logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie mapować dysk sieciowy w Windows XP dla programów?

Szymon Tarnowski 08 Lip 2009 00:12 7102 5
REKLAMA
  • #1 6751293
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Problem brzmi tak, jak stworzyć wirtualny dysk z danymi w postaci plików sieciowych, tak żeby program/programy mogły współpracować bez problemów. Program NIE korzysta z niskopoziomowego dostępu do dysku, jedynie odczytuje pliki przez zwykłe funkcje systemu operacyjnego. Próbowałem mapować dyski przy użyciu GUI oraz przy użyciu polecenia SUBST. Próbowałem też mapować dysk sieciowy do dysku, a następnie pod-mapowywać folder na dysku pod inną literę. Za każdym razem program twierdził że to co mu podaje jest PLIKIEM a nie KATALOGIEM. System operacyjny Windows XP. Explorator windows nie widzi problemów przy próbie dostępu do plików.
  • REKLAMA
  • #2 6751373
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Polecam darmowe rozwiązanie True Crypt

Po instalacji utwórz wolumin i zapisz go w lokalizacji sieciowej. Następnie sformatuj go jako NTFS i zamontuj w TrueCrypt przypisując mu dowolną literę. W ten sposób obejdziesz traktowanie woluminu przez system jako sieciowy a nie lokalny.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6751725
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Brick_G napisał:
    Polecam darmowe rozwiązanie True Crypt
    Po instalacji utwórz wolumin i zapisz go w lokalizacji sieciowej. Następnie sformatuj go jako NTFS i zamontuj w TrueCrypt przypisując mu dowolną literę. W ten sposób obejdziesz traktowanie woluminu przez system jako sieciowy a nie lokalny.
    Fajnie ale ja potrzebuje użyć dysku sieciowego na którym dane są zmieniane przez inne komputery.
  • REKLAMA
  • #4 6751760
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    W takim razie na tych stanowiskach też zainstaluj TrueCrypt i zamontuj rzeczony wolumin. Może napisz o jaki konkretny program ci chodzi aby dało się odtworzyć warunki w których chcesz to zrobić - bo nadal nic nie wynika z twojej wiadomości. Jaki program i jaki komunikat - jeśli z dyskiem lokalnym działa poprawnie - tak samo powinien zadziałać z woluminem zamontowanym w TrueCrypt.
  • REKLAMA
  • #5 6751794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6753592
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Program to Samsung PC Share manager, jest wyraźnie uczulony na ścieżki sieciowe. Nie chciałem podawać konkretnego programu, bo już kiedyś miałem podobny problem z innym. Wydaje mi się że winny całości jest windows który "udaje" że dyski są mapowane w ten sposób że "podrzuca" programowi ścieżkę //serwer/pliki zamiast z:\pliki w momencie kiedy się wybiera w oknie pliku/katalogu z:\pliki. Jeśli program ma jakieś "wewnętrzne" opory przy parsowaniu ścieżki do plików to jest taki zonk.

A co do TrueCrypt to jest to pewne rozwiązanie chociaż bardzo niewygodne.
REKLAMA