Witam serdecznie na wstępie muszę zaznaczyć, iż radio Yaesu Ft100 kupilem okazjonalnie na ebay-u niemieckim.
Okazjonalnie ponieważ miał uszkodzone końcówki mocy na KF czyli 1,8-50MHz. temat opisywany na forum.
Przez pewien okres pracowałem z samego Drivera ale moc była b. mała około 2-5W w zależności od pasma.
Radio było odblokowane ale praca na CB w emisji AM była nie za dobra - ft 100 ma problemy z dynamiką audio przy nadawaniu w AM.
Dobrze sprawuje sie natomiast w SSB i FM. Po około 2 miesiącach zamontowałem końcówki zastępcze RD15HVF1 bodajże. Otrzymałem z nich <30W.
Co w zupełności wystarcza do mobila gdzie go używam. Radio kupiłem z mikrofonem Yeasu bez klawiatury DTMF (numerycznej).
Aby poprawić modulację w AM na "alletanio" kupiłem wzmacniacz mikrofonowy za 9,99
Poprawa była ale cudów nie

. Ważne w AM należy zmniejszyć w menu mic gain-a na około 15 - 20. Dowiedziałem się że problemy z AM w Yaesu to normalka i nie zależą od moich końcówek. Należy też dodać iż odsłuch w AM jest szeroki - radio potrafi zbierać nawet 3 kanały CB na jednym.
Ale czułość jest super słychać 20-30km z auta przy dobrym otoczeniu - radio ma 2 tłumiki wiec i z tym sobie radzę.
Inne pasma chodzą ok mimo iż nie posiadam dodatkowych filtrów korespondenci chwalą zawężenie na SSB co sprzyja pracy DX-owej.
+ dużo pasm krótkofalarskich w jednym radiu
+ zdejmowany panel
+ małe wymiary
+ wszystkie emisje
+ dużo komórek pamięci
+ szeroki odbiór (pasmo lotnicze i mundurowe)
+ menu głównym i serwisowym można ustawić prawie wszystko
- gorsza modulacja w AM
- głośne wentylatory jak używasz na bazie w zaciszu domu
- podłączenie anten za pomocą gniazd na kablech - szybciej ulegają uszkodzeniu przy cyklicznym wymontowywaniu radia
- na niektórych częstotliwościach słyszane nośne które wytwarzają poszczególne generatory w radiu. (do pominięcia)
73! Maciej - SQ2MMV - Lębork