logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk NTFS - zawieszanie się Scandiska przy 50% i błędy przy instalacji Windowsa

donaspl 05 Lip 2009 13:06 1697 6
REKLAMA
  • #1 6741042
    donaspl
    Poziom 2  
    Mam takie problem, wczoraj włączam sobie kompa i po logowaniu windowsa pojawia się niebieski ekran że dysk ma błędy i mam sprawdzić Scandisckiem. Tak zrobiłem ale scandisk zawsze zatrzymuję się na ok 50% i się zawiesza. Próbowałem na nowo nagrać windowsa i zawsze w czasie nagrywania pojawiają się jakieś błędy ale windows się nagrywa ale się nie włącza bo znowu jakieś błędy się pokazuję. Zrobiłem więc formata ale dalej jest to samo. Nawet windows z LIVE CD się nie chce włączyć bo przy ładowaniu niebieski ekran się pojawia. Da się jakoś naprawić taki dysk ?? Mam dwie partycje i na drugiej właśnie nagrałem windowsa i działa ale z drugą partycją jest dalej to samo.
  • REKLAMA
  • #2 6741061
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Albo podasz nam to co jest na tym niebieskim ekranie albo temat wyląduje w koszu.
  • REKLAMA
  • #3 6741094
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Sprawdź dysk po względem uszkodzonych sektorów i podaj SMART tego dysku. Dobrym programem do zrobienia tych dwóch rzeczy jest MHDD.
    Tu opis i program: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
    Jest tu również opisane jak to zrobić. Podaj czasy odczytu sektorów i koniecznie SMART

Jeżeli masz tam jakieś dane na dysku to zrób koniecznie ich kopie, ponieważ dysk może być uszkodzony i możesz stracić z niego wszystkie dane.
  • #4 6741110
    donaspl
    Poziom 2  
    Ok zaraz to zrobię. Na niebieskim tle jest tylko że pamięć nie może byc write, że to błąd dysku, mam sprawdzić CHKDSK, jeżeli problem będzie się powtarzać to dysk jest uszkodzony.

Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]:

Mi ten MHDD nie wykrywa dysku nie wiem dlaczego.
  • REKLAMA
  • #5 6799850
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    A tak do tej
    Cytat:
    Nawet windows z LIVE CD się nie chce włączyć bo przy ładowaniu niebieski ekran się pojawia.
    kwestii wrócić nie warto, by zweryfikować podejrzenie o nt. niesprawności RAM-u? - Tak tylko pytam, bo przecież ani wiadomo konkretnie jakie błędy występują ( "pamięć nie może być...." w powiązaniu z LiveCD jakoś mi się niespecjalnie z HDD kojarzy), ani jaka jest - i jak jest ustawiona - konfiguracja sprzętowa.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 6824268
    skrut355
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    a co ze sprzętem może by tak wyciagnąć karty rozszerzeń być może jest jakiś konflikt przerwań i nie odpali nawet live cd ??
  • REKLAMA
  • #7 6824422
    tewues
    Poziom 11  
    Kolego,

MHDD pracuje TYLKO z dyskami ustawionymi jako MASTER!
    Dysk SLAVE nie będzie widziany, niestety!

Pozdrawiam

- Tomasz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem NTFS, na którym po zalogowaniu do Windows pojawia się niebieski ekran z informacją o błędach dysku i konieczności sprawdzenia go narzędziem Scandisk. Scandisk zawiesza się około 50% postępu. Próby reinstalacji systemu Windows kończą się błędami podczas nagrywania i niemożnością uruchomienia systemu. Formatowanie dysku nie rozwiązuje problemu, a nawet uruchomienie Windows z Live CD kończy się niebieskim ekranem. Dysk ma dwie partycje, na jednej system działa poprawnie, na drugiej problem się utrzymuje. Wskazano konieczność sprawdzenia dysku pod kątem uszkodzonych sektorów oraz odczytu SMART za pomocą programu MHDD, który jednak nie wykrywa dysku, prawdopodobnie z powodu ustawienia dysku jako slave zamiast master. Zasugerowano również weryfikację pamięci RAM oraz możliwych konfliktów sprzętowych, takich jak karty rozszerzeń i przerwania, które mogą powodować problemy z uruchomieniem Live CD i błędy systemowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA