logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć RAID na płycie Epox EP-8RDA3+ i uruchomić dyski SATA i IDE?

teglan 08 Lip 2009 11:37 2267 8
REKLAMA
  • #1 6753498
    teglan
    Poziom 2  
    Witam
    Do płyty głównej mam podłączony dyski IDE WD160JB,próbuje podłączyć dysk SATA Samsunga 1TB HD103SI, po ekranie wyboru bios wyskakuje mi ekran raid gdzie mam napisane że jak chce wejść w opcje tegoż raida to żebym wcisnął f4,lub ctrl i S,po czym wyskakuje mi nazwa dysku sata i nic się nie dzieje.Oczywiście wciskanie f4 nie daje żadnych rezultatów.Prawdopodobnie powinien raid mi wykryć dysk ide ale tego nie robi,mało tego gdy na sata chce zainstalować windowsa po odłączeniu ide dalej nie może przejść tego ekranu z raidem. System operacyjny to windows xp pro z sp2. Moje pytanie brzmi jak wyłączyć raid na tej płytce, może ewentualnie jak odpalić windowsa by oba dyski działały.Bios płytki chyba nie był zmieniany.Płyta to epox ep 8rda3+,wiem ze kiedyś udało mi się odpalić sata i ide na tej płytce równocześnie.
  • REKLAMA
  • #2 6753591
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Nie powinien, kontroler sata z raidem wykrywa tylko dyski sata. Wciskanie nic Ci nie pomoze, konfiguracja raid jest dostepna tylko w przypadku kiedy jest podlaczony wiecej niz jeden dysk pod sata.

Przestawiles dysk w tryb SATAI ?
  • REKLAMA
  • #3 6753623
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Kolobos napisał:

Przestawiles dysk w tryb SATAI ?

Problemy z autonegocjacja prodkosci dyskow sata mialy tylko starsze chipsety VIA i SiS'a - czyli nie ja w w/w przypadku
  • #4 6753637
    teglan
    Poziom 2  
    Nie nie przestawiłem, trzeba przestawić zworki na dysku sata?bo nie jest to opisane na dysku, czy użyć jakiegoś programu ponoć ES-Toolem da się to zrobić dla dysków samsunga.Czy po takim przestawieniu jest ryzyko utraty danych na dysku?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6753772
    teglan
    Poziom 2  
    Majstrowanie przy zworkach nie pomogło,postaram sie więc zrobić co jest opisane w tym drugim topicu który mi podesłałeś.
    Czy jeżeli nie mam dostępu do komputera z wejściem na płycie na sata II to nie uda mi sie zamienić tego dysku na sata I?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Cytat za skubi2004
    Zmieniłem tryb na SATA I aby to zrobic należy sciągnąć ze strony
    http://www.samsung.com/global/business/hdd/faqView.do?b2b_bbs_msg_id=126&orderNum=4

plik o nazwie SATA1.5G(iso).zip i po rozpakowaniu nagrac plik obrazu (znajdujacy siê w katalogu [BOOT]) na p³ytê. Po uruchomieniu komputera z tej p³yty nale¿y w trybie wykonywawczym wpisaæ komendê Run i nacisn±æ Enter.

To u mnie nie przechodzi z racji tego ze najpierw wyskakuje mi menu raid a dopiero później bootowanie z cd
    Cytat za Kolobos
    W przypadku F1 nalezy uzyc programu ze strony samsunga: http://www.samsung.com/global/system/business/hdd/faq/2007/10/29/221751SSpeed_iso.zip tyle, ze zeby go uzyc trzeba podlaczyc dysk do plyty z kontrolerem sata II, co jest swoja droga bez sensu.
    Do tego program od samsunga zawiera blad i nazwy opcji sa zamienione, trzeba wyrac opcje:
    1.5Gb -> 3.0Gb, ktora w rzeczywistosci zmienia tryb pracy z 3.0Gb na 1.5Gb natomiast opcja: 3.0Gb -> 1.5Gb zmienia z 1.5Gb na 3.0Gb Wink

W tym miejscu i w tym czasie nie mam dostępu do kompa obsługującego sataII:cry:
  • #7 6754800
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    teglan napisał:
    dyski IDE WD160JB,próbuje podłączyć dysk SATA Samsunga 1TB HD103SI (...)
    Płyta to epox ep 8rda3+
    Problemem może być przydzielenie LBA dla wielkości 1TB
    sprawdź BIOS z tego postu => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic849507.html#5022832
    oczywiście musisz być pewien że posiadana płyta gł. to w 100% EP-8RDA3+

Poza tym, tak jak napisał kolega Kolobos (nie połączysz w RAID dysk ATA (na IDE) z dyskiem SATA).
  • #8 6755658
    teglan
    Poziom 2  
    gsm_virus napisał:

oczywiście musisz być pewien że posiadana płyta gł. to w 100% EP-8RDA3+

Poza tym, tak jak napisał kolega Kolobos (nie połączysz w RAID dysk ATA (na IDE) z dyskiem SATA).
    No tak mam napisane na płytce:D Ale nigdy jeszcze sam biosu nie zmieniałem, do tego nie mam stacji dyskietek.:cry:
  • #9 6755917
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Mozna wgrac z plyty lub z innego dowolnego nosnika z ktorego mozesz uruchomic komputer, wiec to kiepska wymowka.

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej Epox EP-8RDA3+ kontroler SATA z funkcją RAID wykrywa tylko dyski SATA i wymaga podłączenia co najmniej dwóch dysków SATA, aby aktywować konfigurację RAID. Dysk IDE WD160JB nie jest wykrywany przez kontroler RAID, a próby wejścia do menu RAID (klawisze F4 lub Ctrl+S) nie przynoszą efektu, gdy jest podłączony tylko jeden dysk SATA (Samsung HD103SI). Aby dysk SATA działał poprawnie, konieczne może być przełączenie trybu pracy dysku SATA z SATA II na SATA I, co można wykonać za pomocą narzędzia Samsung ES-Tool uruchamianego z płyty CD. Zmiana trybu SATA nie powoduje utraty danych. Problem może również wynikać z ograniczeń BIOS-u dotyczących obsługi dysków o pojemności 1TB, co wymaga aktualizacji BIOS-u płyty głównej. BIOS można zaktualizować z dowolnego nośnika bootowalnego, niekoniecznie z dyskietki. RAID nie pozwala na łączenie dysków IDE i SATA w jednej macierzy. W celu uruchomienia systemu Windows XP z dysku SATA należy wyłączyć lub pominąć konfigurację RAID w BIOS-ie i zapewnić prawidłową obsługę dysku SATA w trybie kompatybilnym (SATA I), a także rozważyć aktualizację BIOS-u dla poprawnej obsługi dużych dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA