logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o radiotelefonie Yaesu FT-100 - użytkowanie i cena używanych modeli

Pioneer666 05 Lip 2009 13:44 12410 17
REKLAMA
  • #1 6741186
    Pioneer666
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Co sądzicie o radiotelefonie yaesu ft 100? Może ktoś z was posiadał lub posiada to radio, więc proszę o opinię :D Czy pracuje ono na zwyklym paśmie cb 11m, ogólnie jak się sprawuje i w jakim przedziale cenowym można znaleść używane...
    Dzięki za informacje,pozdrawiam :D

Post był raportowany.
    TRCVR-y firmy YAESU nie służą do pracy w paśmie CB. FT-100 nie pracuje na 27MHz.
    Regulamin pkt. 8.1 . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 6743778
    SQ4O
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Przyłącze się do tego tematu.

Posiadam FT-100D z zamontowanym TCXO i filtrem 500Hz do CW.

Radiu można odblokować nadawanie w paśmie CB. Modulacja tego radia w AM mi się kompletnie nie podoba (może trzeba pobawić się ustawieniami - mi się nie chciało). Bez filtru do AM radio słyszy byle jak :(

Jeżeli chodzi o pracę na pasmach krótkofalarskich to nie powiem, że radio powala - ale jak na radio "mobilowe" to jest OK.
  • REKLAMA
  • #3 6744971
    Foton
    Poziom 11  
    Moim zdaniem lepiej chyba zainwestować w jakiegoś niedrogiego Kenwooda lub Icoma. Yaesu zawsze miało jakąś taką płytką dynamikę, w przeciwieństwie do konkurentów...
  • #4 6745955
    SQ4O
    Poziom 18  
    Miałem okazję porównać IC-706MKIIG ze swoim FT-100D --- YAESU wypadło lepiej. Pracując na CW (wołając DX'a) FT-100D było dla mnie dynamiczniejsze.

Oba radia miały zamontowane filtry do CW (500Hz).
  • #5 6747607
    Pioneer666
    Poziom 10  
    W danych technicznych zakres pracy tego radia to pasmo od 160m do bodajże 2m więc i 11m... więc dlaczego praca na tym paśmie tym radiem jest "nielegalna"?
    Słuchajcie a jakich używacie anten? (radio ma dwa wyjścia)...
  • #7 6747729
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam serdecznie na wstępie muszę zaznaczyć, iż radio Yaesu Ft100 kupilem okazjonalnie na ebay-u niemieckim.
    Okazjonalnie ponieważ miał uszkodzone końcówki mocy na KF czyli 1,8-50MHz. temat opisywany na forum.
    Przez pewien okres pracowałem z samego Drivera ale moc była b. mała około 2-5W w zależności od pasma.
    Radio było odblokowane ale praca na CB w emisji AM była nie za dobra - ft 100 ma problemy z dynamiką audio przy nadawaniu w AM.
    Dobrze sprawuje sie natomiast w SSB i FM. Po około 2 miesiącach zamontowałem końcówki zastępcze RD15HVF1 bodajże. Otrzymałem z nich <30W.
    Co w zupełności wystarcza do mobila gdzie go używam. Radio kupiłem z mikrofonem Yeasu bez klawiatury DTMF (numerycznej).
    Aby poprawić modulację w AM na "alletanio" kupiłem wzmacniacz mikrofonowy za 9,99
    Poprawa była ale cudów nie ;-). Ważne w AM należy zmniejszyć w menu mic gain-a na około 15 - 20. Dowiedziałem się że problemy z AM w Yaesu to normalka i nie zależą od moich końcówek. Należy też dodać iż odsłuch w AM jest szeroki - radio potrafi zbierać nawet 3 kanały CB na jednym.
    Ale czułość jest super słychać 20-30km z auta przy dobrym otoczeniu - radio ma 2 tłumiki wiec i z tym sobie radzę.
    Inne pasma chodzą ok mimo iż nie posiadam dodatkowych filtrów korespondenci chwalą zawężenie na SSB co sprzyja pracy DX-owej.

+ dużo pasm krótkofalarskich w jednym radiu
    + zdejmowany panel
    + małe wymiary
    + wszystkie emisje
    + dużo komórek pamięci
    + szeroki odbiór (pasmo lotnicze i mundurowe)
    + menu głównym i serwisowym można ustawić prawie wszystko

- gorsza modulacja w AM
    - głośne wentylatory jak używasz na bazie w zaciszu domu
    - podłączenie anten za pomocą gniazd na kablech - szybciej ulegają uszkodzeniu przy cyklicznym wymontowywaniu radia
    - na niektórych częstotliwościach słyszane nośne które wytwarzają poszczególne generatory w radiu. (do pominięcia)

73! Maciej - SQ2MMV - Lębork
  • #8 6750688
    SQ4O
    Poziom 18  
    ... może i dynamika FT-100D by się poprawiła po zamontowaniu w nim filtru do AM - ja takowego nie posiadam --- do pracy a CB paśmie używam ALAN'a 18 :)
  • #9 6753319
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Pioneer666 napisał:
    W danych technicznych zakres pracy tego radia to pasmo od 160m do bodajże 2m więc i 11m... więc dlaczego praca na tym paśmie tym radiem jest "nielegalna"?
    Słuchajcie a jakich używacie anten? (radio ma dwa wyjścia)...

Pioneer666 Ty chyba wogóle nie zdajesz sobie sprawy co to jest pasmo CB. Jak i również nie masz pojęcia o Podstawach Prawnych.

Coś mi się wydaje, że jesteś jednym z tych użytkowników, którym wydaje się, że pasmo CB 27MHz - to jedyne częstotliwości na świecie i można tam robić co tylko się chce - .

Z FT-100 dlatego nie możesz nadawać, ponieważ to radio NIE ma fabrycznie pasma CB. Oczywiście istnieje możliwość rozblokowania nadajnika ale to nie świadczy o tym, iż można z tego radia nadawać (na 11m).

W paśmie 27MHz również obowiązują pewne przepisy np. dopuszczalna moc nadajnika, która wynosi dla emisji AM = 4Waty.
    FT-100 może nadawać z mocą około 100W, więc jest sprzeczność co do 4Watów w AM na CB.

Na 27MHz należy nadawać na radiach CB i tylko CB.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 6757467
    Pioneer666
    Poziom 10  
    Rozumiem o co chodzi,to trochę tak jak by auto posiadało alarm ale nie można go używać ze względu na nie ten rodzaj pilota :D Oczywiście prawo rzecz święta i jak najbardziej nie mam zamiaru nic tutaj kwestionować... Chcę tylko dowiedzieć się czy ogólnie to radio dobrze się sprawuje.
    Pozdrawiam...
  • #11 6758609
    SQ4O
    Poziom 18  
    "pioneer666" - FT-100D osobiście uważam za najlepsze radio do auta ...

P.S. - nie wspominam tu o IC-7000 bo to już zupełnie inna półka ;)
  • REKLAMA
  • #13 6777581
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam po przerwie...
    Akcesoria do tego radia są już chyba nie produkowane. Najwięcej rzeczy widziałem na ebay-u tym za wielką wodą... Jak ktoś miałby namiary i dostęp do filtrów AM do tego radia to dopisuje się do chętnych zakupienia.
  • #14 6781037
    rysiek grabowka
    Poziom 11  
    Filtry montuje się na płycie głównej. Jak zdemontujesz obudowę radia to powinieneś zobaczyć miejsca (biała otoczka) z napisem AM option filter :)
  • #15 6905727
    Pioneer666
    Poziom 10  
    Hey,odświeżę trochę temat :-) Może jest jeszcze ktoś kto powie coś na temat wad i zalet tego radia (oczywiście wielkie dzięki przedmówcom za informacje,szczególnie SQ2MMV i SQ4O) :-)

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 10.2.
    Proszę nie nabijać liczników i pamiętać, że podziękowania oznaczają zamknięcie tematu...

• #17 6948990
    Pioneer666
    Poziom 10  
    Dość popularne radio IC 706 posiada bodajże te same końcówki,inne transceivery prawdopodobnie też z nich korzystają ;-) FT 100 ma plus w postaci szerokiego zakresu odsłuchu,no i wizualnie (moim zdaniem) wyprzedza radia w tej klasie cenowej dlatego mam go na uwadze :-)
  • #18 6957022
    Pioneer666
    Poziom 10  
    Widzę że temat chyba się wypalił :-) Więc zgodnie ze wskazówką moderatora ;-) temat można zamknąć... Wszelkie wątpliwości będę wyjaśniał na priv'ach... Dzięki z góry koledzy za zainteresowanie tematem i odpowiedzi,pozdrawiam i mam nadzieję do usłyszenia na falach eteru :-) 73

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radiotelefon Yaesu FT-100D jest urządzeniem przeznaczonym głównie do pracy na pasmach krótkofalarskich od 160m do 2m, nie posiada fabrycznie pasma CB (27 MHz) i nadawanie na tym paśmie jest nielegalne ze względu na przepisy dotyczące mocy i rodzaju urządzeń dopuszczonych do użytku. Możliwe jest odblokowanie nadajnika do pracy na paśmie CB, jednak emisja AM charakteryzuje się słabą dynamiką i niską jakością modulacji, co jest powszechnie zgłaszanym problemem. Poprawę jakości AM można uzyskać poprzez zastosowanie filtra AM (500 Hz) montowanego na płycie głównej radia oraz wzmacniacza mikrofonowego, choć efekty są ograniczone. W trybach SSB i FM radio sprawuje się dobrze, oferując moc do około 30 W po wymianie uszkodzonych końcówek mocy na tranzystory RD15HVF1. Problemy z dostępnością i wymianą końcówek mocy są znane i mogą stanowić wyzwanie serwisowe. Akcesoria i filtry do FT-100D są obecnie trudno dostępne, najczęściej oferowane na aukcjach zagranicznych. W porównaniu z innymi modelami, takimi jak Kenwood, Icom czy IC-706MKIIG, opinie są podzielone – niektórzy użytkownicy wskazują na lepszą dynamikę FT-100D w pracy CW, inni preferują konkurencję ze względu na lepszą dynamikę audio. Cena używanych modeli zależy od stanu technicznego i wyposażenia, a radio jest cenione za szeroki zakres odsłuchu i estetykę wykonania, szczególnie jako radio mobilne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA