logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6280 - ekran LCD przygasa, odwraca się i traci kolory

goodmaster 06 Lip 2009 12:33 1403 7
REKLAMA
  • #1 6744491
    goodmaster
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam, mam problem z 6280, mianowicie odpalam nokie, i uruchamia się ale podświetla tylko LCD i nic na nim nie widać. Po chwili klikania widać wszystko ;-) na nim, lecz poklikam z 15 sekund i nagle traci kolory (linie na ekranie) i zaczyna przygasać i znowu nic nie widać tylko podświetlenie LCD. I po chwili nawalania znowu sie wlaczy i widac kolory itp i znowu to samo, czasem jeszcze jak zaczyna przygasać to ekran sie odwroci do 'gory nogami' :-D Co to może być?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6744548
    goodmaster
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    może taśma? Bo lcd czasem działa heh
  • REKLAMA
  • #4 6744618
    Kubiak19
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Z reguły to wina lcd, ale akurat w tym modelu to nie ma 100% odpowiedzi. Trzeba sprawdzić w serwisie.

Pozdro.
  • #5 6745416
    R*
    Poziom 29  
    Ocena: 52
    Możesz zacząć od softu (ale to raczej nic do rzeczy nie ma)
    Pierwszy na liście do wymiany jest LCD, potem ew. można patrzeć na filtry, lub kolejno taśma.
  • #6 7952238
    JohnCTN
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam, a ja mam podobny problem.

Wyswietlacz mi pokazywal rozne kreski itd. myslalem, ze sie zabrudzil opilkami jakimis i postanowilem go wyczyscic, po wyczyszczeniu, widac ze lcd jest podswietlany, ale caly czas jest czarny.
    Kupilem oryginalna tasme do 6280, wymienilem ja i nadal to samo, czyli ekran jest podswietlony ale ekran jest czarny. No i teraz jestem w kropce, bo nie wiem co z robic z tym aparatem :(

pozdrawiam

JohnCTN
  • REKLAMA
  • #7 7952265
    laskowskiGSM
    Poziom 10  
    John, masz uszkodzone filtry od lcd prawdopodobnie lub sam lcd.
  • #8 7952430
    JohnCTN
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    znalazlem uszkodzenie ....tasiemka ktora jest przy samym LCD :(

Chyba nie chce mi sie juz bawic z tym telefonem, tak wiec sprzedam go na czesci, tylko wczesniej zaniose go do ery i zdejme simlocka, moglem to dawno zrobic a nie potrzebowalem tego robic. Moze jest ktos zainteresowany ? ogolnie mowiac mam plyte glowna 100% sprawna, klawiaturki obie w bdb stanie , korpus, slide, nowa tasiemka do LCD, tylna klapka i przednia w stanie takim sobie (przednia ma peknieta szybke od LCD, tak wiec raczej nie ma co tego dolaczac.)

pozdrawiam

JohnCTN

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia 6280, którego ekran LCD początkowo podświetla się, ale nie wyświetla obrazu, następnie po chwili pojawia się obraz, który po około 15 sekundach traci kolory, przygasa, a czasem odwraca się do góry nogami. Wskazywane przyczyny to uszkodzony wyświetlacz LCD, uszkodzona taśma łącząca LCD z płytą główną lub uszkodzone filtry LCD. Próby wymiany taśmy nie przyniosły poprawy, co sugeruje konieczność wymiany samego LCD lub naprawy filtrów. Zalecane jest sprawdzenie urządzenia w serwisie. Jeden z użytkowników posiada części zamienne, w tym nową taśmę i sprawną płytę główną, ale z uszkodzonym ekranem i szybą. Próba aktualizacji oprogramowania (softu) raczej nie rozwiązuje problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA