logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - brak zasięgu po upadku, możliwe uszkodzenie anteny lub końcówki mocy

abrakapokus 22 Maj 2004 12:30 1506 8
REKLAMA
  • #1 653900
    abrakapokus
    Poziom 11  
    telefon spadł mi na twardą podłoge i od tego czasu caly czas traci zasieg.......własciwue to w ogóle go nie łapie....!!!...antena?...koncówka mocy? ...co to moze być..i jak poradzic sobie z tym samemu :idea:
  • REKLAMA
  • #3 654055
    dopi
    Poziom 12  
    Moze to byc rowniez padnieta koncowka mocy..

p.
  • REKLAMA
  • #4 654667
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Na początek włóż kabelek wewnatrz gniazda antenki zewnętrznej i wyszukaj dostepne sieci ręcznie. Jeżeli nie znajdzie żadnej to prawdopodobnie końcówkę mocy uwaliłeś po upadku.
  • #5 657684
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Dokładnie. A jak znajduje sieci ale nie chce się zalogować to stawiam na diplekser.
  • REKLAMA
  • #6 668539
    [ DoctoR ]
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    hehe... cos wam sie pomylilo koledzy, co ma koncowka mocy do wyszukiwania recznego czyli odbioru?
  • REKLAMA
  • #7 668558
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Manix napisał:
    Dokładnie. A jak znajduje sieci ale nie chce się zalogować to stawiam na diplekser.

No ja bym tak nie powiedział, bo jeżeli wyszukuje to znaczy że diplexer raczej dobrze pracuje, zapewne nawet po zrobieniu zworki na switchu będzie tak samo (miałem ostatnio to samo z 6310i). Zdecydowanie zacząłbym od podgrzania mjolnera a później wymiany PA.

abrakapokus : zdeydowanie sam tego nie zrobisz, zanieś to do specjalisty, przynajmniej po postach wszystkich wiesz pośrednio co może jej dolegać, więc i co do ceny naprawy będziesz mógł sie targować ;)
  • #8 670787
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Może gubi Cię rutyna, bo ja akurat miałem taki przypadek i akurat padł diplexer, ale każdy telefon należy rozpatrywać indywidualnie zwłaszcza, że osobiście diagnozując ma sie więcej danych niż zdawkowe opisy na forum...
    Pozdrawiam
  • #9 670943
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    a co powiecie na to.. 63i zmostkowalem sobie diplexer.. zasieg jest ale gubi.. dalem nowa PA seri RF i nadal tak samo..:( patrzylem tez czy + dochodzi do PA.. i jest ok.. na recznym 3 sieci nie idzie sie logowac.. probowac na innej koncowie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po upadku telefonu Nokia 6310i na twardą powierzchnię pojawił się problem z brakiem zasięgu, co może wskazywać na uszkodzenie anteny, końcówki mocy (PA) lub diplexera. Zaleca się najpierw sprawdzenie płyty głównej pod kątem uszkodzeń oraz przelutowanie elementów. Włożenie kabla do gniazda anteny zewnętrznej i ręczne wyszukiwanie sieci pozwala zdiagnozować, czy problem leży w końcówce mocy – jej uszkodzenie skutkuje brakiem wykrywania sieci. Jeśli sieci są wykrywane, ale telefon nie loguje się do nich, prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony diplexer. Wymiana końcówki mocy i podgrzanie układu Mjolner to sugerowane kroki naprawcze, jednak ze względu na złożoność problemu i konieczność precyzyjnej diagnozy, naprawa powinna być wykonana przez specjalistę. Próby mostkowania diplexera i wymiany PA mogą nie rozwiązać problemu, jeśli inne elementy są uszkodzone lub zasilanie PA jest prawidłowe, lecz logowanie nadal niemożliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA