logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon do Alana 199-a. Na jaki wymienić, aby mnie dobrze słyszano?

Robin23 07 Lip 2009 21:12 1376 6
REKLAMA
  • #1 6750373
    Robin23
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam koledzy...
    Mam radyjko Alana 199 wszystko ładnie odbiera i nadaję tylko przy nadawaniu jestem słyszalny cicho i koledzy mobile sugerowali mi wymianę mikrofonu z orginalnego na jakiś inny... I tu właśnie moje pytanie i prośba jaki mikrofon będzie pasował do tego radyjka tak aby było mnie słychać dobrze?
    Z góry dziękuje za rady
  • REKLAMA
  • #2 6750445
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

To raczej nie wina mikrofonu (chyba, że uderzyłeś i się popsuł).

Wymień sam mikrofon elektretowy (pojemnościowy z zasilaniem) na inny NOWY i problem zniknie. :D

Czasami problemem w modulacji jest sama elektronika tego Alana 199. :cry:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6750518
    Robin23
    Poziom 12  
    SP5ANJ napisał:

Wymień sam mikrofon elektrotowy (pojemnościowy z zasilaniem) na inny NOWY i problem zniknie. :D

a możesz coś więcej napisać na ten temat bo w sprawach elektroniki jestem laikiem i nie wiem za bardzo co trzeba zmienić:cry:
  • REKLAMA
  • #4 6750628
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Robin23 napisał:
    a możesz coś więcej napisać na ten temat bo w sprawach elektroniki jestem laikiem i nie wiem za bardzo co trzeba zmienić:cry:

No wiesz, nie wiem jak inaczej mogę napisać w dziale Radiotechnika Początkujący.

Może jednak to wyjaśni tą wątpliwość mikrofonową.

W samym mikrofonie jest tzw. mikrofon pojemnościowy. To taki element , wyglądający jak aluminiowy walec o średnicy około 9mm i mający dwie nóżki podłączone do przełącznika nad./odb. .
    Ten element jest właśnie mikrofonem pojemnościowym, który wymaga zasilania z samego radio.

Dość często ulega ON (mikrofon) mechanicznym uszkodzeniom np. upadkowi, uderzeniowi czy zgnieceniu.

Na wstępie, wymień ten mikrofon na NOWY i podlutuj go w miejsce starego.

Koszt takiego mikrofonu "pojemnościowego" jest rzędu około 2zł.-/sztuka.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6750712
    Robin23
    Poziom 12  
    juz teraz rozumiem, a jak bende kupował taki mikrofon to mam podać jakieś jego parametry czy wszystkie sa takie same itp...
  • #6 6752235
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Robin23 napisał:
    juz teraz rozumiem, a jak bende kupował taki mikrofon to mam podać jakieś jego parametry czy wszystkie sa takie same itp...

Dla Twoich celów można uważać, że wszystkie są takie same.

Kup taki właśnie walec (fi 9mm) a o jego nazwę się NIE martw. :D

Pozdrawiam.
  • #7 6755858
    Robin23
    Poziom 12  
    dzięki kolego za pomoc....

Zgodnie z regulaminem pkt. 10.2 , temat Zamykamy. [SP5ANJ]

Podsumowanie tematu

✨ Problem z cichym nadawaniem w radiotelefonie Alan 199 najprawdopodobniej nie wynika z samego mikrofonu, o ile nie został on mechanicznie uszkodzony. Zaleca się wymianę mikrofonu elektretowego (pojemnościowego z zasilaniem) na nowy, który ma postać aluminiowego walca o średnicy około 9 mm i dwie nóżki do podłączenia. Mikrofon ten jest zasilany bezpośrednio z radia i często ulega uszkodzeniom mechanicznym, co może powodować słabą modulację. Koszt takiego mikrofonu to około 2 zł. Wszystkie mikrofony pojemnościowe tego typu można uznać za kompatybilne, więc nie ma potrzeby podawania szczegółowych parametrów przy zakupie. W przypadku utrzymujących się problemów z modulacją, przyczyną może być elektronika samego urządzenia Alan 199.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA