logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś może używać mojego adresu IP do zakupów online?

lelo128 08 Lip 2009 07:56 6606 17
REKLAMA
  • #1 6751599
    lelo128
    Poziom 2  
    Moje pytanie czy jest mozliwością jak ktoś zna moje ip używać go z innego komputera. Np robić zakupy lub coś sprzedawać. Z góry Dzięki i Pzdrówko

Temat poprawiłem. Regulamin, punkt 11. Kolega natomiast poprawi post, bo wygląda jak "kali używać IP, kali mieć problem z IP".
    Gusioo.
  • REKLAMA
  • #2 6751625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6751747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6751805
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Informacja o nr IP jakiegoś komputera sama w sobie nic nie daje.
  • #5 6751828
    lelo128
    Poziom 2  
    Nie chodzi mi WiFi Dobre pytano:) ale np jak ktoś z innego komputera robi coś przy moim, czy wtedy może robić coś w sieci przez mój kompa . Dzięki z odpowiedz Pozdrawiam
  • #6 6751893
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Jesli mial fizyczny dostep do tego komputera lub tez zainstalowales cos na jego polecenie, to jak najbardziej - patrz "proxy".
    PS. Tarnow to w Polsce lezy?
  • #7 6751913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 6753808
    pepsi123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Uruchom google wpisz w wyszukiwace trojany poczytaj sobie jeżeli mówimy o fizycznym dostępie do komputera osób 3 to amator nawet może sobie ściągnąć program typu ***** zainstalować i pózniej mieć większą władzę od Ciebie na komputerze, jednak od czego są oprogramowania antywirusowe i różnego innego rodzaju zabezpieczenia, odrazu widać jak np. CD-rom sam ci sie otwiera, bądź na komputerze róznego rodzaju błędy wyskakują typu "Wyłącz mnie" bądź za 30 sec samo destrukcja;-), Inaczej twój Ip nikomu się nie przyda no chyba że w momencie gdy osoba 3 będzie przy twoim kompku i napisze wiadomość do Białego Domu że Bomba jest no to gwarantuje Ci że wtedy w ciągu max 1-2 h są u Ciebie pod blokiem służby specjalne;-)
    Pozdrawiam
  • #10 6754385
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Przepraszam a koledzy nie pomysleli o najprostrzej mozliwosci tzn ze leo128 jest abonentem sieci osiedlowej z jednym IP wyjsciowym dla wielu uzytkownikow.
    W takim przypadku portale aukcyjne np allegro beda widzialy wszystkich uzytkownikow sieci pod jednym i tym samym adresem IP. Mialam juz w swojej praktyce taka sytuacje ze zostalam poproszona przez klienta o wyjasnienie dlaczego zablokowano jej konto na allegro za rzekome wyludzenia - okazalo sie ze allegro zablokowalo wszystkie konta zalozone z adresu IP tamtej sieci osiedlowej.
    W takich sieciach istnieje wiele zagrozen zwiazanych z bezpieczenstwem min mozliwosc podejzenia ruchu generowanego przez jednego uzytkownika przez innego uzytkownika tej sieci, podkradanie internetu pod nieobecnosc wlasciwego abonenta - wystarczy ze komputer atakujacego zajduje sie w tej samej podsieci LANu co ofiara.
  • #11 6760964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6761530
    lelo128
    Poziom 2  
    bl4ck.0wl siemka to mam pytanie jak z tym walczy albo jak to wykryc pozdrowko
  • #13 6762454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6764517
    Paullopicarro
    Poziom 10  
    Nie morze tego zrobić XD
  • #15 6764562
    pepsi123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Nie morze tego zrobić XD

To tak samo jak napisać który przez "u" KTURY!!!!Ludzie wiecie co to jest słownik?

Najlepiej uważać , że temat już zakończony;-)
  • REKLAMA
  • #16 6764688
    tonk07
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Nie jest problemem zeskanowanie adresów IP w sieci LAN lub w sieci WIFI. Będziemy widzeli wszystkie kompy podłączone w danej chwili do tego samego switcha/rutera lub w sieci WIFI accespointa co nasz komputer. Administrator może to zablokować ale wtedy np tracimy możliwość przesyłania plików w lanie. Jak znamy adres IP to możemy odczytać MAC adres karty sieciowej wpisać sobie te dane do naszego kompa i zasysać na koncie ofiary jak ma wyłączonego kompa. To w takim wielkim skrócie, jak to zrobić nie jest tajemnicą można znaleść w sieci. A jeśli chodzi o jakieś konta allegro czy inne to nie trzeba się włamać do kompa ofiary wystarczy się wybrać do znajomego zainstalować keyloggera i będziemy znali loginy i hasła. Lub zainstalować taki program u siebie na kompie i zaprosić znajomych do siebie. Dlatego uważajcie kogo wpuszczacie do domu by się pobawił przy komputerze i co klepiemy u niego na klawiszach.
  • #17 6764722
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 6764936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Znajomość samego adresu IP nie umożliwia bezpośredniego korzystania z czyjegoś łącza internetowego do zakupów online lub sprzedaży z innego komputera. Aby ktoś mógł działać w sieci pod Twoim IP, musi mieć fizyczny dostęp do Twojego komputera lub sieci, np. poprzez włamanie do sieci WiFi lub zainstalowanie złośliwego oprogramowania (trojany, keyloggery). W sieciach osiedlowych z jednym adresem IP wyjściowym dla wielu użytkowników istnieje ryzyko podszywania się pod innych użytkowników tej samej podsieci LAN. Adres MAC karty sieciowej identyfikuje konkretny komputer, co utrudnia podszywanie się tylko na podstawie IP. Ataki typu MITM (Man-In-The-Middle) mogą powodować przekierowanie ruchu, ale wykrywa je głównie dostawca internetu (ISP) poprzez analizę parametrów TTL. Użytkownik powinien dbać o aktualizacje systemu, oprogramowania i zabezpieczenia antywirusowe, a także uważać na fizyczny dostęp osób trzecich do swojego sprzętu. W przypadku kont na portalach aukcyjnych, korzystanie z jednego IP przez wielu użytkowników może prowadzić do blokad kont z powodu podejrzeń o nadużycia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA