logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się pod obciążeniem, uszkodzony wentylator, AMD Athlon 64 X2

diddy1992 12 Mar 2010 14:56 4762 10
REKLAMA
  • #1 7818918
    diddy1992
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem od komputerem, mam go od około pół roku,od nie dawna wyłącza się pod większym obciążeniem np. gra itp wydaję mi się, że to kwestia wentylatora (mały wentylator na obudowie nie działa) Komputer ma takie parametry (nie wiem czy to ważne):
    AMD Athon 64 x2 Dual Core 6000+ 2x3,1
    Plyta główna Gigabyte S-series
    Dysk seagate 500gb
    4gd ram ddr2
    Geforce 9800GT

Temp w speedFan ( niestety na Everesta skończyła się licencja:)) (przeglądanie zaledwie kilku stron)
    GPU : 53
    Temp1: 34
    Temp2: 61
    Temp3:51
    HDD: 38
    Core: 36
    Core:53
    Ambient: 0
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7819004
    rudorudy1991
    Poziom 11  
    hmm po pierwsze pamięci pisze się z wielkich liter tzn np 4Gb ram HDD 500Gb... a jeśli "chodzi" komputer to po dłuższym czasie się "muli"?? (powiem slangowo), może byc ze po dłuższej pracy procesor sie przegrzewa i sie wył. wiec mozesz wymienic pastę temroprzewodzącą chociaż nie powinno po pół roku to sie zdażyc, nie podałeś czy podane temp. są od razu po wł komputera czy po jakimś czasie a to ma znaczenie. P.S całkiem niezły komputer poza procesorem wg. mnie Athon to nie jest zbyt dobry... potrzeba więcej danych po jakim czasie się wyłącza, czy przed wył. wolniej chodzi. każdy szczegół ma znaczenie
  • Pomocny post
    #3 7819020
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Jaki zasilacz marka i moc. Temperatury podajesz w spoczynku ? Jeśli tak to podaj jakie masz po 30min.(miej na bieżąco włączony speedfan) w teście programem ORTHOS i przy takiej konfiguracji :

• REKLAMA
  • #4 7819046
    diddy1992
    Poziom 10  
    modecom 500W, komputer nie wyłącza się dopóki nie włącze jakieś gry lub ciężkiej aplikacji, zaraz wykonam testy. Speedfama włączyłem około 15 min po uruchomieniu komputera, temperatura od tamtego czasu stoi mniej wiecej w miejscu

Dodano po 9 [minuty]:

Wynik po 3 minutach, przestraszyłem sie troche tych ponad 90 stopniowych temp i zatrzymałem test..
  • Pomocny post
    #5 7819102
    rudorudy1991
    Poziom 11  
    Sprawdź procesy i zrób print screena i wklej go tu byc może masz jakiegoś wrednego wirusa który wykorzystuje cały zasób procesora ( ja tak mialem ok. rok temu) miałem użycie procesora:100% przez cały czas i wysoką temperaturę, nie pamiętam dokładnie już jaka)
    P.S z góry przepraszam za błędy ortograficzne ale to przyzwyczajenie z gg (pisanie bez polskich znaków) paskudne przyzwyczajenie ;/
  • REKLAMA
  • #6 7819127
    diddy1992
    Poziom 10  

Dodano po 37 [sekundy]:

nie sądzę bo ja mam małe zużycie procka
  • Pomocny post
    #7 7819251
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Temperatury masz zbyt wysokie, komputer wyłącza się po przekroczeniu krytycznej temperatury. Zaczniej od sprawdzenia docisku radiatora i wymiany pasty między radiatorem a procesorem. Sciągnij blachę z boku obudowy i zobacz czy przez brak obiegu powietrza w obudowie nie robi się piekarnik. Co to za Modecom? Premium, Feel, Logic?
  • Pomocny post
    #8 7819312
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Wyłączanie się komputera jest na 100% przyczyną przegrzewania się procesora. Na początek dokładne wyczyszczenie radiatorów i wentylatorów z kurzu. Jak nie pomoże zabierz sie za wymianę pasty termo-przewodzącej.

Poprawnie zamontowany radiator nie powinien sie ruszać jego docisk powinien być na tyle mocny aby byle jaki ruch ręką nie powodował jego przestawienia.
  • #9 7819316
    diddy1992
    Poziom 10  
    Premium , przy ściągniętej cześci obudowy jest tak samo :/ troch boje się tykać tego procesora, ile kosztuje ta pasta i gdzie ja kupić,.
  • REKLAMA
  • #11 7819554
    diddy1992
    Poziom 10  
    oczyściłem trochę nie mam sprzędzonego powietrza niestety i sa znacznie lepsze wyniki :) we wszystkich pomiarach:
    GPU : 53 >>> 42
    Temp1: 34 >> 31
    Temp2: 61>> 43
    Temp3:51>>> 34
    HDD: 38>> 30
    Core: 36>>19
    Core:53>>> 43
    Ambient: 0
    Mysle, że jak dokupie ten nie działający wentylator to wszystko jeszcze spadnie o kilka stopni i będzie ok, Dzieki wszystkim z odpowiedzi :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wyłącza się pod obciążeniem, co może być spowodowane uszkodzonym wentylatorem. Komputer z procesorem AMD Athlon 64 X2 6000+ oraz kartą graficzną Geforce 9800GT osiąga zbyt wysokie temperatury, co prowadzi do przegrzewania się procesora. Użytkownik został zasugerowany do wymiany pasty termoprzewodzącej oraz oczyszczenia radiatorów i wentylatorów z kurzu. Po wstępnym czyszczeniu temperatury znacznie się poprawiły, a użytkownik planuje wymianę uszkodzonego wentylatora, co powinno dodatkowo obniżyć temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA