logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-94: Gruba linia po miesiącu pracy, co sprawdzić?

madee 06 Lip 2009 09:31 2182 7
REKLAMA
  • #1 6743973
    madee
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam

Ostatnio prosiłem o pomoc w ożywieniu tego sprzętu.
    Wymienione kondensatory w zasilaczu i chodził. Linia cieniutka
    i wyraźna. Około miesiąca pracy wszystko OK. Teraz linia stała się gruba.
    Wygląda to tak jakby plamka trafiała poza luminofor i rysuje nie punktem a kółkiem. Stało się to nagle. Regulacja ostrości działa /gruba linia rozmywa się przy regulacji/, jasność tak samo, przesuniecie pion, poziom OK. Co może być nie tak.
    Od czego zacząć poszukiwania przyczyny? Dołączam zdjęcia przebiegów 100Hz i 10KHz. Napięcia +12, -12, 5 V OK.Oscyloskop C1-94: Gruba linia po miesiącu pracy, co sprawdzić?, Oscyloskop C1-94: Gruba linia po miesiącu pracy, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6744455
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 269
    Wypadało by sprawdzić na początek czy lampa ma właściwe zasilanie na elektrodach, gdyż jak widać na fotkach, strumień nie jest zogniskowany. Łącznie z wartością wysokiego napięcia na anodzie.
  • REKLAMA
  • #3 6745132
    madee
    Poziom 11  
    Pomiar napięć 100V =115
    200V=215
    +/-12V = równiutkie 12
    Pomiary na cokole lampy:
    Żarzenie mierzone względem WN piny 1 i 14 po 5V wg serwisówki 5,7-6,9V
    pin 7 66V wg producenta 60-80V względem korpusu
    pin 8 68V wg producenta 60-80V względem korpusu
    pin 9 11,7V wg producenta 10V względem korpusu
    pin 10 130V wg producenta 100-180V względem korpusu
    pin 11 122V wg producenta 100-180V względem korpusu
    pin 12 11,6V wg producenta 10V względem korpusu
    pin 13 nie obsadzony wg producenta 0-100V względem korpusu

piny 2,3,5 to WN , niemam pomysłu jak je zmierzyć

na elektrodzie znalazłem w innym wątku podpowiedź aby odpiąć odchylanie V, odpiąłem piny 7 i 8 wg mnie to właśnie Y.
    Po załączeniu kreseczka prosta i cieniutka jak należy,
    regulacja ostrości OK.czyli wysokie chyba OK.
    Może tam nalezy szukać w odchylaniu pionu?
  • REKLAMA
  • #5 6746005
    madee
    Poziom 11  
    One poszły na pierwszy strzał przy okazji naprawy wysokiego.
    Namierzyłem jeszcze tetnienie na zasilaniu +/-12V Amplituda 0,3V i częstotkiwość 10MHz/tyle pokazał zopan a w oscyloskopie o zakresie do 10MHz zaczelo brakowac podstawy czasu przy obserwacji/ na zasilaniu 100V tez lekka piłka ale to nie jest stabilizowane. Wymienie jeszcze raz te kondensatory moze jakies wadliwe.

Kondensatory wymienione - bez efektu.
    Napięcia na tranzystorach płytki Y1 identyczne jak podaje serwisówka ,
    jedynie tranzystory T9 i T10 na kolektorach zamiast max 7,8V , mają po 11V. Co ciekawe oscykloskop przeleżał dobę i po włączniu było Ok
    przez OK 30s i pozniej znowu gruba linia.
  • #6 6755022
    madee
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany.
    Nie miałem pomysłów na naprawę i chciałem odłożyć sprzęt na półkę.
    Po założeniu metalowej obudowy i podłączniu działa poprawnie.
    I jeszcze 5 razy zdejmowałem i zakładałem obudowę i bez niej przebiegi jak na zdjęciach - z obudową wszystko jak należy.
    Mój błąd że nie zaznaczyłem że ten efekt pojawił się jak
    oscyloskop popracował chwilę bez obudowy.
    Nie wiem czy każdy C1-94 tak ma , w warsztacie nie znalazłem zródła tych zakłóceń. Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 6761291
    madee
    Poziom 11  
    Również mi się tak wydaje , spróbuję ekranować poszczególne fragmenty
    płytek może zawężę obszar poszukiwań.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Oscyloskop C1-94 po około miesiącu pracy zaczął wyświetlać grubą, rozmytą linię zamiast cienkiej i wyraźnej. Regulacja ostrości, jasności oraz przesunięć pionowego i poziomego była sprawna, a napięcia zasilające (+12V, -12V, 5V, 100V, 200V) mieściły się w normie według serwisówki. Pomiar napięć na lampie wskazywał prawidłowe wartości, jednak po odłączeniu odchylania pionowego (piny 7 i 8) linia wracała do cienkiej i ostrej. Wymiana elektrolitów w zasilaniu pionu nie przyniosła poprawy, a na zasilaniu +/-12V stwierdzono tętnienia o amplitudzie 0,3V i częstotliwości około 10 MHz. Po dłuższym wyłączeniu oscyloskop działał poprawnie przez około 30 sekund, po czym problem powracał. Ostatecznie okazało się, że problemem były zakłócenia elektromagnetyczne pojawiające się przy pracy bez metalowej obudowy. Po założeniu obudowy oscyloskop działał prawidłowo, a zdjęcia i ponowne zakładanie obudowy potwierdziły wpływ ekranowania na jakość przebiegów. W dalszych poszukiwaniach planowano ekranowanie poszczególnych fragmentów płytek w celu zawężenia źródła zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA