logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć namagnesowanie kineskopu po ustawieniu pod TV LCD?

salo5 04 Maj 2007 21:47 2168 11
REKLAMA
  • #1 3849311
    salo5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!
    Dzisiaj kupiłem sobie TV LCD.
    No i na tyle pozytywnych informacji :(

Zadowolony pobiegłem do domu i zdjałem swoj stary TV i postawiłem pod nowym LCDkiem. I zadowolony tak oglądałem swoj nowy TV LCD do jakies 40min temu i nastal czas na kapiel itp.
    No i przeniosłem swoj stary TV do pokoju siostry i "o kur.." - objawy namagnesowanego kineskopu :(

Nie wiem od czego mógł się tak namagnesować? Od tego, że stał pod LCDkiem?
    Pod tym LCDkiem stał tak gdzies ja wiem, moze 6 godzin.

Zaraz znalazłem na internecie, jak rozmagnesować domowymi sposobami kineskop.
    No i odłączyłem go on napięcia na 30min no i z jednej strony przebarwienia zniknęły, ale z drugiej jeszcze są.
    Z lutownicą nie próbowałem jeszcze.
    Zostawiam TV do rana, zobaczymy co będzie...

Czy Waszym zdaniem jest szansa, że bedzie mozna zlikwidować przebarwienia samodzielnie?
    A jeżeli nie to czy to zrobi fachowiec, i ile za takie cos moze sobie zażyczyć?

Z gory dziekuję za odpowiedzi!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3849319
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    fchowiec ma pętle rozmagnesowywującą i zrobi to w ciągu 1min, a ile za to wezmie to zalerzy tylko od niego.
  • REKLAMA
  • #3 3849324
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Jeśli się nie rozmagnesuje będzie trzeba zainteresować się układem rozmagnesowania (najczęściej uszkodzony jest pozystor).

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba, że na nowym miejscu jest jakieś źródło silnego pola magnetycznego (np. głośniki).
  • REKLAMA
  • #4 3849353
    salo5
    Poziom 14  
    Na nowym miejscu nic nie zakłóca.
    Zresztą przeniosłem go na stare i jest to samo :(
    Lepiej rozmagnesowywać jest jak sie bedzie go częściej na krócej wyłączać czy lepiej raz na długo?
  • #5 3849399
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Musi ostygnąć pozystor .Z reguły kilkanaście minut wystarczy.Można wyłączyć na noc.Bez pętli trudno jest zlikwidować od razu te przebarwienia. ale po kilku próbach może się udać.
  • #6 3849424
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Częściej na krócej-pamiętając że rozmagnesowanie następuje wtedy kiedy pozystor jest zimny.
  • #7 3850284
    salo5
    Poziom 14  
    Przez całą noc TV był odłączony on napięcia. Dzisiaj rano siostra najpierw włączyła przycisk ON a potem podłaczyła do kontaktu.
    Czy jest jakaś różnica? czy trzeba najpierw do kontaktu a potem ON?

Plamy zeszły i nie ma juz takich jakie były, ale w lewym górnym rogu się utrzymują, więc nie wiem czy zaczynać zabawę z lutownicą, bo plamy zajmują około 3-4% kineskopu, a nie chciałbym zepsuć reszty?

Pozdrawiam!
  • #8 3850541
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Ja bym poczekał może przy następnym włączeniu po nocy wszystko wróci do normy.
  • #9 3850649
    salo5
    Poziom 14  
    Tak tez chyba zrobię, bo szkoda mi zepsuć, a nawet jak bedzie takie minimum (oby nie) to i tak w sumie da radę oglądać.
    Ale zawsze to nie to samo bo było.

Tylko ciekawi mnie od czego mógł sie tak namagnesować, bo przecież na wystawie stoja TV obok siebie i nic sie nie dzieje a tutaj postało przez pare godzin i taki klops.

No coż trza poczekać.
    Pozdrawiam!
  • #10 3851376
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Kineskop może się namagnesować przenoszeniem i odwracaniem TV .
    Lutownicą nie polecam .
    Jeżeli po kilkakrotnym wyłączeniu wyłącznikiem sieciowym i po czasie włączeniu nie pomoże , to pozostaje tylko zewnętrzna pętla rozmagnesowująca .
  • REKLAMA
  • #11 3851435
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Jeśli dotknąłeś ekranu dowolnym metalowym przedmiotem, np. guzikiem, to mógł się namagnesować.
    Lutownicą nie próbuj bo pogorszysz sprawę, lepiej kup sobie pętle do rozmagnesowywania kineskopu - kosztuje grosze (ok.10zł) i załatwisz sprawę w 3 min.

Oby nie wyszło na to że podczas przenoszenia TV zerwałeś maskę - wtedy już nic nie zrobisz.

Pozdrawiam
  • #12 3851473
    salo5
    Poziom 14  
    Witam!
    Uzyłem lutownicy i... wszystko znikneło :)
    Troche się bałem, ze moge cos zepsuc, ale spokojnie "wyrzucałem" plamki ruchem obrotowym i w koncy zniknęło przy kolejnym wyłączeniu.
    Wiec albo lutownica, albo sie normalnie rozmagnesowal:)

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem namagnesowania kineskopu pojawił się po ustawieniu starego telewizora CRT pod nowym telewizorem LCD przez kilka godzin. Objawy to przebarwienia na ekranie kineskopu, które częściowo ustąpiły po odłączeniu telewizora od zasilania na noc. Rozmagnesowanie kineskopu można przeprowadzić samodzielnie, jednak skuteczność domowych metod jest ograniczona. Fachowiec dysponuje pętlą rozmagnesowującą, która usuwa przebarwienia w ciągu minuty. Przyczyną problemu może być uszkodzony pozystor w układzie rozmagnesowania lub obecność silnego pola magnetycznego (np. głośników) w pobliżu kineskopu. Zaleca się wyłączanie telewizora na krótsze okresy, aby pozystor ostygł, co sprzyja rozmagnesowaniu. Lutownica nie jest zalecana, gdyż może pogorszyć stan, jednak w jednym przypadku użycie lutownicy i delikatne "wyrzucanie" plam ruchem obrotowym przyniosło całkowite usunięcie przebarwień. W przypadku braku efektów po kilku próbach pozostaje użycie zewnętrznej pętli rozmagnesowującej lub pomoc fachowca. Kolejność włączania telewizora (najpierw ON, potem podłączenie do sieci lub odwrotnie) nie ma istotnego wpływu na rozmagnesowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA