logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP, mapowanie dysku (odświeżanie) pod FTP

bobi1326 20 Mar 2012 00:28 4287 5
REKLAMA
  • #1 10698298
    bobi1326
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam. Mam na komputerze z windowsem xp zainstalowany programowy FTP CesarFTP. W sieci jest kilka komputerów. Dyski z komputerów w sieci zmapowałem na komputerze z serwerem i udostępniłem je w programie.

Wszystko działa dobrze, gdy najpierw na serwerze wejdę w mój komputer i odpalę jakiś dysk zmapowany na moment. Dopiero wtedy widzę co na nim się znajduje poprzez FTP. Bez tej czynności (jak włączę komputer z serwerem oraz jakiś inny komputer) logując się na adres FTP widzę, że lokalizacja (zmapowany dysk) jest widoczny ale gdy w niego wejdę wydaje się być pusty.

Czy ktoś wie jak można ustawić swojego rodzaju odświeżanie dysków zmapowanych?

Z góry dzięki za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10699531
    dark_skeleton
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Dyski zmapowane są przystosowane głównie do współpracy z linuksowymi serwerami Samby i standardowym okienkowym udostępnianiem plików, które działa w inny sposób niż serwery FTP. Tak samo korzystając z klienta FTP trzeba zawsze ręcznie odświeżyć w kliencie folder, żeby zobaczyć zmiany. Nie możesz po prostu udostępnić folderu równolegle z serwerem FTP? :)
  • REKLAMA
  • #3 10701588
    bobi1326
    Poziom 19  
    A jak to zrobić? Chodzi Ci o udostępnianie poprzez sieć windows'a? Ogólnie chciałbym mieć dostęp do tych folderów z zewnątrz sieci i to poprzez DDNS'a
  • REKLAMA
  • #4 10704387
    bobi1326
    Poziom 19  
    Odświeżam. Może ktoś będzie miał jakiś pomysł. Tak aby dodać do FTP jakoś dyski które mam udostępnione w sieci lokalnej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10706265
    szutokan
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Spróbuj użyć do mapowania programu NetDrive.
  • #6 10708152
    bobi1326
    Poziom 19  
    No fajny program. Zmontowałem na innym komputerze podłączonym do sieci lokalnej serwer FTP za pomocą tego samego programu (CesarFTP) i dałem go na innym porcie. Na serwerze za pomocą NetDrive mapuje ten FTP jako dysk lokalny. Jednak gdy udostępnię ten dysk lokalny na komputerze serwerze w programie CesarFTP to jest taka sama sytuacja jak wcześniej.

Z zewnątrz zaloguje się na FTP serwera. Tam mam zmapowany FTP z innego komputera w sieci lokalnej (trzy partycje). Wchodzę w ten dysk, wyświetlają się partycje ale jak wejdę w obojętnie którą to wydaje się być pusta.

Jakieś jeszcze pomysły?
REKLAMA