logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza, przegrzewanie procesora AMD Athlon 6000+ X2 64

pogosciu 03 Lip 2009 08:45 1199 11
REKLAMA
  • #1 6733346
    pogosciu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. podczas grania wyłączył mi sie komputer, zdarzało mi się to często gdy pograłem dłużej , włączyłem go i po kilku minutach znów sie wyłączył i już nie działa. komputer po włączeniu pracuje ale na monitorze nic sie nie pojawia, zauważyłem ze radiatorek od procesora jest strasznie gorący wiec poczekałem aż ostygnie lecz to nic nie dało. powiedzcie co mogło sie zepsuć.
    Dodam jeszcze ze mialem problemy z przegrzewającym sie procesorem.
    Dane komputer jak by były potrzebne
    Procesor: AMD athlon 6000+ x2 64
    Płyta główna : gigabyte M61PME-S2
    Dysk: seagate 500 gb
    Grafika : giforce 9400 gt
    zasilacz: chieftec 450 wat
  • REKLAMA
  • #2 6733376
    DollarMan
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Spróbuj pożyczyć jakąś inną kartę na zamianę (może być i pod PCI). To może być wina grafiki.
  • #3 6733389
    pogosciu
    Poziom 10  
    to raczej nie grafika bo mam drugą kartę grafiki zintegrowana na płycie głównej i to samo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6733429
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Ale żeby działała ta na płycie gł musisz wyjąć tą dodatkową !

Dodano po 2 [minuty]:

Przy tej konfiguracji możesz jeszcze wyjąć procka i wsadzić- może być jakiś nie kontakt

Dodano po 59 [sekundy]:

Co do grzania CPU to czy nie jest zakurzony, i jakie masz chłodzenie , BOX, czy jakieś inne ?
  • #5 6733482
    pogosciu
    Poziom 10  
    Masakra nigdy bym na to nie wpadł ale działa!. Karta jest widocznie dobra bo wyciągnięcie jej nic nie pomogło ale po wyciągnieciu procka i wsadzeniu go komputer działa ale cos ''piszczy'' w komputerze i strasznie nagrzewa sie radiator na procku
  • REKLAMA
  • #6 6733491
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Nowa pastę położyłeś i radiator oraz wentylator oczyściłeś?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 6734001
    pogosciu
    Poziom 10  
    nowa paste wkładałem wczoraj bo myślałem że to coś pomoże , a dzisiaj tylko na chwilke to sciagałem to nie nakładałem nowej radiator i wiatrak wszystko nalozone . To trzeba nowa znowu ? a jak tak to ile bo ja chyba troche przesadziłem z tą pastą bo wyciekała lekko z pod procka a radiatora
  • Pomocny post
    #8 6734030
    Matuzalem

Poziom 43  
    To na pewno za dużo ona ma tylko za zadanie "pory wypełnić".
    Raz jeszcze wszystko oczyść i nałóż świeżą.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #9 6734090
    pogosciu
    Poziom 10  
    chłodzenie mam boksowe miałem juz wczesniej z tym problemy, pisalem na forum i poradzili zmienic zasilacz i paste zmienilem i jest dużo lepiej ale nie ma rewelacji . A il etej pasty mniej wiecej ? do czego to mozna przyrownac
  • #10 6734111
    Matuzalem

Poziom 43  
    Do grubości kartki papieru (najwyżej).

Radiator i wentylator przedmuchałeś (sprężone powietrze się przydaje)?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #11 6734121
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Pasty daj tylko tyle aby warstwa była cienka mniej niż minimetr i po założeniu radiatora poruszaj delikatnie radiatorem na boki.
    Co do dużych temp tego procka to w serwisie gdzie pracowałem stosowaliśmy radiator albo PENTAGRAMA FREEZONE , warto sprawdzić czy radiator równolegle dolega do procesora - Bywają krzywe podstawki.
    Co do piszczenia to jak masz dwie pamięci to spróbuj wyjąć jedną , oraz możesz zrobić CLEAR CMOS

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze wcześniej był temat że nowy bios zbił temp. procesorowi - warto spróbować- zwłaszcza że ta płyta ma bardzo miłą opcje upgrade biosu z pen drive ( wciskasz END podczas POST - startu biosu )

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem AMD Athlon 6000+ X2 64 wyłącza się podczas dłuższej gry z powodu przegrzewania się CPU. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputer działa, ale na monitorze nie pojawia się obraz. Radiator procesora jest bardzo gorący. Próby diagnozy obejmowały wymianę karty graficznej na zintegrowaną, co nie rozwiązało problemu. Usunięcie i ponowne zamontowanie procesora przywróciło działanie komputera, jednak pojawiły się piski i nadal występuje silne nagrzewanie radiatora. Zalecane jest dokładne oczyszczenie radiatora i wentylatora, ponowne nałożenie cienkiej warstwy pasty termoprzewodzącej (wielkości grubości kartki papieru), gdyż nadmiar pasty może pogarszać chłodzenie. Chłodzenie jest fabryczne (boksowe). Dodatkowo sugerowano sprawdzenie prawidłowego przylegania radiatora do procesora, ewentualne usunięcie jednej z pamięci RAM, wykonanie resetu CMOS oraz aktualizację BIOS-u, co może obniżyć temperatury CPU. W dyskusji podano linki do tematów dotyczących problemów z wysoką temperaturą procesora i metod chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA