logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd formatowania partycji C podczas reinstalacji systemu Windows

Miras88 05 Wrz 2011 20:05 5117 21
REKLAMA
  • #1 9898350
    Miras88
    Poziom 11  
    Zaczęło się od tego, że chciałem zainstalować ponownie system na partycji C. Odpaliłem Instalatora przechodzę do formatowania i wyskakuje błąd:
    "Nie można sformatować partycji na tym dysku".

Próbowałem formatować w NTSF i FAT32 ale zawsze kończyło się tak samo-komunikatem. Na tym dysku (partycja D) mam dane, które chciałbym odzyskać.

Zmieniałem zworki aby uczynić ten dysk jako slave i podpiąłem drugi na którym również mam system, nadałem mu master. Jest konflikt, gdy podłącze drugi dysk, nie ważne jak ulokowane są zworki, zawsze jeden z dysków znika i cd-rom na IDE2 również, dlatego też nie mogę odpalić linuxa z live-cd.

Gdy w miejsce cd-romu podpiąłem ten dysk z danymi, to w końcu go wykrył w biosie jako drugi. System uruchomiłem z dysku awaryjnego. Jednak w systemie nie wykrył tego dysku z danymi, dopiero po restarcie wykrył jako jednolity dysk, nie wyświetlając drugiej partycji. szło jedynie go sformatować, ale tego oczywiście nie zrobiłem.

Męczyłem się cały dzień, nie udało mi się nic zrobić. Dlatego proszę o pomoc w temacie.

Próbowałem również przywrócić podstawowe usługi systemu Windows z płyty (jak jeszcze wykrywał cd-rom), jednak po ponownym uruchomieniu, pojawiał się ekran z kolorowymi i migającymi artefaktami w trybie znaków. :|
  • REKLAMA
  • #2 9898369
    nece616
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Próbowałeś formatu za pomocą programu GPparted?
  • REKLAMA
  • #3 9898417
    Miras88
    Poziom 11  
    Cytat:
    Próbowałeś formatu za pomocą programu GPparted?

Nie próbowałem, mam nadzieję, że odpali z pamięci USB, taką wersję też pobrałem.

W instalatorze XP wykrywa mi tylko partycję podstawową C:, natomiast pozostałą część jako nieprzydzieloną.

Nagrałem tylko na pamięć flash live-cd Damn Small Linux jednak nie bootuje na starcie.
  • #5 9898471
    Miras88
    Poziom 11  
    No właśnie gdy podłącze ten dysk to inne dyski i cd-rom znikają, pozostają pola NONE. Dziwię się, bo dyski mam podłączone do IDE1 natomiast cd-rom ma zworkę na "slave" i jest podpięty pod kontroler IDE2, zmieniałem również na "master" i "cable select" ale nie wykrywa CD-Romu przy tym dysku a z USB flasha nie bootuje nic.
  • REKLAMA
  • #6 9898509
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    To jak uruchomiłeś instalatora windowsa?.Zostaw tylko ten dysk i CD.
  • #7 9898538
    Miras88
    Poziom 11  
    na początku jeszcze wykrywał cd-rom, teraz już w ogóle. Muszę znów wszystko rozkręcić i pozmieniać, może listwa na ide2 nie działa. Podpinałem pod nią dyski i również nic nie wykryło.
  • #8 9899016
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    A gdy ten dysk jest odłączony, to pozostałe są prawidłowo wykrywane?
  • #9 9899091
    Miras88
    Poziom 11  
    W końcu udało mi się podłączyć oba dyski tak, że systemowy jest widoczny jako pierwszy.

Wykrywa również drugi dysk w systemie, lecz tylko jedną partycję, tą mniejszą gdzie wcześniej był system. Musiałem użyć komendy FIXMBR w konsoli odzyskiwania.

W zarządzaniu dyskami w panelu sterowania, wyświetla dysk jako zdrowy i jego pełny rozmiar 111Gb, dostępna jest jedynie partycja 32GB, nie pyta o formatowanie, czyli jest sprawna. Jednak domyślne dla tego dysku było formatowanie NTSF a obecnie wyświetla jako FAT32.

