logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zastąpić kondensator WIMA MP3-X2 w spawarce inwerterowej?

white88 06 Lip 2009 11:35 2681 5
REKLAMA
  • #1 6744330
    white88
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam, mam pytanie odnośnie kondensatora firmy WIMA o oznaczeniach MP3-X2 jest to kondensator jak na zdj. uszkodzony w spawarce inwerterowej i moje pytanie brzmi czym mogę go zastąpić?
    KMP jakiś czy co?Bo sam nie wiem co wsadzić aby było dobrze i nie poszedł ogień.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.[/img]
  • REKLAMA
  • #2 6744415
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Daj równolegle 3 sztuki MKP10 0.33uF/400V - zajmą na pewno więcej miejsca ale będą trwalsze.
  • REKLAMA
  • #3 6744416
    MamAtE
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam,
    white88 napisał:
    Witam, mam pytanie odnośnie kondensatora firmy WIMA o oznaczeniach MP3-X2 jest to kondensator jak na zdj. uszkodzony w spawarce inwerterowej i moje pytanie brzmi czym mogę go zastąpić?
    KMP jakiś czy co? Bo sam nie wiem co wsadzić aby było dobrze i nie poszedł ogień.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.
    każdym innym podobnym, ale - co bardzo ważne - co ma w swym oznaczeniu X2.
    Są to kondensatory przeznaczone właśnie do filtrów sieciowych prądu przemiennego 230V~/50Hz, m. in. do przetwornic, które włącza się pomiędzy przewody zasilające.

Pozdrawiam

P.S. Jakbyś nic nie znalazł to mam takie kondensatory (rozstaw do druku 22,5mm) , ale 470nF/275V~, lecz nie stoi na przeszkodzie by połączyć dwa równolegle.
  • REKLAMA
  • #4 6744658
    white88
    Poziom 12  
    -RoMan- napisał:
    Daj równolegle 3 sztuki MKP10 0.33uF/400V - zajmą na pewno więcej miejsca ale będą trwalsze.

Na 3 równolegle raczej nie ma szans bo potrzebuje 4 sztuki tego kondensatora co by dało 12.A płytka jest strasznie ograniczona a co najgorsze jest dwustronna co troszkę utrudni mi prace ale z tym sobie poradzę.

MamAtE dzięki bardzo, w takim razie będę szukał kond. tych X2.
    W spawarce fazy poszły na zero i się zrobił straszny sajgon wszystkie 3 prawie cale pociekły a jeden pęknął.
  • REKLAMA
  • #6 6745372
    white88
    Poziom 12  
    Mam nadzieję że dostane normalnie w elektronicznym sprawdzę na dniach jak nie to coś wybiorę z ww. stron.Dzięki bardzo za pomoc.
REKLAMA