logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 18 - jaki mikrofon wybrać po uszkodzeniu oryginalnego?

Jap 12 Gru 2009 17:14 1760 4
REKLAMA
  • #1 7379003
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Cześć
    Dziś mi wpadł w ręce "lekko zmęczony" Alan 18. Za dobrych czasów CB było to bardzo cenione radio i zawsze chciałem je mieć (do momentu gdy kupiłem Lincolna :o) ). Niestety ktoś wcześniej nieźle namocił z mikrofonem - tj próbował wbudować do niego wzmacniacz. Ostatecznie mikrofon uległ rozkładowi.
    W związku z tym mam pyt - jaki zamiennik użyć? W oryginale jest wkładka dynamiczna 500OHm.
    Czy lepiej od razu zaopatrzyć się w droższy mic ze wzmocnieniem? Przymierzam się zastąpić w mobilku 12sto letną ONWĘ MK2 tym Alanem.
  • REKLAMA
  • #2 7379411
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 98
    Fabrycznie tam jest dynamik - właśnie jakieś 500 om, natomiast głośność modulacji w AM nigdy nie była dobrą strona A18 (reszta super), więc po pierwsze proponuję PRkiem od ogranicznika dać modulację na MAX. i odsłuchać się... ja sam do swojej osiemnastki (a ma właśnie 18-lat - zakup w 1991 roku w Satelicie w W-wie) mam mic. ze wzmocnieniem ... i modulacja PRkiem na MAX. Oczywiście w ramach rozsądku, co by kwadraciki nie wychodziły na oscyloskopie :)

Marcin
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7380810
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    No tak, ale jak napisałem mój majk jest tak zmęczony, że nie nie ma sensu już go ratować.... Pytam czy wg Was lepiej kupić od razu coś ze wzmocnieniem czy normalnego dynamika (ale co polecacie do tego Alana)?
  • #5 7381848
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Jeżeli kupisz sam dynamiczny - to może być za mało wysterowania poziomu m.cz. .

Jeżeli kupisz "ze wzmocnieniem" - to zawsze możesz zmniejszyć wysterowanie lub go dodać.

Decyzja należy do Ciebie. :D

Pozdrawiam.
REKLAMA