logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[FPGA] Wybór między układami FPGA: różnica 100 zł, który lepszy dla początkującego?

andy_larkeen 06 Lip 2009 18:54 1964 8
REKLAMA
  • #1 6745786
    andy_larkeen
    Poziom 10  
    Zastanawiam się między dwoma układami.......
    1.http://kamami.pl/?id_prod=4294100
    2.http://kamami.pl/?id_prod=3894500
    różnica między nimi to około 100zł i tu moje pytanie, czy warto w sumie są bardzo podobne moim zdaniem ale jest początkującym więc może ktoś mógłby mi doradzić.

z góry dzięki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6745915
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Ta droższa wersja ma dodatkowo 4 wyjścia analogowe (z przetworników C/A) oraz bardziej pojemniejszego Spartana (700k zamiast 500k bramek). Nie wiem co zamierzasz z tym robić więc trudno powiedzieć czy te cztery konwertery C/A będą ci potrzebne...

Sorki, mój błąd - ten tańszy też ma przetworniki C/A. Tak z pobieżnego opisu wygląda że różnią się pamięcią (RAM i Flash) i ten droższy chyba ma bardziej zaawansowane wyjście VGA.
  • REKLAMA
  • #3 6745985
    andy_larkeen
    Poziom 10  
    Systemy procesorowe, filtry FIR ale również myślałem, że może kiedyś jakąś gierkę zrobię i wtedy chyba ten VGA by się przydał.........
  • #4 6746163
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Z tym VGA to jest tak (tak wynika z opisu) że na tym zwykłym możesz wyświetlić 8 kolorów a tym rozszerzonym 4096.
  • REKLAMA
  • #5 6747422
    cantona83
    Poziom 12  
    Witam,

Ja pracowałem kiedyś na Spartanie 3A, więc mogę go gorąco polecić. Mam jednak również inną sugestię. Bardzo dużo ludzi właśnie zamawia układy z Kamami, tymczasem Xilinx ma swojego dystrybutora w Polsce w postaci SILICA. Dodatkowym atutem jest (przynajmniej jak ja zamawiałem ponad rok temu) to płaciłem cenę producenta za Spartana 3A:
    http://www.xilinx.com/products/devkits/HW-SPAR3A-SK-UNI-G.htm
    czyli w tym przypadku 189$. Przy kursie dolara powiedzmy 3.20 zł daje ci to niecałe 605 zł. Z tego co pamiętam to nie płaciłem żadnych ceł i przesyłkę miałem gratis. Towar mieli na magazynie w Warszawie i przesyłka szła 6 dni. Jeżeli nie będą mieli na magazynie to i tak moim zdaniem warto poczekać.
    Tutaj masz link na namiary do dystrybutora zresztą na stronie Xilinxa:
    http://www.xilinx.com/company/sales/ww_disti.htm#POLAND
    Napisz maila i zapytaj się czy mają na stanie i ile wyniesie całkowity koszt i oczywiście piszesz w języku polskim. Zdziwiłbym się powiem szczerze jeżeli by ci wyszło drożej niż w KAMAMI.

Pozdrawiam
  • #6 6748246
    andy_larkeen
    Poziom 10  
    Odpowiedzieli, że nie prowadzą sprzedaży detalicznej..........
  • #7 6748311
    Lukian21
    Poziom 12  
    dokladnie to jest ich problem ;) w Kamami dostaniesz bez problemu

Jedyny problem to taki ze drżałem bo OPEK jest kurierem :P
    Posiadam spartana 3e i rowniez polecam goraco ten uklad tym bardziej ze podobno w kamami pojawily sie juz wtyczki do hirose :P
  • REKLAMA
  • #8 6748337
    cantona83
    Poziom 12  
    Pewnie nie chce im się już bawić w pojedyncze zestawy... no szkoda bo mieli naprawdę tanio. W takim razie mój błąd, innego, a przede wszystkim tańszego dostawcy od Kamami nie znam.
  • #9 6749516
    andy_larkeen
    Poziom 10  
    Sklep Firmowy TELKOM-TELMOR 80-425 Gdańsk, ul. Mickiewicza 5/7
    NIP 584-09-02-724
    e-mail: telmor(_at_)skleptt.pl ; http://www.skleptt.pl/podstrony/?op=s_kontakt

lub na stronie www.e-elementy.pl
    kom. 0692 900 287

Znalazłem powyższe namiary................okazało się, że to jest 10 minut ode mnie:D. Jestem już posiadaczem S3AN :) Ceny mają mniejsze niż w Kamami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między dwoma układami FPGA oferowanymi przez sklep Kamami, różniącymi się ceną o około 100 zł. Droższy model posiada większą pojemność Spartan (700k bramek vs 500k), więcej pamięci RAM i Flash oraz bardziej zaawansowane wyjście VGA umożliwiające wyświetlanie 4096 kolorów, podczas gdy tańszy oferuje 8 kolorów. Oba modele mają przetworniki C/A, jednak droższy ma dodatkowe 4 wyjścia analogowe. Użytkownik planuje zastosowania takie jak systemy procesorowe, filtry FIR oraz ewentualne projekty gier, gdzie lepsze VGA może być przydatne. W dyskusji pojawiła się także sugestia zakupu zestawu Spartan 3A bezpośrednio od dystrybutora Xilinx w Polsce (SILICA), jednak dystrybutor nie prowadzi sprzedaży detalicznej. Alternatywnie polecono zakup w Kamami lub lokalnych sklepach takich jak TELKOM-TELMOR czy e-elementy.pl, gdzie ceny mogą być korzystniejsze. Rekomendacje wskazują na układy Spartan 3E i Spartan 3A jako dobre wybory dla początkujących, z uwzględnieniem dostępności wtyczek i wsparcia sprzętowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA