logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migoczący monitor a promieniowanie z tyłu telewizora ochrona

nerio_el 06 Lip 2009 18:23 3193 16
REKLAMA
  • #1 6745660
    nerio_el
    Poziom 2  
    Witam,

Pisze w tym dziale gdyż temat dotyczy częściowo monitora i częściowo telewizora. Oba CRT.

Otóż od kilku dni zauważyłem migotanie monitora przy którym pracuje, po dłuższej analizie znalazłem przyczynę. Przyczyną okazał się kupiony 2 dni wcześniej telewizor 29" ustawiony za ścianą w drugim pokoju.

Aktualnie sytuacja wygląda tak że oba ustawione są do siebie tyłami w odległości około 60 cm, zaś pomiędzy nimi znajduje się tylko wewnętrzna ściana z cegły.

Problem pojawia się gdy telewizor zostaje włączony, skutecznie uniemożliwia to pracę przy monitorze komputera przez dłuższy czas, ze względu na migotanie obrazu i wpływ powyższego na oczy.

Moje pytanie brzmi czy ktoś z was zna działający sposób na wyeliminowanie tego promieniowania przy pomocy np jakiegoś ekranu ?
    Czy takie podejście do sprawy ma sens, dodam ze przemeblowanie jest dość dużym problemem.
  • REKLAMA
  • #2 6745830
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Czy kontakty do których są podłączone są sprzęty są uziemione?
    Nie mam pojęcia czy to coś da ale proponuje na probe dać za monitor blachę jakąś i ją uziemić (np do kaloryfera).
  • #3 6745917
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    mnich13 napisał:
    Czy kontakty do których są podłączone są sprzęty są uziemione?
    Nie mam pojęcia czy to coś da ale proponuje na probe dać za monitor blachę jakąś i ją uziemić (np do kaloryfera).

1. Co ma uziemiony kontakt do telewizora ze zwykłą wtyczką?
    2. Skąd pomysł że kaloryfer jest uziemieniem.
  • REKLAMA
  • #4 6746171
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Jestem absolutnie pewien,że sugerujesz nieistniejące zjawisko,te sprzęty nie mogą oddziaływać na siebie ,,promieniowaniem".
  • #5 6746204
    nerio_el
    Poziom 2  
    Niestety gniazdka nie mają bolców z uziemieniem :(

Próbowałem wstawić ze monitor aluminiowy ekran (stosowany do odbijania ciepła od ściany za kaloryferem) i podłączony do kaloryfera który w tym przypadku jest uziemieniem - niestety nic to nie dało.

Co do odpowiedzi ze sugeruje nie istniejące zjawisko niestety tak nie jest migotanie monitora jest tak wyraźne że widzi go każda osoba - po wyłączeniu telewizora za ścianą zjawisko ustaje.
  • #6 6746214
    ajpier
    Poziom 36  
    A co się stanie jeśli odsuniesz maksymalnie monitor lub cały komputer od ściany.
  • REKLAMA
  • #7 6746297
    nerio_el
    Poziom 2  
    Kiedy odsuwam monitor od ściany efekt migotania ustaje. Całkowicie gdy monitor jest na krawędzi biurka tak ze nie ma już miejsca na klawiature :(
    Gdy jest pod ścianą meczy wzrok.

Mam pytanie czy takie efekty wystąpią tez jeśli zamieniłbym CRT na LCD ? (aktualni nie mam w domu LCD aby to sprawdzić)
  • REKLAMA
  • #8 6746328
    ajpier
    Poziom 36  
    Nie wiem. Powiem szczerze że nie spotkałem się z taką reakcją monitora mimo że z ciekawości zbliżyłem mój monitor do telewizora. Zapewne problem dotyczy ekranowania lub też jego braku.
  • #9 6746387
    cirrostrato
    Poziom 38  
    nerio_el napisał:
    Kiedy odsuwam monitor od ściany efekt migotania ustaje. Całkowicie gdy monitor jest na krawędzi biurka tak ze nie ma już miejsca na klawiature :
    Czyli odsunięcie monitora o ca 40cm(mierzę swoje biurko) eliminuje zjawisko a ściana z cegły(min20cm z tynkiem) nie?Naprawiam 30 lat telewizory,wiele widziałem ale dalej twierdzę,że sugerujesz nieistniejące zjawisko.Postaw TV i monitor OBOK siebie,co się wtedy dzieje?
  • #10 6746418
    nerio_el
    Poziom 2  
    Wlasnie tez tak uwazam, moze z ekranem monitora sie cos dzieje. Dlatego chcialem ewentualnie czyms innym ekranowac przestrzen pomiedzy nimi. Monitor to Hyundai ImageQuestQ770

Choc kiedy za scianą stal inny telewizor problemu nie bylo :(

Dodano po 5 [minuty]:

do cirrostrato:

Biurko ma okolo 80cm jednak odsuniecie monitora faktycznie okolo 40 cm niweluje problem - sciana tak jak piszesz - wiecej nie bedzie miala. Nie mam powodu aby sugerować cos co nie istnieje i szukac na necie rozwiazania. Niestety nie udowodnie ci ze jest inaczej bo to trzeba zobaczyc.
  • #11 6746625
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    nerio_el napisał:

Choc kiedy za scianą stal inny telewizor problemu nie bylo :(

Daj im czas może się muszą przyzwyczaić do siebie bo zarazie się gryzą ;P
  • #12 6746850
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Prawdopodobnie tv ma mocna cewke rozmagnesowujaca , mozesz sprobowac ja odpiac albo dorobic jakis wylacznik bo moze od czasu do czasu byc potrzebna.
  • #13 6747602
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Wszystkie kolorowe crt mają cewki rozmagnesowujące ale one działają(są zasilane) tylko na starcie sprzętu,jeśli by cały czas działały to wtedy dopiero było by wesoło na ekranie.
  • #14 6747641
    submariner
    Poziom 32  
    Tyle ,ze te cewki o ile pamietam odlaczane sa pozystorami a takie odlaczenie nie jest 100% praktycznie dzialanie cewek jest tylko oslabiane pozystory czasami traca swoje wlasciwosci mialem cos takiego z 2 pozystorami jak jeden padl - utlenily sie kontakty - to nie jest hermetyczna konstrukcja to drugi cos mieszal z cewkami nie pamietam dokladnie bo dosc dawno temu ale udalo sie naprawic pozystory-wyczyscic i pomimo odradzania kolegow z forum posmarowac smarem silikonowym ,od paru lat jest po problemie.
  • #15 6747663
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    cirrostrato napisał:
    ...twierdzę,że sugerujesz nieistniejące zjawisko...

Spotkałem się z takim zjawiskiem , pomogło przestawienie obu urządzeń (razem wyszło ponad metr) . Był to stary telewizor 29" i stary monitor 15" .
    Podobny przypadek : monitor CRT 19" po drugiej stronie ściany mikrofalówka - właściciele przyzwyczaili się do radosnych okrzyków "Wyłącz monitor , włączam mikrofalę !!"
  • #16 6747715
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 317
    Panowie zjawisko jest wywołane dużym polem (a nie promieniowaniem) układu odchylania. Praktycznie większość odbiorników w konfiguracji komputer TV (umieszczone w pobliżu) potrafią się zakłócać na wzajem. A w szczególności gdy TV jest z kineskopem. Najłatwiej jest to uwidacznia zwykły odbiornik radiowy zbliżony do TV czy monitora. W Twoim przypadku wygodniej jest zmienić raczej lokalizację monitora lub TV. Drugim może być wykonanie ekrany (częściowej klatki Faradaya). Czyli na ścianie łączącej położyć siatkę miedzianą o średnicy oczna nie większą niż 2 mm i podłączyć ją do uziemienia (raczej nonsensowne rozwiązanie) A sugerowanie że zakłócenia powstają od cewek rozmagnesowujących jest błędny, cewki sa wyłączane w parę sekund od włączenia odbiornika.
  • #17 6749386
    submariner
    Poziom 32  
    Jest jeszcze jedno zjawisko o ktorym wczesniej zapomnialem mianowicie sama wiazka elektonow jest zrodlem promieniowania radiowego tyle ,ze jest to kilkadziesiat MHz ale monitor moze odbierac jakis zaklocenia pochodzace np od impulsow synchronizacji ramki.
    Jest to na tyle powazne promieniowanie ,ze nawet w dosc znacznej odleglosci mozna podgladac tv lub monitor katodowy , sam sie zabawialem w ten sposob i spokojnie mozna widziec co ktos oglada nie jest to normalny obraz a raczej tylko kontory ale texty czy kontory ikonek sa bardzo czytelne :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy migotania obrazu na monitorze CRT spowodowanego zakłóceniami elektromagnetycznymi emitowanymi przez telewizor CRT umieszczony za ścianą w odległości około 60 cm. Migotanie ustępuje po wyłączeniu telewizora lub odsunięciu monitora od ściany o około 40 cm. Próby ekranowania monitora za pomocą aluminiowej blachy uziemionej do kaloryfera nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje, że zjawisko jest spowodowane silnym polem magnetycznym układu odchylania kineskopu telewizora, które może zakłócać pracę monitora CRT. Cewki rozmagnesowujące telewizora działają tylko chwilowo po włączeniu i nie są przyczyną ciągłych zakłóceń. Proponowane rozwiązania to zmiana lokalizacji urządzeń lub wykonanie ekranowania ściany za pomocą siatki miedzianej podłączonej do uziemienia (klatka Faradaya), choć jest to trudne do realizacji. Wspomniano także, że podobne zakłócenia mogą wystąpić między innymi urządzeniami CRT oraz że promieniowanie elektromagnetyczne wiązki elektronów w kineskopie może być źródłem interferencji. Pytanie o zachowanie się LCD w takiej sytuacji pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA