logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sieć Wi-Fi na 6 km z przeszkodami terenowymi? Co kupić?

valstus 07 Lip 2009 12:20 2910 14
REKLAMA
  • #1 6748256
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam mam dylemat chce zbudować sieć miedzy osiedlowa problem w tym że odległośc miedzy osiedlami wynosi 6 km wiadomo że po drodze są jakieś wznieśnienia budynki co może zakłócać sygnał mapka jest poniżej
    Jak zbudować sieć Wi-Fi na 6 km z przeszkodami terenowymi? Co kupić?
    czy może mi ktoś poradzić precyzyjnie co kupić jak ją zrobić ewentualnie jakiś kontakt na priv albo gg 2440196
  • REKLAMA
  • #2 6749687
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    6km to pikuś, na nanostacjach idzie to zestawić, kwestia:
    a) optycznej i fresnela
    b) ruchu, który chcesz tamtędy przepchać.

Włazisz na najwyższy dostępny punkt w 1, kolega w 2, bierzecie lornety i sobie machacie. Jak jeden widzi drugiego to i net będzie leciał.
    Inaczej się nie da. Chyba, że światełkiem po studzienkach, ale to droga zabawa
  • #4 6749909
    piterus99
    Poziom 43  
    No ale miałeś odpowiedzieć na tamte pytania...
  • REKLAMA
  • #6 6749943
    piterus99
    Poziom 43  
    KURDE. Wnerwiasz;]

Ile ruchu potrzebujesz przepchać?
    Czy jest zapewniona widoczność optyczna?

Na te pytania masz mi odpowiedzieć, bo się może okazać, że nano będzie nieodpowiednie.
  • REKLAMA
  • #8 6749981
    pepsi123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    2 sieciówki (wi-fi) to minimum jak ma to działać bezprzewodowo, Dobry Router oraz zależy jak kolega wyżej napisał z odległością bo możliwe że jeden AP zabraknie a w takim wypadku to juz potrzebne więcej niż 2 antenki dobrej mocy (17-20dB Kierunkowe), Jednak tutaj jest dużo sposobów konfiguracji. Jeżeli odległość jest 6 KM i widzicie się i oczywiście net ma być tylko na 1 kompie to do dobry router który będzie sygnał wysyłać, 2x antenka dobrej mocy i 1 karta sieciowa (wi-fi)-najprostsza konfiguracja jednak wątpie że bez punktów dostępu się obejdzie dlatego za mało szczegółów napisałeś bo sposobów na połączenie jest mnóstwo ale gdybać każdy może a chyba nie po to jest to forum;-)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 6750079
    piterus99
    Poziom 43  
    To przy widoczności na 5mbps symetrycznego nanostacjami da rade. 300 zł na stronę.
    A dalej to już nie wiem co kolega chce, z jednej strony wchodzi kabelek, z drugiej wychodzi..

Inna sprawa, że cienko to widze, jak kolega w google nie potrafi wrzucić i znaleźć sobie ceny.
  • #10 6751595
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Więc odemnie ma lecieć sygnał po drugiej stronie mają być odbiorcy chciałbym stworzyć coś w rodzaju hot spotu po drugiej stronie a i na drodze pomiedzy tymi punktami stoi blok 10 piętrowy żeby ten problem rozwiązac myślałem o jakimś wzmacniaczu sygnału na jego dachu który działał by w obydwie strony teraz pytanie na jakim paśmie będzie działac sieć
    Pozdrawiam
  • #11 6751688
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    valstus napisał:
    sorki tą siecią chciałbym udostępnić internet kilku osobom max 10 os internet mam na łączu kablowym u mnie w domu przepustowość 5Mbit
    Pomijam legalność takiego poddzierżawiania łącza ale jedno pewne:nie zarobisz na tym...
  • #13 6757138
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Kolega pisząc wzmacniacz, miał zapewne na myśli stacje pośrednią na wieżowcu. Jeśli zasilanie i zgoda na umieszczenie anten na dachu wiezowca nie bedzie problemem to jest to dobry pomysł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do zbudowania sieci Wi-Fi na odległość około 6 km z przeszkodami terenowymi, takimi jak wzgórza i budynki, konieczne jest zapewnienie widoczności optycznej między punktami. Najlepszym rozwiązaniem są nanostacje pracujące na paśmie 5 GHz, które umożliwiają transmisję symetryczną do 5 Mbps, przy czym koszt jednej strony to około 300 zł. W przypadku przeszkód, np. 10-piętrowego bloku na trasie, zaleca się zastosowanie stacji pośredniej (repeater lub punkt przekaźnikowy) umieszczonej na dachu budynku, co pozwala na ominięcie przeszkody i utrzymanie stabilnego sygnału. Wzmacniacze sygnału nie są rekomendowane ze względu na ryzyko zakłóceń i problemy z legalnością. Do realizacji potrzebne są co najmniej dwa punkty dostępu (nanostacje) z antenami kierunkowymi o mocy 17-20 dBi oraz routery i karty sieciowe Wi-Fi. Całość powinna być zaprojektowana z uwzględnieniem analizy stref Fresnela i optycznej widoczności, aby zapewnić stabilne połączenie dla maksymalnie 10 użytkowników korzystających z łącza o przepustowości 5 Mbps.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA