logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okablowanie domku pod 5 telewizorów - proszę o rady

maciekkpl 07 Lip 2009 22:57 1412 6
REKLAMA
  • #1 6750964
    maciekkpl
    Poziom 10  
    Witam, troszkę o tym przeczytałem ale wolę się upewnić wiec pytam.

Mam domek 5 pokoi, i w każdym niestety musi być telewizor... niestety z każdego jest pociągnięty tylko jeden kabel satelitarny, wiec aby moc podzielić cyfrę, potrzebuje multiswitcha i dodatkowo puszczać kable telefoniczne do splittera i oczywiście kopic te 5 tunerów do każdego z pokoju czy jest jakaś możliwość aby odbyło się to wyłącznie na jednym kablu satelitarnym bez przerabiania dotychczasowej instalacji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6753562
    maciekkpl
    Poziom 10  
    czyli tak na chłopski rozum to splitter nie będzie mi już potrzebny tak? podłącze jeden tuner pod te gniazdko zwrotne i w reszcie pokoi same tunery i będzie działać tak?
  • REKLAMA
  • #4 6753803
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    maciekkpl napisał:
    czyli tak na chłopski rozum to splitter nie będzie mi już potrzebny tak? podłącze jeden tuner pod te gniazdko zwrotne i w reszcie pokoi same tunery i będzie działać tak?

Do podziału uprawnień z karty spliter jest KONIECZNY.
    Powyższy link obrazuje doprowadzenie sygnału do tunerów, do slitera potrzebne dodatkowe przewody spliter->karta klienta do każdego z tunerów.
  • #5 6754617
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 228
    Sam odpowiadasz sobie pytając.
    Masz do każdeko pokoju wprowadzony jeden koncentryk,gdzieś one się zbiegają tam montujesz multiswicza konwerter do anteny quatro i masz sygnał w każdym pokoju.Podpinasz dekodery i już działają kamnały fta.Spliter potrzebny do podziału karty.I tu do wyboru przewodowy lub bezprzewodowy jeżeli nie masz jak położyć kabelka.Oczywiście każy dekoder musi posiadać kartę klienta.Poszukaj spliterów na portalu aukcyjnym i już wszysko wiadome.
  • REKLAMA
  • #6 6755125
    maciekkpl
    Poziom 10  
    no jakby to dla mnie było takie wiadome to bym nie pytał, ale dzięki za pomoc, już wszystko łapie.
  • #7 6755236
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 228
    Chodziło mi o koszta spliterów.Myślę że już sobie poradziłeś.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozprowadzenia sygnału satelitarnego w domu z pięcioma pokojami, gdzie w każdym ma być telewizor, a obecnie jest tylko jeden kabel satelitarny. Rozwiązaniem jest zastosowanie multiswitcha oraz konwertera typu quatro, który umożliwia rozdzielenie sygnału na wiele odbiorników. Każdy pokój powinien mieć własny tuner z kartą klienta. Do podziału uprawnień z karty konieczne jest użycie splittera, który może być przewodowy lub bezprzewodowy, w zależności od możliwości instalacyjnych. Splitter wymaga dodatkowych przewodów łączących go z kartami klientów w tunerach. Wskazano również źródło schematów instalacji satelitarnej na stronie Dipol, co ułatwia prawidłowe zaplanowanie i wykonanie instalacji. Koszty splitterów są różne, ale są niezbędne do prawidłowego działania systemu z podziałem karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA