguracyjna routera lub rasberrt pi.

Musisz na routerze przekierować jakiś port na IP rasberry pi.
    Jeśli chcesz mieć to bez wpisywania numeru portu to przekieruj port 80, ale trzeba wtedy ustawić inny port dla strony konfiguracyjnej routera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13618518
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    mbo napisał:
    Nie będzie tak - będzie się otwierała od razu strona konfiguracyjna routera lub rasberrt pi.

Musisz na routerze przekierować jakiś port na IP rasberry pi.
    Jeśli chcesz mieć to bez wpisywania numeru portu to przekieruj port 80, ale trzeba wtedy ustawić inny port dla strony konfiguracyjnej routera.

Jeśli z zewnątrz przekieruje 80 na IP wewnątrz to nic nie musi zmieniać ;) router ma swoje IP a raspberry swoje , przekierowuje przecież port na IP.
    W raspberry ustawiasz IP na sztywno a w routerze TD-W8950ND przekierowujesz 80 na to właśnie IP.

Cytat:
    Nie wiem czy dobrze myślę, ale w pierwszej kolejności powinienem zrobić tak aby po wpisaniu solartemp.zapto.org wyskakiwała mi strona do logowania na router a następnym krokiem przekierowywanie portów dalej do raspberry.

Źle myślisz ;) inne IP, inna zasada, dostać się na router z zewnątrz to trzeba najpierw uprawnienia w routerze zmienić , całkiem inna bajka jak z portami, nie tędy droga.

Przekierowanie to wręcz "omijanie" routera, więc po co sobie pod górkę robić i się na niego dostawać ;)

To że po wpisaniu hosta w sieci lokalnej przekierowuje cię na router to normalne bo przecież host odpowiada temu IP który ma router (tylko że router jeszcze robi NAT) i z zewnątrz to działa inaczej ;)
  • REKLAMA
  • #4 13655562
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Dzisiaj powróciłem do tematu gdyż miałem małe zawirowania i troszkę się zmienił układ sieci.
    na ten moment sprawa wygląda następująco:
    neostrada.....router adsl w8950nd +wifi >>>>..............<<<<airlive wl5460ap w trybie client_______raspberry pi.

ip w8950ND 10.10.10.1
    ip wl5460ap 10.10.10.3
    ip raspberry pi 10.10.10.200

konfiguracja w8950nd jak na załączonych obrazkach.
    w wl5460AP w trybie client nie ma przekierowywania portów.

Niestety nadal nie udaje mi się połączyć z zewnątrz po nazwie hosta z noip.com

Gdzie tkwi błąd?

Konfiguracja Raspberry Pi z Neostradą i No-IP - dostęp zdalny do nettemp Konfiguracja Raspberry Pi z Neostradą i No-IP - dostęp zdalny do nettemp
  • REKLAMA
  • #5 13656036
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    To może wrzucisz jakiś wynik z konsoli, co zwraca, jak sie próbujesz zalogować? Najlepiej po ssh.
  • Pomocny post
    #6 13656241
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Sprawdź czy po IP możesz się zalogować ?
    Wyłącz tymczasowo firewall w WN.
    Najlepiej sprawdź tą stroną, klikasz w odpowiedni port z prawej strony i zaraz masz wynik, na moim screenie jest pozytywny dla portu 80 ;)
    http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
    Konfiguracja Raspberry Pi z Neostradą i No-IP - dostęp zdalny do nettemp
REKLAMA