Uruchomiłem też GParted i wyświetlił partycje jako nieokreślone, szary kwadrat obok.
  • #11 9899201
    Miras88
    Poziom 11  
    Ok podaję logi z SIW i GSMART, chciałem zrobić skanowanie HD tune ale wyskoczył błąd.
    Załączniki:
    • 104417.txt (1.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SAMSUNG_SP1203N_S00QJ10Y442099_2011-09-05.txt (8.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 9899272
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Dysk ma przynajmniej jeden uszkodzony sektor i ma problem z logicznymi uszkodzeniami. Zalecam kopię posektorową na sprawny nośnik i praca na kopii a dysk do diagnostyki.
  • #13 9899346
    Miras88
    Poziom 11  
    A jak mogę odzyskać pliki z uszkodzonego dysku? Pliki na dysku nie są widoczne, po wejściu dysk jest pusty.

Ściągnąłem File Scavenger 3.2, może się uda odzyskać cokolwiek.
  • #14 9899882
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Kopia posektorowa przerzuca na drugi nośnik lub do pliku wszystko z dysku źródłowego, nie patrząc na puste miejsce, błędy itp. Procedura kopii posektorowej i zalecenia odnośnie jakim programem to zrobić opisane na elektrodzie.
  • #15 9900609
    Miras88
    Poziom 11  
    A jest możliwość zrobienia kopii po sektorowej na dysk zewnętrzny USB? Niestety, nie posiadam dysku ATA z podobną lub większa pojemnością, jedynie dysk zewnętrzny USB.
  • #16 9901575
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Najpierw sprawdź Taśmy i piny złącza dysku. Mam wrażenie że masz tutaj problem.
  • #17 9902742
    Miras88
    Poziom 11  
    Próbowałem już wszystkich możliwych kombinacji ze zworkami i taśmami dysków. Ten dysk z danymi trudno podpiąć pod IDE1 z dyskiem głównym, zawsze zachodzi konflikt między którymś z dysków i wyświetlany jest tylko jeden z nich. Jedyną możliwością jest podłączenie dysku z danymi pod IDE2 zamiast CD-ROMU, wtedy jest wyświetlany.

No i dodam, że pojawia się komunikat: "secondary ide channel no 80 conductor cable installed"
  • REKLAMA
  • #18 9903224
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Coś mi tu nie gra z tymi zworkami sprawdź piny na złączu ATA bo komunikat mówi że kabel nie ma 80 żył tylko 40 żył a powinien mieć 80 żył.
  • #19 9935370
    Miras88
    Poziom 11  
    Zmieniałem już taśmy na inne, ale za każdym razem pojawia się ten komunikat dla IDE2, gdy włożę zworkę na tym HDD na slave to nie ma szans, aby został wykryty.

Wykrywa go jako master na IDE2
  • #20 9936767
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Sprawdź Piny.
  • #21 9957662
    Miras88
    Poziom 11  
    Sprawdzałem już piny, wszystkie są ok. Jedynie zworki luźno się trzymały, dlatego trochę odgiąłem piny aby trzymały.

No chyba, że na płycie głównej coś nie gra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas reinstalacji systemu Windows na partycji C, gdzie pojawił się błąd "Nie można sformatować partycji na tym dysku". Próby formatowania w systemach plików NTFS i FAT32 nie przyniosły rezultatu. Użytkownik miał trudności z wykryciem dysków w BIOSie, co prowadziło do konfliktów przy podłączaniu dodatkowych dysków. Po zastosowaniu komendy FIXMBR, system wykrył tylko jedną partycję na uszkodzonym dysku, a GParted wskazał partycje jako nieokreślone. Użytkownik rozważał użycie oprogramowania do odzyskiwania danych, takiego jak File Scavenger, oraz kopię posektorową na inny nośnik. Problemy z wykrywaniem dysków mogą być związane z niewłaściwym podłączeniem kabli IDE oraz zworkami. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia SMART dysku oraz pinu złącza ATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA